Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Fínskeho profesora z Kodanskej univerzity odsúdili za špionáž

Súd v meste Glostrup odsúdil obžalovaného 49-ročného Tima Kivimakiho na päť mesiacov za poskytovanie utajených dokumentov diplomatom. Išlo o dokumenty prevažne študijného charakteru.

Kodaň 31. mája (TASR) - Univerzitného profesora z Fínska uznali dnes v Dánsku vinným zo špionáže, ktorej sa mal dopustiť odovzdávaním dokumentov zo zahraničného veľvyslanectva v Kodani diplomatom z rôznych krajín.

Súd v meste Glostrup odsúdil obžalovaného 49-ročného Tima Kivimakiho na päť mesiacov za poskytovanie utajených dokumentov diplomatom. Išlo o dokumenty prevažne študijného charakteru vrátane resumé z rôznych vedeckých konferencií a prehľadu akademických vedeckých prác, ktoré diplomatom odovzdával v rokoch 2002-2010. Fína zatkli v septembri 2010.

Prokurátor Ole Weikop podľa agentúry AP konštatoval, že identitu diplomatov nezverejnia z dôvodu zachovania dobrých vzťahov zo zahraničím.

Kivimaki, profesor politických vied na Kodanskej univerzite, označil rozsudok za nespravodlivý a oznámil, že sa proti rozhodnutiu súdu odvolá. V apríli povedal dánskym novinárom, že správy z výskumu na univerzite odovzdával ruským diplomatom, ktorých však nepovažoval za zahraničných agentov.