Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Francúzsko hlási 3 úmrtia a 191 prípadov nákazy KORONAVÍRUSOM

Na snímke zdravotný personál kontroluje telesnú teplotu cestujúceho, ktorý priletel na bratislavské Letisko M. R. Štefánika v piatok 28. februára 2020. V súvislosti s hrozbou koronavírusu sa vykonáva od piatku na medzinárodných letiskách SR zdravotná kontrola každého pasažiera. Foto: TASR - Jakub Kotian

Poslednou obeťou sa stala 89-ročná žena v meste Compiegne v severofrancúzskom departemente Oise, kde je najväčší výskyt nákazy v celej krajine.


Paríž 2. marca (TASR) - Francúzsko má teraz potvrdených 191 prípadov nákazy koronavírusom, čo je od nedele nárast o 61. V pondelok večer to uviedol generálny riaditeľ sekcie verejného zdravia francúzskeho ministerstva zdravotníctva Jérome Salomon.

Potvrdené je aj úmrtie tretej infikovanej osoby, koronavírus u nej zistili pitvou po smrti, dodal podľa tlačovej agentúry DPA Salomon. Obeťou sa stala 89-ročná žena v meste Compiegne v severofrancúzskom departemente Oise, kde je najväčší výskyt nákazy v celej krajine.

V Oise a tiež v departemente Morbihan v regióne Bretónsko, kde majú ďalší veľký výskyt prípadov, sú zakázané všetky verejné podujatia.

Prezident Emmanuel Macron zrušil cestu na juh Francúzska a účasť na každoročnej večeri židovských organizácií, aby sa mohol sústreďovať na riešenie situácie, oznámil jeho úrad.

Prvé prípady koronavírusu ohlásili Senegal a Tunisko


Dakar 2. marca (TASR) - Senegal v utorok potvrdil prvý prípad nákazy koronavírusom. Agentúra AFP pripomenula, že ide po Nigérii o druhý prípad infekcie zaznamenaný v regióne subsaharskej Afriky. Zároveň to vyvoláva obavy pred schopnosťou regiónu zvládať nákazlivé ochorenia.

Ide o Francúza, ktorý žije v Senegale a ktorý v polovici februára navštívil Francúzsko. Navštívil tam mesto Nimes a lyžiarske stredisko.

Muž sa nakazil pred návratom do Senegalu, momentálne je v karanténe v hlavnom meste Dakar, povedal novinárom senegalský minister zdravotníctva Diouf Sarr s tým, že mužovu rodinu monitorujú.

Prezident Senegalu vyzval na zachovanie pokoja. Obyvateľov uistil, že krajina je na boj s nákazou pripravená.

Prvý prípad nákazy koronavírusom potvrdili v pondelok aj úrady v severoafrickom Tunisku.

Ide o Tunisana, ktorý pracoval v Taliansku, v dôsledku šírenia vírusu v krajine sa však vrátil do vlasti. Do Tuniska pricestoval vo štvrtok, neskôr dostal horúčku a podrobil sa testom, ktoré boli pozitívne.

Tuniský minister zdravotníctva zdôraznil, že "netreba panikáriť alebo mať nepriateľské reakcie na pacienta alebo jeho príbuzných". Úrady dodali, že všetkých, ktorí s ním boli cestou v kontakte, identifikovali a monitorujú.

Podľa dostupných údajov vírus SARS-CoV-2 evidovali doteraz mimo územia Číny v 61 krajinách sveta, kde registrujú 8739 infikovaných osôb vrátane 127 úmrtí.

Počet obetí koronavírusu v Taliansku stúpol na 52


Rím 2. marca (TASR) - Počet úmrtí spôsobených nákazou novým typom koronavírusu SARS-CoV-2 sa v pondelok v Taliansku zvýšil na 52. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na miestne úrady s tým, že infikovaných je už vyše 2000 ľudí.

Úrad civilnej ochrany oznámil, že od nedele zomrelo v krajine 18 ľudí vrátane troch osôb v regióne Emilia Romagna. Ide o staršie osoby alebo osoby s inými vážnymi zdravotnými problémami. Väčšinu úmrtí zaznamenali v regióne Lombardsko na severe krajiny.

Úrady v jedenástich mestách a dedinách v regiónoch Benátsko a Lombardsko na severe krajiny vyhlásili karanténu, a zaznamenaný bol aj pokles cestovného ruchu.

WHO: Za deň zaznamenali mimo Číny 9-krát viac prípadov SARS-CoV-2 než v nej


Ženeva 2. marca (TASR) - Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v pondelok oznámila, že za uplynulý deň evidovali na území Číny oveľa nižší počet nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 než vo zvyšku sveta. Informovala o tom agentúra AFP.

"Za uplynulých 24 hodín bolo hlásených takmer deväťkrát viac prípadov nákazy mimo Číny než v nej," vyhlásil v Ženeve riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Na ochorenie COVID-19 spôsobené koronavírusom doposiaľ zomrelo vyše 3000 ľudí a takmer 90.000 ľudí sa ním nakazilo.

AFP skonštatovala, že v Číne, odkiaľ sa vírus rozšíril, sa počet nových prípadov nákazy za deň postupne znižuje. V nedeľu hlásili čínske úrady iba 206 nových potvrdených prípadov, čo je najnižší počet nových infekcií za deň od 22. januára, uviedol Tedros.

Podľa dostupných údajov vírus SARS-CoV-2 evidovali doteraz mimo územia Číny v 61 krajinách sveta, kde registrujú 8739 infikovaných osôb vrátane 127 úmrtí.

Šéf WHO pripomenul, že nákazu zatiaľ nezaznamenali vo viac ako 130 krajinách sveta. V súvislosti so šírením koronavírusu podľa jeho slov "najväčšie obavy" momentálne vyvoláva situácia v zasiahnutých krajinách ako Južná Kórea, Irán, Taliansko a Japonsko.

V Iráne vírus zabil doteraz 66 ľudí a nákazu doposiaľ potvrdili u 1501 osôb. Irán má po Číne najvyšší počet obetí na následky infekcie týmto koronavírusom.

Južná Kórea, ktorá má po Číne druhú najvyššiu mieru chorobnosti, v pondelok oznámila 476 nových prípadov nakazenia koronavírusom, čím sa celkový počet infikovaných osôb v tejto krajine zvýšil na 4212.

