Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Fínsko podporí Ukrajinu ďalším balíkom vojenskej pomoci

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Už 16. fínsky balík vojenskej pomoci pre Kyjev posilní ukrajinskú protilietadlovú obranu vrátane dodávok munície, uviedol fínsky rezort obrany.

Helsinki 25. mája (TASR) - Fínsko poskytne Ukrajine ďalší balík vojenskej pomoci v hodnote 109 miliónov eur. Vo štvrtok to oznámilo fínske ministerstvo obrany, informuje TASR podľa správy britskej spravodajskej stanice Sky News.

Už 16. fínsky balík vojenskej pomoci pre Kyjev posilní ukrajinskú protilietadlovú obranu vrátane dodávok munície, uviedol fínsky rezort obrany. Bližšie informácie však z bezpečnostných dôvodov neposkytol.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa Fínsku poďakoval za pomoc v príspevku na sociálnej sieti. "Ďakujem Fínsku a prezidentovi (Saulimu) Niinistovi za rýchlu implementáciu dohôd uzavretých v Helsinkách. Šestnásty balík obrannej pomoci pre Ukrajinu, ktorý zahŕňa systémy protilietadlovej obrany a muníciu, je na bojisku naliehavo potrebný," napísal. Zelenskyj navštívil Helsinki začiatkom mája.

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vlani vo februári poskytlo Fínsku Kyjevu vojenskú pomoc v hodnote 1,1 miliardy eur, uviedol fínsky minister obrany Antti Kaikkonen.