Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Finančného riaditeľa Trumpovej firmy odsúdili na päť mesiacov väzenia

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Weisselberg (75), ktorý v rokoch 2005–2021 pôsobil v spoločnosti Trump Organization ako finančný riaditeľ, sa vlani v auguste na súde priznal k vine za daňové úniky v 15 bodoch obžaloby.

New York 11. januára (TASR) - Bývalý predstaviteľ firmy amerického exprezidenta Donalda Trumpa Allen Weisselberg bol v noci na stredu odsúdený na päť mesiacov odňatia slobody za podvod a daňové úniky. Informoval o tom newyorský súd. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Weisselberg (75), ktorý v rokoch 2005–2021 pôsobil v spoločnosti Trump Organization ako finančný riaditeľ, sa vlani v auguste na súde priznal k vine za daňové úniky v 15 bodoch obžaloby. Urobil tak v rámci dohody o vine a treste, keď súhlasil, že bude v procese s Trumpovou firmou vypovedať ako svedok.

Agentúra AFP pripomína, že Weisselbergove svedectvo dopomohlo k usvedčeniu Trump Organization z podvodu a daňových únikov vrátane falšovania obchodných záznamov.

Bývalý finančný riaditeľ a blízky priateľ rodiny Trumpovcov sa priznal, že manipuloval s účtovníctvom spoločnosti, v súvislosti s čím i on sám získal rôzne výhody – luxusný byt v newyorskej štvrti Manhattan, autá pre seba aj svoju manželku a súkromnú školu pre svoje vnúčatá.

Donald Trump po decembrovom vynesení rozsudku nad svojou firmou na Twitteri napísal, že "Trump Organization nenesie žiadnu zodpovednosť za podvody, ktorých sa Allen Weisselberg dopustil vo vlastných daňových priznaniach".

Podľa dohody o vine a treste musí Weisselberg okrem odpykania si päťmesačného trestu v neslávne známej väznici Rikers zaplatiť aj pokutu vo výške dvoch miliónov dolárov.