British Airways a Ryanair zrušili pre koronavírus stovky letov


Londýn 2. marca (TASR) - Letecké spoločnosti British Airways a Ryanair zrušili z dôvodu výskytu koronavírusu stovky letov medzi Spojeným kráľovstvom a časťami Európy a USA. V pondelok o tom informovala britská spravodajská stanica Sky News.

British Airways (BA) zrušili napríklad lety medzi londýnskym letiskom Heathrow a Talianskom, Francúzskom, Rakúskom, Belgickom, Nemeckom, Írskom a Švajčiarskom, ale aj newyorským Medzinárodným letiskom Johna F. Kennedyho.

BA zrušili aj lety medzi londýnskym letiskom Gatwick a Talianskom, Francúzskom či Albánskom. Takisto nebudú v prevádzke linky z Letiska London City do Talianska a Nemecka a z týchto krajín, pretože v Spojenom kráľovstve nastal nárast prípadov ochorenia COVID-19, ktoré spôsobuje nový koronavírus.

Spoločnosť BA dodala, že zmeny v časovom pláne budú znamenať, že "množstvo letov medzi 16. a 28. marcom sa zlúči".

Hovorca aerolínií povedal: "Budeme zákazníkov kontaktovať a informovať ich o zrušených letoch, takže s nimi môžeme predebatovať ich cestovné možnosti vrátane prebukovania na iné letecké spoločnosti, keď to bude možné, úplnej náhrady alebo rezervácie u BA na neskorší termín cestovania."

"Zákazníci môžu takisto nájsť najnovšie informácie a možnosti na webe BA.com," dodal

Írska nízkonákladová spoločnosť Ryanair so sídlom v Dubline znižuje frekvenciu letov na niektorých trasách až do 25 percent, čo postihne predovšetkým lety do Talianska a z tejto krajiny.

Ryanair podľa stanice Sky News uviedol, že zmenšený počet letov má naplánovaný od 17. marca do 8. apríla, lebo v čase obáv z ochorenia COVID-19 zaznamenal "značný pokles rezervácií".
Na archívnej snímke z 12. februára 2018 lietadlo írskej nízkonákladovej spoločnosti Ryanair parkuje na letisku v nemeckom meste Weeze. Letecké spoločnosti British Airways a Ryanair zrušili z dôvodu výskytu koronavírusu stovky letov medzi Spojeným kráľovstvom a časťami Európy a USA. Írska nízkonákladová spoločnosť Ryanair so sídlom v Dubline znižuje frekvenciu letov na niektorých trasách až do 25 percent, čo postihne predovšetkým lety do Talianska a z tejto krajiny. Ryanair podľa stanice Sky News uviedol, že zmenšený počet letov má naplánovaný od 17. marca do 8. apríla, lebo v čase obáv z ochorenia COVID-19 zaznamenal "značný pokles rezervácií". FOTO TASR/AP
Foto: TASR


Nemecko, Francúzsko a Británia pošlú pomoc do Iránu v boji s vírusom


Teherán/Berlín/Paríž/Londýn 2. marca (TASR) - Nemecko, Francúzsko a Británia v pondelok oznámili, že pošlú Iránu núdzové vybavenie na boj proti nákaze koronavírusom a poskytnú mu finančnú pomoc vo výške piatich miliónov eur, píše agentúra AFP.

"Francúzsko, Nemecko a Spojené kráľovstvo vyjadrili svoju plnú solidaritu s vplyvom ochorenia COVID-19 v Iráne," píše sa v spoločnom vyhlásení trojice krajín. Ešte v pondelok do Iránu letecky pošlú špeciálne zdravotnícke vybavenie vrátane testovacieho laboratórneho vybavenia, ochranných odevov a rukavíc.

Zaviazali sa taktiež poskytnúť "dodatočnú mimoriadnu finančnú podporu" vo výške piatich miliónov eur pre Irán, kde vírus zabil 66 ľudí a nakazilo sa ním ďalších 1501.

Do Teheránu v pondelok pricestoval tím pracovníkov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), aby pomohli krajine zvládnuť rozširujúci sa koronavírus.

"Lietadlo s technickým tímom taktiež viezlo zásielku zdravotníckych dodávok ochranného vybavenia pre viac ako 15.000 zdravotníkov, ako aj laboratórne sady pre otestovanie približne 100.000 ľudí," uviedla WHO.
Na snímke je lekár v ochrannom obleku, ktorý lieči pacienta infikovaného koronavírusom v nemocnici v iránskom Teheráne 1. marca 2020. Novému koronavírusu podľahol v pondelok v Iráne vysokopostavený člen orgánu, ktorý radí priamo iránskemu vodcovi ajatolláhovi Alímu Chameneímu. Mohammad Mirmohammádí, člen rady pre účelnosť, ktorá radí najvyššiemu vodcovi a urovnáva jeho prípadné spory s parlamentom, zomrel na následky infekcie SARS-CoV-2 v Teheráne vo veku 71 rokov. FOTO TASR/AP
Foto: TASR


Vo Francúzsku koronavírusu podľahol už tretí človek


Lille 2. marca (TASR) - Na ochorenie vyvolané novým koronavírusom zomrel vo Francúzsku už tretí človek. S odvolaním sa na miestne zdroje o tom v pondelok informovala agentúra AFP.

Podľa tohto zdroja šlo o staršiu ženu - osemdesiatničku z mesta Crépy-en-Valois, ležiacom 70 kilometrov severovýchodne od Paríža, kde na nákazu minulý týždeň zomrel 60-ročný francúzsky učiteľ.

Prvou obeťou koronavírusu vo Francúzsku bol 80-ročný čínsky turista, ktorý zomrel v Paríži. Bol zároveň aj prvou obeťou vírusu hlásenou mimo Ázie.

Počet potvrdených prípadov nakazenia vírusom SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje akútne respiračné ochorenie, vo Francúzsku podľa agentúry AP stúpol na 130, pričom vo viac ako polovici regiónov v krajine evidujú najmenej jeden prípad nákazy.

Okrem samotnej Číny, odkiaľ sa vírus rozšíril, ho už zaznamenali vo viac ako 55 krajinách. Na ochorenie COVID-19 spôsobené koronavírusom podľa verejne dostupných údajov doposiaľ zomrelo 3069 ľudí a vyliečilo sa približne 45.500. Viac než 89.700 ľudí je stále nakazených.

