Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Filozof Tamás: Maďarsko je v zlej situácii

Na archívnej snímke Budapešť. Foto: TASR/Ladislav Vallach

Podľa maďarského filozofa G. M. Tamása strach, sklamanie a beznádej bránia Maďarom, aby bojovali proti Orbánovej vláde.

Budapešť 5. decembra (TASR) - V celej Európe sa prejavujú známky nestability, Británia a Francúzsko už ležia v troskách, v Nemecku vládne neistota a mimo Európskej únie sú problémy rovnaké, aké boli v 70. rokoch 19. storočia. Povedal to v stredu v rozhovore pre komerčnú televíziu ATV filozof Gáspár Miklós Tamás, podľa ktorého v takejto situácii sa nikto hlbšie nevenuje kritike vlády premiéra Viktora Orbána.

"Orbán dobre vie, že Európu trápia obrovské problémy. Brexit je katastrofou, pritom ale existujú aj ďalšie katastrofy, napríklad vzostup extrémnej pravice po celej Európe," konštatoval Tamás s poznámkou, že v danej situácii je Maďarsko ponechané napospas osudu, ale podobne to je aj s inými národmi.

Podľa jeho názoru strach, sklamanie a beznádej bránia Maďarom, aby bojovali proti Orbánovej vláde. "Existujú veci, ktoré ľudia uveria Viktorovi Orbánovi, ako napríklad nenávisť voči cudzincom, čo zatiaľ - zdá sa - funguje," myslí si filozof, ktorý vníma súčasné Maďarsko ako krajinu so zlou náladou a s perspektívou veľmi zlého konca.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)