Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Financie zhabané ruskému oligarchovi v USA pôjdu na pomoc Ukrajine

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Malofejev je považovaný za jedného z priamych vinníkov vojny na Ukrajine, keďže bol od roku 2014 dôležitým zdrojom financovania separatistov na Kryme a v Donbase.

Washington 4. februára (TASR) - Generálny prokurátor USA Merrick Garland schválil vôbec prvý prevod majetok zhabaného v rámci sankcií voči ruskému oligarchovi. Tieto prostriedky budú použité na obnovu vojnou zničenej Ukrajiny, informovala v piatok americká spravodajská televízia CNN. Podľa agentúry Reuters ide o sumu 5,4 milióna dolárov.

Televízia CNN dodala, že Garland toto svoje rozhodnutie oznámil pred novinármi spoločne s ukrajinským generálnym prokurátorom Andrijom Kostinom.

Garland objasnil, že toto prepadnutie aktív nadväzuje na jeho oznámenie z apríla minulého roka, ktoré sa týkalo ruského oligarchu Konstantina Malofejeva a jeho obvinenia z obchádzania sankcií uvalených na fyzické a právnické osoby z Ruska.

Reuters poznamenal, že rozhodnutie sudcu okresného súdu Paula Gardepha na federálnom súde na newyorskom Manhattane v tejto veci bolo prvým prepadnutím majetku ruského oligarchu, odkedy ministerstvo spravodlivosti USA vytvorilo v roku 2022 pracovnú skupinu KleptoCapture na presadzovanie sankcií uvalených USA a ich spojencami v reakcii na Rusko.

Podľa spravodajského servera Deutsche Welle toto rozhodnutie súdu otvára cestu pre možné použitie skonfiškovaných financií na obnovu vojnou zničenej Ukrajiny.

Generálny prokurátor Kostin deklaroval, že Spojené štáty a Ukrajina takto vysielajú jasný signál, že "nebude žiadna imunita a beztrestnosť za medzinárodné zločiny."

Malofejev, zakladateľ propagandistickej televízie Cargrad, je považovaný za jedného z priamych vinníkov vojny na Ukrajine, keďže bol od roku 2014 dôležitým zdrojom financovania separatistov na Kryme a v Donbase.