Zemanov poradca išiel po návrate z Číny do reštaurácie, nedodržal karanténu


Praha 2. marca (TASR) - Poradca českého prezidenta Miloša Zemana Martin Nejedlý, ktorý minulý týždeň navštívil spolu s kancelárom Pražského hradu Vratislavom Mynářom Čínu, nerešpektuje odporúčanú 14-dňovú karanténu. Podľa pondelkového článku českého serveru Aktuálně navštívil v nedeľu reštauráciu v pražskej časti Letná.

Nejedlý bol v Číne spolu s kancelárom Mynářom a šéfom futbalového klubu Slavia Jaroslavom Tvrdíkom. Po návrate do vlasti všetci traja podstúpili testy na koronavírus, ktoré mali negatívny výsledok, uviedol hovorca Pražského hradu Jiří Ovčáček, citovaný portálom Novinky.cz.

Podľa serveru Aktuálně Nejedlý nedodržal dobrovoľnú karanténu a išiel v nedeľu popoludní do reštaurácie, kde ho spoznali hostia. Nemenovaná osoba ho aj odfotografovala. Poradca prezidenta Zemana v reakcii uviedol, že si návštevu takého podniku nepamätá.

"Neviem, nepamätám sa na to, že by som v takom podniku bol," citoval Nejedlého server. Hrad sa odmietol k záležitosti vyjadriť.

Lekári odporúčajú ľuďom po návrate z najviac postihnutých oblastí, ktorými sú teraz Čína, Južná Kórea aj sever Talianska, sledovať svoj zdravotný stav a zdržiavať sa dva týždne v domácej karanténe. V prípade ťažkostí sa majú telefonicky skontaktovať s lekárom.

Česko má troch pacientov nakazených koronavírusom, sú hospitalizovaní v pražskej Nemocnici na Bulovke a darí sa im dobre, sú bez teplôt, uviedol v pondelok popoludní český minister zdravotníctva Adam Vojtěch.

Do Číny v nedeľu odletel špeciál s humanitárnou pomocou, ktorý v pondelok pristál v Pekingu. Stroj doviezol okrem iného vyše 780.000 párov rukavíc, 43.000 rúšok a respirátorov či 6800 ochranných odevov, pripomenuli Novinky.cz.

Česká republika v súvislosti s koronavírusom stav núdze nevyhlási


Praha 2. marca (TASR) - Česká vláda v súvislosti s ochorením Covid-19 spôsobeným novým koronavírusom nevyhlási núdzový stav, ako navrhol minister vnútra Jan Hamáček (ČSSD). V pondelok to oznámil český minister zdravotníctva Adam Vojtěch (hnutie ANO), podľa ktorého takého opatrenie nie je potrebné. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz.

"Vyhlásenie stavu núdze nie je na mieste, koronavírus sa nešíri. Sme schopní to zvládnuť v rámci mantinelov, ktoré máme," povedal Vojtěch po pondelkovom rokovaní vlády. Zopakoval, že v Česku bolo na koronavírus testovaných celkovo 211 ľudí, nakazení sú naďalej traja.

Vyhlásenie núdzového stavu podľa spravodajského servera odmietol ešte pred rokovaním vlády český premiér Andrej Babiš (ANO), podľa ktorého by to bolo aktuálne v prípade epidemického šírenia koronavírusu.

"Nehlasovali sme, situáciu sledujeme a vyhodnotíme ju v stredu ráno na Bezpečnostnej rade štátu," dodal Hamáček. Ten navrhol vyhlásiť stav núdze, pretože by to podľa neho uľahčilo prijímanie ďalších opatrení ako regulácia dodávok zdravotníckeho materiálu či zákaz akcií s vyšším počtom ľudí.

Ako pripomenul server Novinky.cz, vláda môže na základe ústavného zákona o bezpečnosti Českej republiky vyhlásiť núdzový stav v prípade živelných pohrôm, ekologických alebo priemyselných havárií, nehôd alebo iného nebezpečenstva, ktoré v značnom rozsahu ohrozujú životy, zdravie alebo majetkové hodnoty alebo vnútorný poriadok a bezpečnosť.


Izraelčania v karanténe hlasovali v rúškach a rukaviciach v predčasných voľbách


Jeruzalem 2. marca (TASR) - Zdravotníci oblečení od hlavy po päty v ochrannom odeve strážili v pondelok jednorazové volebné miestnosti, kde Izraelčania v karanténe v dôsledku koronavírusu odovzdávali hlasy v predčasných parlamentných voľbách. Napísala to tlačová agentúra Reuters.

Voliči s rúškami a rukavicami, ktorí sú po kontakte s nositeľmi koronavírusu izolovaní doma, jeden po druhom prúdili cez viac ako desať stanov po celom Izraeli a hádzali svoje hlasovacie lístky do urny. Rozhodovali v tesných voľbách o kandidátoch, ktorí bojujú o každý jeden hlas.

Členovia volebných komisií sedeli na opačnej strane priehľadnej plastovej bariéry, aby sa zaistilo, že voľby budú mať hladký priebeh.

Pozitívne výsledky testov na nový koronavírus malo desať Izraelčanov a približne 5500 ďalších vrátane tých, čo nedávno cestovali do lokalít s veľkým výskytom vírusu, je v domácej karanténe.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu sa snaží o znovuzvolenie práve v období, keď sa blíži jeho súdny proces pre korupciu. Ide už o tretie parlamentné voľby v krajine za necelý rok a podľa predpokladov sa tiež skončia v slepej uličke.

Izraelský minister zdravotníctva Jaakov Licman sa snažil rozptýliť obavy ľudí z koronavírusu a vyhlásil: "Dúfam, že nebude mať vôbec žiadne dopady, pretože sme podnikli všetky opatrenia, ktoré sme mali."

Volička Rene Oseasohnová, ktorá je tiež v karanténe, sledovala situáciu z diaľky vonku pred jednorazovou volebnou miestnosťou postavenou v zadnej časti prázdneho parkoviska v Jeruzaleme a povedala: "Vírus je problémom, ale podľa mňa s tým nemôžeme veľa urobiť."

