Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Filipíny žiadali Čínu, aby stiahla lode zo spornej oblasti

Na snímke, ktorú filipínska pobrežná stráž vydala 21. marca 2021, viac ako 200 čínskych plavidiel sa nachádza v oblasti v okolí útesu v Juhočínskom mori. Foto: TASR/AP

Čína si nárokuje takmer celé Juhočínske more, ktoré je strategickou vodnou trasou a podľa predpokladov sa tam nachádzajú zásoby nerastných a energetických surovín.

Manila 22. marca (TASR) - Filipínsky minister obrany Delfin Lorenzana v nedeľu požiadal, aby viac ako 200 čínskych plavidiel opustilo oblasť v okolí útesu v Juhočínskom mori, na ktorú si nárokuje Manila, informovala v pondelok agentúra AP.

Filipínska pobrežná stráž lode v okolí útesu, ktorý leží približne 320 kilometrov západne od provincie Palawan, zaznamenala 7. marca, píše agentúra AFP.

Prítomnosť lodí v tejto oblasti Lorenzana podľa AP označil za provokatívne kroky v spojitosti s militarizáciou tejto oblasti.

"Vyzývame Čínu, by zastavila túto inváziu a okamžite povolala naspäť tieto lode, ktoré porušujú naše morské právo a zasahujú do nášho zvrchovaného územia," povedal.

Vláda podľa neho zvažuje primerané kroky s cieľom chrániť filipínskych rybárov, morské zdroje krajiny a stabilitu v tejto oblasti.

Filipínsky minister zahraničných Teodoro Locsin na Twitteri napísal, že v súvislosti s prítomnosťou čínskych plavidiel v oblasti Juhočínskeho mora podal diplomatický protest. Čínske veľvyslanectvo v Manile sa k záležitosti bezprostredne nevyjadrilo.

Čína si nárokuje takmer celé Juhočínske more, ktoré je strategickou vodnou trasou a podľa predpokladov sa tam nachádzajú zásoby nerastných a energetických surovín.

Ďalšie krajiny vrátane Bruneja, Filipín, Malajzie, Taiwanu a Vietnamu takisto tvrdia, že im časť tohto teritória patrí.