Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Argentína žiada veriteľov o odklad splátok dlhu

Na archívnej snímke Mauricio Macri. Foto: TASR/AP

Situácia v Argentíne, zápasiacej s recesiou, sa prudko zhoršila v posledných týždňoch po tom, ako proreformný prezident M. Macri zaznamenal v primárkach tvrdú porážku od opozičného A. Fernándeza.

Buenos Aires 29. augusta (TASR) - Argentína požiadala Medzinárodný menový fond (MMF) a ďalších veriteľov o reštrukturalizáciu dlhu v celkovej hodnote 101 miliárd USD (91,13 miliardy eur), konkrétne o odklad splátok. Informoval o tom nový argentínsky minister financií Hernán Lacunza.

Delegácia MMF tento týždeň rokovala v Buenos Aires, aby zhodnotila plnenie podmienok úveru v celkovej hodnote 56 miliárd USD, na ktorom sa Argentína dohodla s fondom minulý rok. Hovorca MMF Gerry Rice označil rozhovory za "produktívne".

Situácia v Argentíne, zápasiacej s recesiou, sa prudko zhoršila v posledných týždňoch po tom, ako proreformný prezident Mauricio Macri zaznamenal v primárkach 11. augusta tvrdú porážku od opozičného politika Alberta Fernándeza. Trhy sa teraz obávajú, že Fernández, ktorý je odporcom úveru od MMF, voľby v októbri vyhrá a jeho populistické kroky hospodársku situáciu Argentíny ešte zhoršia.

Ďalšia tranža na úrovni 5,4 miliardy USD z pôžičky celkovo za 56 miliárd USD je naplánovaná na budúci mesiac. Fond uviedol, že "v zložitej situácii bude stáť pri Argentíne". Splácanie dlhu voči MMF by sa podľa pôvodných podmienok malo začať v roku 2021, Lacunza však verí, že splátky sa podarí odložiť.

Hernán Lacunza chce okrem odkladu splátok voči MMF docieliť aj odklad splátok dlhu voči ďalším veriteľom. Cieľom je zmierniť tlak na devízové rezervy centrálnej banky, aby sa tie mohli použiť na stabilizáciu meny.

Peso do týždňa po výsledku prezidentských primárok oslabilo o 20 %, akciový trh sa prepadol o 30 % a výrazne stúpli náklady na poistenie argentínskeho dlhu. Dve z troch svetových ratingových agentúr Fitch a S&P znížili rating Argentíny z "B" na "CCC", respektíve "B-".

(1 EUR = 1,1083 USD)