Pre agentúru Reuters uviedla, že sa snaží držať ďaleko od ostatných ľudí, ale zároveň dúfa v najlepšie.
Ľudia, ktorí sú v karanténe v súvislosti s novým typom koronavírusu, prichádzajú voliť do špeciálne upraveného stanu v Hajfe počas parlamentných volieb v Izraeli 2. marca 2020. FOTO TASR/AP
Foto: TASR


Jordánsko potvrdilo prvý prípad nákazy koronavírusom


Jordánsko potvrdilo v pondelok prvý prípad nákazy koronavírusom. Správu priniesla agentúra TASS s odvolaním sa na spravodajskú stanicu al-Džazíra.

Podľa dostupných správ sa osoba nakazila po návrate z dovolenky s rodinou v Taliansku. Portál Arab News informoval, že na koronavírus testujú aj ostatných členov rodiny.

Štyri nové prípady nákazy v pondelok potvrdilo Spojené kráľovstvo. Celkový počet nakazených v Británii sa zvýšil na 40. Uvádza to portál Sky News.

Okrem samotnej Číny, odkiaľ sa vírus rozšíril, ho už zaznamenali vo viac ako 55 krajinách. Na ochorenie COVID-19 spôsobené koronavírusom podľa verejne dostupných údajov doposiaľ zomrelo 3069 ľudí a vyliečilo sa približne 45.500. Viac než 89.700 ľudí je stále nakazených.

Pracovníci v ochranných odevoch dezinfikujú tržnicu proti koronavírusu v juhokórejskom Soule 26. februára 2020.
Foto: TASR/AP


Európska únia zvýšila úroveň rizika


Európskeho stredisko pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC), zvýšilo úroveň rizika, ktoré predstavuje šírenie nového koronavírusu, zo stredne vysokej na vysokú. V pondelok to novinárom oznámila predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová.

"ECDC uviedlo, že úroveň rizika pre ľudí v Európskej únii sa zvýšila z mierneho na vysoké. Inými slovami, vírus sa naďalej šíri," opísala situáciu von der Leyenová.

Zároveň predstavila aj nový krízový tím, ktorý bol v tejto súvislosti zriadený v rámci kolégia komisárov.

Portugalsko potvrdilo prvý prípad koronavírusu


Prvý prípad koronavírusu Sars-CoV-2 potvrdili v pondelok v Portugalsku. Pozitívne testovaný bol 60-ročný lekár v meste Porto na severe krajiny, informovala ministerka zdravotníctva Marta Temidová.

Pacient sa podľa slov ministerky pravdepodobne nakazil počas pobytu na severe Talianska. Od nedele večera sa nachádza v miestnej nemocnici a jeho stav je stabilizovaný.

Podozrenia na infikovanie koronavírusom sa objavilo aj v prípade 33-ročného muža, takisto z Porta, dodala ministerka. Ten v nedávnej dobe navštívil Španielsko, kde počet nakazených v pondelok dosiahol číslo 110.

Európska banka podporí ekonomiku v prípade núdze


Európska centrálna banka (ECB) je v súvislosti so šírením nového koronavírusu pripravená v prípade núdze ekonomiku opäť podporiť, zatiaľ to však nie je potrebné. Povedal to v pondelok člen Rady guvernérov ECB Francois Villeroy de Galhau.

Villeroy, guvernér francúzskej centrálnej banky, pre francúzsku rozhlasovú stanicu BFM Business uviedol, že menová politika ECB je už teraz dostatočne akomodatívna. "Ak budú potrebné ďalšie kroky a budeme presvedčení o ich efektívnosti, môžeme urobiť ešte viac, v takej situácii však zatiaľ nie sme," povedal.

Podľa Villeroya zatiaľ znášajú najväčšie ekonomické dôsledky šírenia koronavírusu firmy, upozornil však, že čím dlhšie bude kríza trvať, tým viac sa bude prejavovať aj na spotrebe domácností. Zároveň varoval pred panikou. Podľa neho hrozí, že obavy z koronavírusu môžu mať vážnejšie dôsledky než vlastný vírus, čo znamená, že najdôležitejšie je teraz udržať si chladnú hlavu.

OECD ako prvá znížila odhad rastu globálnej ekonomiky


Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) sa v pondelok stala prvou medzinárodnou organizáciou, ktorá "spustila alarm" v súvislosti s koronavírusom. OECD totiž uviedla, že svetová ekonomika je „ohrozená“ a varovala, že globálny rast môže byť v dôsledku epidémie tento rok o polovicu nižší než očakávala vo svojej doterajšej prognóze.

Len zatvorenie tovární a firiem v Číne podľa OECD pravdepodobne znížil globálny hospodársky rast v roku 2020 o 0,5 percentuálneho bodu, uviedla medzinárodná organizácia so sídlom v Paríži. A znížila svoju predpoveď pre svetovú ekonomiku z už aj tak slabých 2,9 % na 2,4 %.

To stavia globálnu ekonomiku na pokraj recesie, ktorá sa v tomto prípade definuje ako rast slabší než 2,5 %.

Ak by epidémia koronavírusu „trvala dlhšie a bola intenzívnejšia, teda rozšírila sa po celom ázijsko-tichomorskom regióne, Európe a Severnej Amerike“, vyhliadky svetovej ekonomike by sa ešte viac zhoršili a jej rast by sa mohol v roku 2020 znížiť až na 1,5 %. To je zhruba polovica pôvodne očakávanej expanzie, pred vypuknutím vírusu, dodala OECD.

Organizácia zároveň vyzvala vlády, aby podnikli "rýchle a dôrazné" kroky v oblasti zdravotníctva a ekonomiky, vrátane opatrení v rámci menovej a fiškálnej politiky s cieľom obnoviť dôveru. Sama však uznala, že hospodárska politika nemôže okamžite zmierniť vplyv zastavenia aktivity podnikov v dôsledku šírenia vírusu.

Delta a American Airlines zastavujú lety do Milána


Washington 2. marca (TASR) - Americké letecké spoločnosti Delta a American Airlines pozastavia všetky lety z USA do talianskeho Milána. Dôvodom je rozširovanie koronavírusu na severe Apeninského polostrova. Obe spoločnosti to oznámili cez víkend.

Delta informovala v nedeľu (1. 3.), že zastavuje lety medzi USA a talianskym finančným centrom Miláno až do začiatku mája. Posledný let do Milána sa uskutoční v pondelok, zatiaľ čo posledný spiatočný let do USA bude v utorok (3. 3.), uviedla spoločnosť.

Medzitým American Airlines v sobotu (29. 2.) vyhlásili, že prerušia lety z New Yorku a Miami do Milána do 24. apríla, pričom svoje rozhodnutie odôvodnili poklesom dopytu. Posledné lietadlo American Airlines sa vrátilo z Milána v nedeľu.

