Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Originálna česká herečka Eva Holubová má šesťdesiat rokov

Na snímke herečka Eva Holubová. Foto: TASR/Michal Svítok

Po maturite vystriedala niekoľko profesií. Pracovala ako učiteľka v materskej škole, vychovávateľka v školskej družine, zamestnaná bola aj v zdravotníctve.

Praha/Bratislava 6. marca (TASR) – Česká herečka Eva Holubová má na svojom konte takmer 50 celovečerných filmov, mnoho inscenácií a seriálov. Je držiteľkou Českého leva za úlohu vo filme Alice Nellis Ene bene (1999).

Na festivale Tribeca v New Yorku, ktorý založil americký herec Robert de Niro, získala cenu za hlavný ženský herecký výkon v snímke Účastníci zájezdu (2006) v réžii Jiřího Vejdělka. Vo štvrtok 7. marca má herečka so vzácnym zmyslom pre humor 60 rokov.

Eva Holubová sa narodila 7. marca 1959 v Prahe. Už na gymnáziu sa začala venovať divadlu. Jej študentské herecké začiatky sú spojené s avantgardnou scénou Sklep, ktorú založili David Vávra a Milan Šteindler a ktorá sa neskôr stala kultovým fenoménom českej divadelnej scény.

Po maturite vystriedala niekoľko profesií. Pracovala ako učiteľka v materskej škole, vychovávateľka v školskej družine, zamestnaná bola aj v zdravotníctve.

O štúdium herectva sa pokúšala celkom trikrát. Napokon vyštudovala pražskú Divadelnú akadémiu múzických umení (DAMU). Jej spolužiakmi boli v súčasnosti známi českí herci ako Jitka Asterová, Ivana Chýlková či Karel Roden.

Holubová už ako študentka debutovala vo filme Tomáša Vorla To můj Láďa (1981). "Točila som ho vtedy načierno, pretože som bola v prvom ročníku herectva na DAMU. V tom čase tam panoval taký trochu zvláštny zvyk, že študenti nemali povolenie na mimoškolskú činnosť," zaspomínala si herečka v jednom z rozhovorov.

Svoj komediálny talent uplatnila aj na ďalších nekonvenčných divadelných scénach, ako sú Mimóza, Studio Bouře, Náhradní divadlo J. Krause. Po roku 1989 účinkovala v Divadle na tahu, v rokoch 1995 - 2002 získala angažmán v Divadle Na zábradlí, kde vynikla v predstaveniach Petra Lébla Strýček Váňa, Ivanov, Cabaret a Divadelník.

Diváci si jej herecké umenie mohli vychutnať aj v pražských divadlách Milenium, Kalich, aj vo Švandovom divadle. Excelovala v predstaveniach Klára a Bára a Madame Melville, získala jednu z rolí v komédii Nahniličko, kde sa objavila po boku Ivany Chýlkovej a Jana Krausa.

S Janom Krausom vystupovala aj v talk show Co jinde neuslyšíte a spolu s ním napísala knihu Pravdu, prosím (2006).

Vynikajúce úlohy sa herečke ušli nielen na divadelných doskách, ale aj na striebornom plátne. Medzi jej prvotiny sa zaradila komédia Co je vám, doktore?, ktorú nakrútil Vít Olmer v roku 1984, objavila sa aj v psychologickej sonde Tomáša Hanáka Tichá radosť (1985). Nasledovali snímky Pražská pětka (Tomáš Vorel, 1988), alebo Čas sluhů (Irena Pavlásková, 1989). V trpkej komédii Vrať se do hrobu! (Milan Šteindler, 1989) si zahrala tak trochu samú seba.

Výraznú kreáciu predviedla ako sadistická vychovávateľka v dráme Filipa Renča Requiem pro panenku (1991), ušliapnutú a šikanovanú pracovnú silu stvárnila v "muzikáli totalitného veku" Kouř, ktorý v roku 1991 dokončil Tomáš Vorel.

Cesta Evy Holubovej k veľkým a úspešným úlohám kopíruje osud mnohých herečiek, ktoré si počkali na charakterové úlohy až do svojho stredného veku. Nezabudnuteľná sa stala jej rola poviedkovom filme Knoflikáři (1997) v réžii Petra Zelenku. Divákov rozosmievali vtipné hlášky "To neřeš, po tom nepátrej" či "Neživíš, tak nepřepínej," z poviedky o manželoch s názvom Pitomci, kde herečke sekundoval Rudolf Hušínsky ml.

Nasledoval legendárny film Jana Hřebejka Pelíšky (1999), v ktorom Eva Holubová presvedčivo stvárnila osamelú učiteľku, ktorá hľadá partnera pre seba a zároveň otca pre svojho syna. Ako šéfka volebnej komisie vystupovala vo filme Ene bene režisérky Alice Nellis (1999).

Vo Vorlovej komédii Cesta z města (2000) si zahrala vidiecku ženu po boku Bolka Polívku. Práve s ním vytvorila manželskú dvojicu - a zároveň jednu z hlavných postáv filmu - v ďalšej divácky úspešnej Hřebejkovej komédii Pupendo (2003).

V roku 2006 vynikla Eva Holubová vo sfilmovanej verzii Vieweghovho románu Účastníci zájezdu (2006). Úlohu riaditeľky stvárnila v komédii Gympl (2007). Herečka stelesnila jednu z hlavných rolí v komédii Líbáš jako Bůh (2009) a v ďalšom pokračovaní filmu Marie Poledňákovej Líbaš jako ďábel (2012), ktorého nakrúcanie prebiehalo šesť týždňov v severnej Afrike.

Úspechy Evy Holubovej na filmovom plátne možno zdokumentovať mnohými oceneniami. Je držiteľkou Českého leva za vedľajšiu rolu vo filme Ene bene (2000), na rovnakú cenu bola nominovaná za snímky Knoflikáři (1997) a Pelíšky (1999).

Herečka zaznamenala vo svojom živote aj osobnú krízu, o ktorej otvorene porozprávala v televíznom dokumente 13. Komnata Evy Holubové (2007).

Predstaviteľka prevažne tragikomických úloh je vydatá za výtvarníka Miroslava Zdeňka a je matkou dvojčiat Adama a Karolíny.