Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Fínska delegácia pricestuje v utorok do Ankary

Na snímke nový švédsky premiér Ulf Kristersson. Foto: TASR/AP

Švédsko a Fínsko sa tento rok rozhodli upustiť od svojej dlhoročnej politiky neangažovanosti a v reakcii na inváziu Ruska na Ukrajinu podali žiadosti o vstup do NATO.

Istanbul 22. októbra (TASR) - Fínski predstavitelia v utorok pricestujú do tureckej metropoly Ankara s cieľom diskutovať o vstupe ich krajiny do NATO. Informovala o tom v sobotu agentúra AP s odvolaním sa na tureckú štátnu agentúru Anadolu.

Delegácia fínskeho ministerstva spravodlivosti sa stretne s Kasimom Cicekom, šéfom zahraničných vzťahov na tureckom ministerstve spravodlivosti. Rozhovory sa zamerajú na vydanie osôb, ktoré Turecko považuje za teroristov, dodáva Anadolu.

Švédsko a Fínsko sa tento rok rozhodli upustiť od svojej dlhoročnej politiky neangažovanosti a v reakcii na inváziu Ruska na Ukrajinu podali žiadosti o vstup do NATO. Turecko sa však vyhráža, že zmarí tieto ich snahy, ak mu nevydajú desiatky osôb, ktoré Ankara obviňuje z terorizmu. Švédsko a Fínsko preto v júni uzavreli s Tureckom nezáväznú dohodu, ktorá tieto dve severské krajiny zaväzuje "dôkladne" preskúmať žiadosti Ankary o vydanie ľudí podozrivých z pokusu o prevrat v Turecku z roku 2016, ako aj o vydanie kurdských militantov.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vo štvrtok oznámil, že prijal žiadosť nového švédskeho premiéra Ulfa Kristerssona o návštevu Turecka. Kristersson tam chce rokovať o prekonaní námietok Ankary voči vstupu Švédska a Fínska do Severoatlantickej aliancie.

Kristersson uviedol, že jeho cieľom je ukázať tureckému lídrovi, že Švédsko a Fínsko "robia, čo sľúbili", aby naplnili svoju dohodu s Ankarou a uvoľnili svoju cestu do NATO. Erdogan však uviedol, že postoj Ankary sa nezmení a vyzval Švédsko a Fínsko, aby odovzdali "teroristov" žiadaných tureckými úradmi.