Americká vláda zároveň zvýšila tzv. cestovnú výstrahu pre regióny Lombardsko a Benátsko v Taliansku na „úroveň 4", čo znamená "necestovať". Dôvodom je šírenie vírusu v regióne, pre ktoré tamojšie úrady zaviedli v 11 mestách a okolitých dedinách karanténu.

Taliansko do nedele zaznamenalo 1576 prípadov koronavírusu a 34 úmrtí.

Belgicko potvrdilo ďalších šesť prípadov nákazy koronavírusom


Belgická federálna ministerka zdravotníctva Maggie De Blocková v pondelok potvrdila, že v krajine je šesť nových potvrdených prípadov koronavírusu SARS-CoV-2. Celkovo je doteraz v Belgicku známych osem pacientov s výskytom tejto choroby.

V pondelok dopoludnia ministerka zvolala konzultačný výbor zostavený z odborníkov federálnej vlády a regionálnych vlád, na ktorom sa potvrdilo, že v priebehu víkendu pribudlo šesť nových pacientov s potvrdením nákazy koronavírusom. Ide o infikovaných ľudí, ktorí sa vrátili domov z rizikových regiónov v severnom Taliansku.

Predošlé dva prípady sa týkali ženy, ktorá bola letecky repatriovaná z čínskeho Wu-chanu a ktorá sa už vyliečila a opustila nemocnicu, a tiež osoby, o ktorej médiá informovali v nedeľu. "Začína sa pre nás rozhodujúci týždeň. Návrat z dovoleniek má svoje následky," opísala situáciu ministerka De Blocková.

Ministri financií G7 a Euroskupiny zhodnotia vplyv vírusu na ekonomiku


Ministri financií krajín skupiny G7 ako aj ministri financií eurozóny (Euroskupina) v priebehu tohto týždňa uskutočnia telefonické stretnutie, aby "koordinovali svoje reakcie" na vplyv koronavírusu na globálny ekonomický rast. Podľa tlačovej agentúry Belga to v pondelok uviedol francúzsky minister financií Bruno Le Maire.

"Tento týždeň zorganizujeme telefonické stretnutie ministrov G7, pretože sa snažíme vyhnúť sa zbytočnému cestovaniu, aby sme skoordinovali svoje reakcie," povedal Le Maire. Spresnil, že v nedeľu o tejto záležitosti hovoril s americkým ministrom financií Stevenom Mnuchinom, ktorého krajina tento rok predsedá G7, skupine siedmich najbohatších krajín na svete. "Budeme mať zároveň aj stretnutie ministrov financií eurozóny, aby sme koordinovali naše reakcie," dodal Le Maire s dôrazom na potrebu "koordinovaného postupu" pri riešení tejto krízy.

Predseda Euroskupiny Mario Centeno na svojom účte na Twitteri oznámil, že k telefonickým rokovaniam dôjde v stredu.

Mobilizácia ministrov financií prichádza v čase, keď globálny ekonomický rast, ktorý už bol oslabený obchodnou vojnou medzi ESA a Čínou, ako aj napätím medzi EÚ a USA, bol tvrdo zasiahnutý spomalením rastu čínskeho hospodárstva a celkovým vplyvom koronavírusu na svetové hospodárstvo.

Cestovný ruch stráca pre vírus miliardu eur mesačne, tvrdí Breton


Európsky cestovný ruch stráca mesačne približne jednu miliardu eur pre výrazný úbytok čínskych turistov v dôsledku epidémie koronavírusu. Uviedol to v pondelok eurokomisár pre jednotný trh Thierry Breton.

„Čínski turisti neprichádzajú do Európy od januára. Znamená to stratu dvoch miliónov (hotelových) nocí. To je jedna miliarda eur mesačne od januára,“ povedal Breton pre televíziu BFM.

Európske odvetvie cestovného ruchu v uplynulých dvoch desaťročiach veľmi profitovalo z hospodárskeho rastu Číny.

Situáciu v Európe ešte komplikujú nové ohniská nákazy. Najhoršia situácia je aktuálne na severe Talianska. Úrady v jedenástich mestách a dedinách v regiónoch Benátsko a Lombardsko vyhlásili karanténu a zaznamenaný bol už aj pokles cestovného ruchu.

Vlády v Európe, ale aj na Blízkom východe a v Amerike zakázali veľké zhromaždenia a zaviedli prísnejších cestovné reštrikcie v reakcii na šírenie koronavírusu vo svete.

ČR pozastavila lety z viacerých talianskych miest a Kórey


Bezpečnostná rada Českej republiky pre obavy zo šírenia koronavírusu rozhodla v pondelok o pozastavení letov zo severotalianskych miest Miláno, Benátky a Bologna, ako aj letov z Južnej Kórey.

Opatrenia odporučil minister zdravotníctva Adam Vojtěch, keďže Taliansko, najmä región Lombardsko, je v Európe najviac zasiahnutou oblasťou. Počet prípadov nákazy v Južnej Kórei sa takisto ako v Taliansku stále zvyšuje. Český premiér Andrej Babiš občanov krajiny opakovane vyzval, aby do Talianska necestovali.

Minister priemyslu a obchodu Karel Havlíček zdôraznil, že obmedzenia sa týkajú len priamych letov z Kórey a severotalianskych miest. Ak sa ľudia chcú do Česka vrátiť, môžu využiť napríklad možnosť prestupu v inej krajine.

Novému koronavírusu podľahlo 66 osôb, u 1501 ďalších potvrdili nákazu


Ďalších 12 ľudí podľahlo v Iráne novému koronavírusu SARS-CoV-2, čím sa celkový počet obetí ochorenia zvýšil na 66. Nákazu doposiaľ potvrdili u 1501 osôb.

Irán má po Číne, ktorá je epicentrom šírenia nákazy, najvyšší počet obetí na následky infekcie týmto koronavírusom. Za posledný deň sa počet potvrdených prípadov ochorenia v Iráne zvýšil o 523.

Novému koronavírusu podľahol v pondelok v Iráne vysokopostavený člen orgánu, ktorý radí priamo iránskemu vodcovi ajatolláhovi Alímu Chameneímu. Mohammad Mirmohammádí, člen rady pre účelnosť, ktorá radí najvyššiemu vodcovi a urovnáva jeho prípadné spory s parlamentom, zomrel na následky infekcie SARS-CoV-2 v Teheráne vo veku 71 rokov.

