Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Filipíny zakázali premietanie amerického filmu pre jednu spornú scénu

Ilustračné foto. Foto: TASR

V jednej zo scén sa na dve sekundy objavuje mapa Línie deviatich čiar, ktorá zobrazuje územné nároky Číny v oblasti Juhočínskeho mora.

Manila 27. apríla (TASR) - Filipíny zakázali premietanie filmu "Uncharted" z dielne americkej filmovej spoločnosti Sony Pictures pre scénu, ktorá zobrazuje spornú mapu Juhočínskeho mora. V stredu to oznámilo filipínske ministerstvo zahraničných vecí. Rovnaké opatrenie zaviedol aj Vietnam, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

Akčný film, v ktorom vystupujú herci ako Tom Holland či Mark Wahlberg, mal na Filipínach premiéru 23. februára. V jednej zo scén sa na dve sekundy objavuje mapa Línie deviatich čiar, ktorá zobrazuje územné nároky Číny v oblasti Juhočínskeho mora.

Táto scéna "je v rozpore s národným záujmom (Filipín)," uviedol vo vyhlásení filipínsky rezort diplomacie. Z tohto dôvodu ministerstvo nariadilo americkej filmovej spoločnosti Sony Pictures zastaviť premietanie filmu a dodržiavať toto rozhodnutie.

Medzinárodný súdny dvor v Haagu v roku 2016 zrušil nároky Pekingu na takmer celú obchodnú cestu v Juhočínskom mori, cez ktorú každoročne prechádza tovar v hodnote zhruba troch biliónov amerických dolárov. Čína sa na súdnom pojednávaní nezúčastnila a dané rozhodnutie neuznáva.

Línia deviatich čiar je v rozpore s územnými nárokmi Filipín, Taiwanu, Vietnamu, Bruneja i Malajzie.

Filipínske ministerstvo zahraničných vecí v roku 2019 požiadalo americké animačné štúdio DreamWorks, aby zastavilo premietanie animovaného filmu "Snežný chlapec" po tom, ako sa v jednej zo scén objavila taká istá mapa s čínskymi územnými požiadavkami.