Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Filipíny zvažujú kúpiť americké vrtuľníky, nákup z Ruska zrušili

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Milan Kapusta

Washington podľa Romualdeza na Filipíny nenaliehal, aby tento nákup zrušili.

Manila 15. augusta (TASR) - Filipínska vláda zvažuje ponuku Spojených štátov na dodanie vojenských vrtuľníkov typu Boeing CH-47 Chinooks po tom, ako Manila zrušila plánovaný nákup helikoptér z Ruska. TASR správu prevzala v pondelok z agentúry AP.

Filipíny sa vlani v novembri dohodli s Ruskom na nákupe helikoptér typu Mi-17. Filipínsky veľvyslanec v USA Jose Romualdez však povedal, že vtedajší filipínsky prezident Rodrigo Duterte neskôr súhlasil so zrušením tohto nákupu z dôvodu obáv z možných západných sankcií.

Washington podľa Romualdeza na Filipíny nenaliehal, aby tento nákup zrušili. Dodal však, že západné sankcie môžu po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu zasiahnuť krajiny, ktoré nakupujú ruské vybavenie.

Veľvyslanec takisto povedal, že filipínsky minister obrany Delfin Lorenzana a jeho americký náprotivok Lloyd Austin o nákupe Chinookov hovorili ešte predtým, než Duterte zrušil dohodu s Rusmi.

Filipíny v marci na pôde Valného zhromaždenia OSN (VZ OSN) podporili rezolúciu, ktorá žiadala okamžité zastavenie ruského útoku na Ukrajinu a stiahnutie všetkých ruských vojakov.