Medzi nakazenými je aj viceprezidentka Masúmeh Ebtekarová, známa ako "sestra Mária". Ebtekarová sa preslávila počas iránskej revolúcie, keď v roku 1979 vystupovala v úlohe anglojazyčnej hovorkyne radikálnych študentov, ktorí 444 dní obliehali americkú ambasádu v Teheráne. Ďalším infikovaným predstaviteľom režimu je námestník ministra zdravotníctva Irádž Harirčí, ktorý sa pred svojím nakazením snažil hrozbu tohto ochorenia verejne bagatelizovať.

Na snímke ženy s ochrannými rúškami na tvári kráčajú po ulici 23. februára 2020 v Teheráne.
Foto: TASR/AP


Maďarsko pre koronavírus pozastavilo prijímanie migrantov do tranzitných zón


Maďarská vláda rozhodla o pozastavení prijímania nových migrantov do tranzitných zón pre hrozbu nákazy novým koronavírusom.

Poradca premiéra pre vnútornú bezpečnosť György Bakondi v nedeľu vyhlásil, že medzi koronavírusom a ilegálnou migráciou existuje prepojenie. "Väčšina migrantov prichádza z Iránu, alebo cez Irán, čo je jedným z centier nákazy. Preto sa Maďarsko rozhodlo, že v záujme ochrany 321 migrantov umiestnených v tranzitných zónach, ale aj v záujme ochrany krajiny, dočasne pozastaví prijímanie nových migrantov," povedal Bakondi.

Fínsko hlási šesť nakazených, prvý prípad je aj v Škótsku


Novým typom koronavírusu je vo Fínsku infikovaných šesť ľudí. Bilancia sa zvýšila v nedeľu, keď boli pozitívne testované ďalšie tri osoby.

Vírus SARS-CoV-2 bol najnovšie zistený u dieťaťa a seniora, ktorí boli v kontakte so ženou diagnostikovanou na nový typ koronavírusu v piatok. Žena nedávno navštívila severné Taliansko, spresnil fínsky inštitút pre zdravie a zdravotnú starostlivosť. Táto nakazená trojica je momentálne v domácej izolácii.



Podľa DPA v Helsinkách v domácej karanténe bude z preventívnych dôvodov aj asi 130 ľudí, ktorí bývajú obvykle v kontakte s nakazeným dieťaťom. Ide o jeho spolužiakov, učiteľov a členov futbalového tímu.

V nedeľu sa nakazenie novým koronavírusom zistilo aj u ďalšej osoby nakazenej od ženy, ktorá sa infikovala počas svojej nedávnej návštevy Milána.

Počet ľudí nakazených novým koronavírusom stúpol medzičasom aj v Británii po tom, ako v nedeľu diagnostikovali prvý prípad nakazenia aj v Škótsku.

Po tom, ako v Anglicku v nedeľu potvrdili 12 nových prípadov nákazy koronavírusom, celkový počet nakazených v Spojenom kráľovstve sa zvýšil na 36 osôb, informovala na svojej webovej stránke stanica Sky News.

Ide o najvyšší nárast počtu nakazených osôb za jeden deň, odkedy v Británii koncom januára zaznamenali prvé dva prípady nákazy koronavírusom SARS-CoV-2.

Minister zdravotníctva Matt Hancock v nedeľu povedal, že v prípade rozsiahleho prepuknutia nákazy bude "na stole viacero možností" vrátane zákazu väčších verejných zhromaždení a uzavretia miest.

Vláda takisto oznámila, že má pripravený plán na boj s koronavírusom. Ten zahŕňa aj povolanie lekárov, ktorí sú na dôchodku, naspäť do práce.

Indonézia potvrdila prvé dva prípady nákazy novým koronavírusom


Indonézia potvrdila v pondelok prvé dva prípady nákazy novým koronavírusom v krajine.

Podľa ministra zdravotníctva štvrtej najľudnatejšej krajiny sveta Terawana Agusa Putranta testovali pozitívne na koronavírus v jednej z jakartských nemocníc 64-ročnú ženu a jej 31-ročnú dcéru. "Obe sú v dobrom stave...nemajú závažné dýchacie ťažkosti," uviedol.

Úrady sa domnievajú, že ženy sa mohli nakaziť od osoby z Japonska, u ktorej zistili koronavírus po návrate do susednej Malajzie.

Čína zatvorila 1. nemocnicu pre pacientov s koronavírusom, počet prípadov klesá


Čínske mesto Wu-chan nachádzajúce sa v provincii Chu-pej - ohnisku nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 - zatvorilo prvú zo 16 dočasne postavených nemocníc pre pacientov s ochorením Covid-19. Počet nových prípadov infikovaných ľudí totiž v Číne výrazne klesá.

Nemocnica bola uzatvorená po tom, ako z nej prepustili aj posledných uzdravených pacientov, uviedla čínska stanica CCTV. Čínske úrady však napriek výraznému zníženiu počtu nových prípadov zostávajú ostražité, keďže do krajiny sa zo zahraničia vracajú čínski občania, ktorých pozitívne testujú na koronavírus.

Na snímke zdravotník v ochrannom odeve kráča vo výstavnom centre, ktoré je prerobené na dočasnú nemocnicu pre pacientov nakazených koronavírusom v čínskom meste Wu-chan 5. februára 2020.
Foto: TASR/AP


Koronavírusu SARS-CoV-2 na celom svete podľahlo už viac ako 3000 ľudí


Čína v pondelok oznámila ďalších 42 úmrtí na nový typ koronavírusu, čím počet obetí tohto ochorenia na celom svete prekročil hranicu 3000.

Čínska Národná zdravotnícka komisia informovala, že všetky nové smrteľné prípady boli zaznamenané v provincii Chu-pej, odkiaľ sa choroba na prelome rokov postupne rozšírila do viac ako 60 krajín sveta. Čína nateraz eviduje 2912 obetí nákazy koronavírusom SARS-CoV-2.

Čínske zdravotnícke úrady nahlásili v pondelok 202 nových potvrdených prípadov nakazenia, čo je najnižší počet nových infekcií za deň od konca januára. V Číne sa počet nových prípadov nakazenia postupne znižuje. Mimo územia provincie Chu-pej ich v pondelok hlásili iba šesť.

