Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Fínske odbory vyhlásili od štvrtka trojdňový štrajk

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Odbory odmietajú revízie právnych predpisov v oblasti trhu práce, aj znižovanie sociálneho zabezpečenia, aké navrhuje stredopravá vláda premiéra Petteriho Orpa.

Helsinki 31. januára (TASR) - Fínske odbory vyhlásili od štvrtka trojdňový štrajk a akcia asi 300.000 odborárov vážne ochromí život v krajine. TASR o tom informuje podľa agentúry AP.

Pre štrajky budú zatvorené materské školy a predškolské zariadenia, obmedzená bude letecká doprava či poštové služby, verejná hromadná doprava, zatvorené budú továrne. V minimálnej prevádzke budú fungovať obchody s potravinami, hotely či reštaurácie v tejto 5,6-miliónovej severskej krajine.

Fínska letecká spoločnosť Finnair bola nútená zrušiť približne 550 letov a výrazne obmedziť prevádzku na letisku v Helsinkách.

Odbory odmietajú revízie právnych predpisov v oblasti trhu práce, aj znižovanie sociálneho zabezpečenia, aké navrhuje stredopravá vláda premiéra Petteriho Orpa.

Väčšinu zo štrajkov vyhlásila Ústredná organizácia fínskych odborov (SAK) a Fínska konfederácia odborárov (STTK). Návrhy Orpovho kabinetu podľa nich prehĺbia nerovnosť v spoločnosti, oslabia postavenie zamestnancov a uškodia ľuďom s nižším príjmom či nezamestnaných.

Vláda navrhuje mzdovú úroveň v hospodárstve naviazať na sektor vývozu, čo by napríklad pri pracovnoprávnom spore komplikovalo zvyšovanie miezd. Fínske médiá uvádzajú, že odbory sa štrajkom snažia prinútiť vládu, aby s nimi začala rokovať aj o navrhovanom znižovaní sociálneho zabezpečenia.