Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Fínska premiérka: Ak vstúpime do NATO, bude to pre bezpečnosť občanovv

Na snímke zľava fínska premiérka Sanna Marinová a japonský premiér Fumio Kišida počas stretnutia v Tokiu 11. mája 2022. Foto: TASR/AP

Vstup do NATO by posilnil celé medzinárodné spoločenstvo, ktoré vyznáva spoločné hodnoty, uviedla fínska premiérka.

Helsinki/Tokio 11. mája (TASR) - Fínska premiérka Sanna Marinová v stredu uviedla, že ak jej krajina urobí historický krok a požiada o vstup do Severoatlantickej aliancie (NATO), bude to pre bezpečnosť vlastných občanov a pre posilnenie medzinárodného spoločenstva. Marinová to povedala po stretnutí s japonským premiérom Fumiom Kišidom v Tokiu. Jej slová zazneli deň predtým, ako fínsky prezident Sauli Niinistö oznámi, či jeho krajina požiada o vstup do NATO. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

"Povedala som premiérovi Kišidovi o našich plánoch požiadať o členstvo v NATO,"
povedala Marinová na tlačovej konferencii po stretnutí oboch lídrov v Tokiu.

"Ak Fínsko urobí tento historický krok, bude to pre bezpečnosť našich vlastných občanov. Vstup do NATO by posilnil celé medzinárodné spoločenstvo, ktoré vyznáva spoločné hodnoty," dodala fínska premiérka. Marinová tiež zdôraznila, že Moskva pokračujúcou inváziou na Ukrajine otvorene porušuje medzinárodné právo a Chartu OSN.

"Zverstvá páchané na civilistoch pokračujú. To nemôže akceptovať žiadna krajina a už vôbec nie stály člen Bezpečnostnej rady OSN," povedala fínska premiérka s tým, že právo veta v BR OSN sa zneužíva a je potrebné to zmeniť.

Japonský premiér Kišida povedal, že "meniť status quo silou" je neprijateľné v ktorejkoľvek časti sveta. Podľa Reuters tým narážal nielen na Rusko, ale aj Čínu, ktorá sa vyhráža ostrovnému Taiwanu.