Podľa bilancie dostupnej k pondelku 01.00 h SEČ je na celom svete vírusom SARS-CoV-2 nakazených vyše 88.000 ľudí. Vyliečených je viac ako 45.000 ľudí. Počas víkendu o prvých smrteľných prípadoch informovali Spojené štáty i Austrália.

Južná Kórea informovala o takmer 500 nových prípadoch nakazenia SARS-CoV-2


Južná Kórea v pondelok oznámila 476 nových prípadov nakazenia koronavírusom, čím sa celkový počet infikovaných osôb v tejto krajine zvýšil na 4212. Južná Kórea má tak po Číne druhú najvyššiu mieru chorobnosti.

Chorobe COVID-19 spôsobenej koronavírusom SARS-CoV-2 doteraz v Južnej Kórei podľahlo 22 ľudí - väčšinou ide o osoby s horším zdravotným stavom.

Až 60 percent potvrdených prípadov sa spája s náboženským hnutím Sinčchondži a mestom Tegu a okolím, ktoré je epicentrom nákazy v Južnej Kórei.

Pracovníci v ochranných odevoch dezinfikujú proti koronavírusu autobusové parkovisko v juhokórejskom Soule 26. februára 2020.
Foto: TASR/AP


Kórea: Vodca náboženského hnutia sa ospravedlnil za šírenie koronavírusu


Vodca juhokórejského náboženského hnutia Sinčchondži sa v pondelok ospravedlnil za nedostatočné opatrenia a následné šírenie nového druhu koronavírusu. Viac než polovica prípadov zo 4212 infikovaných ľudí v Kórei sa totiž spája práve s týmto hnutím pôsobiacim v meste Tegu a jeho okolí.

"Chcel by som sa ľuďom úprimne ospravedlniť v mene našich členov," povedal novinárom 88-ročný líder hnutia I Man-hi a dvakrát padol na kolená prosiac o odpustenie. "Hoci to nebolo úmyselné, nakazilo sa mnoho ľudí," uviedol. "Zo všetkých síl sme sa snažili, ale nedokázali sme zabrániť všetkým prípadom nákazy. Prosím ľudí o odpustenie. Som veľmi vďačný vláde za jej úsilie. Prosím o odpustenie aj vládu," dodal.

Pre koronavírus sa príjmy Macaa z hazardu prepadli o takmer 90 %


Šíriaci sa koronavírus a opatrenia na jeho zastavenie ovplyvnili aj oblasť hazardu. Výrazne to pocítilo Macao, najväčšie centrum hazardných hier na svete, ktoré oznámilo, že príjmy z tejto oblasti klesli takmer o 90 %.

Ako v pondelok uviedol Úrad pre kontrolu a koordináciu hazardných hier (GICB), príjmy z hazardu dosiahli vo februári v prepočte 386,74 milióna USD (352,32 milióna eur). Medziročne to predstavuje pokles o 87,8 %. Dôvodom je rozhodnutie úradov zatvoriť kasína na dva týždne s cieľom zabrániť šíreniu koronavírusu.

Aj keď úrady na Macau povolili otvorenie kasín od 20. februára, zástupcovia tohto sektora a miestni obyvatelia dali najavo, že príjmy kasín a ďalšieho biznisu závislého do tohto sektora sa tak rýchlo nezotavia. Pre koronavírus totiž stále ostávajú v platnosti obmedzenia pre turistov, pričom práve turisti sú základným zdrojom príjmov z hazardu na Macau.

Výsledok je horší, než predpokladali analytici. Tí síce počítali s prudkým poklesom príjmov, očakávali však, že pokles dosiahne maximálne 80 %. Príjmy Macaa z hazardu sa pritom na jeho celkových príjmoch podieľajú viac než 80 %.

Ani január nebol veľmi priaznivý, aj keď pokles príjmov bol miernejší a medziročne dosiahol 11,3 %. Za prvé dva mesiace dokopy tak dosiahli príjmy Macaa z hazardu 3,15 miliardy USD. Oproti rovnakému obdobiu minulého roka to znamená pokles zhruba o 50 %.

(1 EUR = 1,0977 USD)

Európske stredisko pre prevenciu a kontrolu chorôb spresnilo, že riziko pri šírení koronavírusu v EÚ je mierne až vysoké


Európske stredisko pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) spresnilo, že úroveň rizika, ktoré predstavuje šírenie nového koronavírusu, sa zvýšila z miernej na "miernu až vysokú". Informovala o tom agentúra AFP.

ECDC tak skorigovalo pondelňajšie vyjadrenie predsedníčky Európskej komisie (EK) Ursuly von der Leyenovej, ktorá nepresne uviedla, že úroveň rizika sa zvýšila "z miernej na vysokú".

Európske stredisko pre kontrolu chorôb v správe pre médiá zdôraznilo, že riziko šírenia koronavírusu COVID-19 aktuálne stúplo na úroveň "mierne až vysoké".

Von der Leyenová zvýšenie úrovne rizika zdôvodnila pokračujúcim šírením vírusu. Zároveň predstavila nový krízový tím, ktorý bol zriadený v rámci kolégia komisárov. Jeho členmi sú eurokomisár pre krízový manažment Janez Lenarčič, komisárka pre zdravie Stella Kyriakidisová, komisárka pre dopravu Adina Valeanová, komisárka pre vnútorné záležitosti Ylva Johanssonová a eurokomisár pre hospodárstvo Paolo Gentiloni.

Šéfka EK predstavila aj novú webovú stránku fungujúcu v rámci ECDC, ktorá má byť kontaktným miestom pre všetky relevantné informácie o výskyte koronavírusu v EÚ.

Nemecku zaznamenali už 150 nakazených, Rakúsko má 16 prípadov


Počet potvrdených prípadov ľudí nakazených novým druhom koronavírusu v Nemecku dosiahol v pondelok 150. Od nedele tak pribudlo 21 nových prípadov, ako uvádza Inštitút Roberta Kocha (RKI), podľa ktorého je riziko nákazy v krajine "mierne".

Viac než polovica prípadov (86) je podľa agentúry Reuters v západnej časti krajiny v Severnom Porýní-Vestfálsku. V tejto najľudnatejšej spolkovej krajine Nemecka zostalo v pondelok v snahe zabrániť šíreniu vírusu zatvorených viacero škôl či iných zariadení po tom, ako sa u ich zamestnancov potvrdila nákaza.

Šéf RKI Lothar Wieler uviedol, že z aktuálnych 150 prípadov v Nemecku sa tamojším úradom podarilo zistiť príčinu nákazy u 140 z nich.

Nákazu vírusom u jedného zo svojich pracovníkov potvrdil aj telefonický operátor Vodafone. "Môžeme potvrdiť, že niekoľko našich zamestnancov v Británii prišlo do kontaktu s osobou, ktorá navštívila ich kanceláriu a neskôr bola pozitívne testovaná na koronavírus," uviedol hovorca spoločnosti Vodafone. "Ako preventívne opatrenia sme identifikovali daných zamestnancov a požiadali sme ich, aby pracovali z domu," dodal.

V nedeľu večer potvrdili výskyt koronavírusu aj u prvého pacienta v nemeckom hlavnom meste Berlín. Dvadsaťdvaročný muž je hospitalizovaný v nemocnici Virchow-Klinikum patriacej pod univerzitnú nemocnicu Charité, ako uviedla v pondelok tamojšia senátorka pre zdravie Dilek Kalayciová, píše agentúra DPA. Identifikovaných bolo zhruba 60 ľudí, ktorí s ním prišli do kontaktu; tých musia teraz vyšetriť, dodala.

Podľa berlínskej nemocnice Charité nákazu koronavírusom u mladého muža zistili náhodne, keďže v nemocnici už týždeň pri testoch na chrípku zároveň robia testy aj na koronavírus. To, kde sa muž nakazil, zatiaľ nie je jasné. Uvažuje sa ale nad tým, že stopa môže viesť do Severného Porýnia-Vestfálska, kde žijú jeho rodičia, ktorí ho nedávno navštívili.

V Rakúsku bolo v pondelok doposiaľ zaznamenaných 16 prípadov nákazy koronavírusom, píše denník Kurier. V nedeľu nahlásila štyri nové prípady Viedeň. Jedným z nakazených je muž, ktorý viedol počítačové kurzy na základnej škole vo štvrti Leopoldstadt, kde bol v kontakte s ôsmimi deťmi. Tie sú aktuálne v domácej karanténe. V pondelok pribudli nové prípady v Salzburgu a opätovne aj v rakúskej metropole, kde sa vírusom nakazila jedna žena. Tá je matkou už predtým infikovanej pacientky.

V Salzburgu nahlásili nakazeného Nemca, ktorý si do Rakúska prišiel pozrieť futbalový zápas a prespal v dvoch tamojších ubytovacích zariadeniach - hoteli Meininger a hosteli YOHO. Muž sa medzičasom vrátil do Frankfurtu nad Mohanom, kde je v domácej karanténe. V karanténe je aj 18 zamestnancov spomínaných ubytovacích zariadení, kde muž prespal.

Krízový tím EÚ proti koronavírusu sa zameria na zdravie, mobilitu a hospodárstvo


Európska komisia (EK) v pondelok oznámila, že pokračuje v práci "na všetkých frontoch", aby podporila členské štáty EÚ v pripravenosti v oblasti zdravia a zastavila šírenie nového koronavírusu.

Predsedníčka EK Ursula von der Leyenová spresnila, že bol vytvorený nový, päťčlenný tím komisárov, ktorí budú koordinovať práce zamerané na zastavenie šírenia choroby. Podľa jej slov do krízového tímu patria eurokomisár pre krízový manažment Janez Lenarčič, komisárka pre zdravie Stella Kyriakidisová, komisárka pre dopravu Adina Valeanová, komisárka pre vnútorné záležitosti Ylva Johanssonová a eurokomisár pre hospodárstvo Paolo Gentiloni.

"Pohotovostný tím bude pracovať na troch hlavných pilieroch: v oblasti medicíny, mobility a hospodárstva," opísala situáciu von der Leyenová.

Zdravotná oblasť má pokryť prevenciu a zadávanie verejných zákaziek na pomocné opatrenia, zber informácií a prognóz. V rámci tohto piliera bude EK úzko spolupracovať s Európskym strediskom pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) a s Európskou agentúrou pre lieky (EMA). Pilier mobility zahŕňa oblasti od dopravy po cestovné poradenstvo a otázky týkajúce sa schengenského priestoru. V rámci pilieru hospodárstva sa krízový tím podrobne zameria na rôzne obchodné odvetvia ako sú cestovný ruch či doprava, obchod a fungovanie hodnotových reťazcov a dopady šírenia koronavírusu na makroekonomiku.

Komisia v pondelok spustila aj špecializovanú webovú stránku venovanú COVID-19. Webová stránka (https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/health/coronavirus-res ponse_en) poskytuje informácie o kľúčových činnostiach z rôznych hľadísk lekárskej a civilnej ochrany, mobility, hospodárstva a štatistiky, ako aj odkazy na špecializované webové stránky členských štátov, najnovšie štúdie a ďalšie relevantné informácie.

Eurokomisia zároveň spustila zrýchlené spoločné verejné objednávanie osobných ochranných prostriedkov s 20 členskými štátmi EÚ. Výzvy na predloženie ponúk boli zaslané viacerým vybraným spoločnostiam identifikovaným prostredníctvom analýzy trhu.

Členským štátom má tento postup uľahčiť spravodlivý prístup k osobným ochranným prostriedkom s cieľom minimalizovať ich prípadný nedostatok.

V utorok sa má podpredsedníčka EK pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová stretnúť so zástupcami internetových platforiem, aby s nimi prediskutovala otázku dezinformácií v súvislosti so šírením choroby COVID-19.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)

Saudská Arábia oznámila prvý prípad nákazy koronavírusom


Saudská Arábia potvrdila v pondelok prvý prípad nákazy koronavírusom. Informoval o tom denník The Jerusalem Post s odvolaním sa na saudskoarabskú štátnu tlačovú agentúru.

Nakazená osoba prišla do krajiny z Iránu cez Bahrajn. Jej občianstvo ani pohlavie nebolo bezprostredne po zverejnení správy známe.

Okrem samotnej Číny, odkiaľ sa vírus rozšíril, ho už zaznamenali vo viac ako 55 krajinách. Na ochorenie COVID-19 spôsobené koronavírusom podľa verejne dostupných údajov doposiaľ zomrelo 3069 ľudí a vyliečilo sa približne 45.500. Viac než 89.700 ľudí je stále nakazených.