Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Fínsko sa oficiálne stalo 31. členom NATO

Fínsky minister zahraničných vecí Pekka Haavisto (vľavo) si podáva ruku s ministrom zahraničných vecí Spojených štátov Antonym Blinkenom (vpravo) po odovzdaní prístupového dokumentu svojej krajiny počas stretnutia ministrov zahraničných vecí NATO v sídle NATO v Bruseli v utorok 4. apríla 2023. Foto: TASR/AP

Vlajka Fínska bude viať pred sídlom NATO v Bruseli v abecednom poradí medzi Estónskom a Francúzskom.

Brusel 4. apríla (TASR) - Fínsko sa v utorok oficiálne stalo 31. členskou krajinou Severoatlantickej aliancie. Informuje o tom TASR.

Prístupové dokumenty Fínska odovzdal v Bruseli minister zahraničných vecí Pekka Haavisto.

"Prijatím tohto prístupového nástroja môžeme v tejto chvíli konštatovať, že Fínsko je 31. členom NATO," vyhlásil podľa agentúry AFP americký minister zahraničných vecí Antony Blinken, ktorý je oficiálnym kustódom Severoatlantickej zmluvy.

"Je to historický deň," povedal podľa agentúry DPA generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Na spoločnej tlačovej konferencii s fínskym prezidentom Saulim Niinistöom neskôr vyhlásil, že "Fínsko má teraz najsilnejších priateľov a spojencov na svete".

Ruský prezident Vladimir Putin teraz podľa Stoltenberga vidí, že agresia a zastrašovanie nefungujú. "Namiesto menej NATO dosiahol pravý opak - viac NATO. A naše dvere zostávajú otvorené," zdôraznil generálny tajomník Aliancie.

Vlajka Fínska bude viať pred sídlom NATO v Bruseli v abecednom poradí medzi Estónskom a Francúzskom. Fínsko sa následne zúčastní na zasadnutí ministrov zahraničných vecí Aliancie po prvýkrát už ako jej plnohodnotný člen.

Vstup Fínska do NATO odobrilo minulý týždeň Turecko ako vôbec posledná členská krajina Aliancie.

Fínsko a Švédsko reagovali na ruskú inváziu na Ukrajinu a požiadali v máji 2022 spoločne o vstup do NATO. Podmienkou vstupu je, že ho musí odsúhlasiť všetkých 30 členských krajín. Vstup Švédska je však naďalej v nedohľadne, nerozhodli o ňom Turecko ani Maďarsko - a to napriek tomu, že vyjadrujú podporu ďalšiemu rozširovaniu NATO.

Zľava fínska, NATO a americká zástava stoja pred logom NATO počas stretnutia ministrov zahraničných vecí členských krajín NATO v sídle NATO v Bruseli v utorok 4. apríla 2023.
Foto: TASR/AP



Výberová chronológia procesu vstupu Fínska do NATO


20. apríla 2022 - Fínsky parlament začal rozpravu o tom, či sa má Fínsko uchádzať o členstvo v NATO.

9. mája 2022 – Podľa výsledkov prieskumu približne 76 percent Fínov si želalo, aby sa ich krajina pripojila k NATO.

12. mája 2022 - Fínsky prezident Sauli Niinistö a premiérka Sanna Marinová v spoločnom vyhlásení oficiálne oznámili, že podporujú vstup svojej krajiny do NATO.

18. mája 2022 - Fínsko a Švédsko oficiálne podali svoje žiadosti o členstvo v Severoatlantickej aliancii.

- Brusel - Turecko zablokovalo začiatok prístupových rokovaní Fínska a Švédska do Severoatlantickej aliancie.

5. júla 2022 - Predstavitelia 30 členských štátov NATO podpísali prístupové protokoly Fínska a Švédska k Severoatlantickej zmluve.

1. marca 2023 - Fínsky parlament schválil zákon o prijatí podmienok vstupu krajiny do Severoatlantickej aliancie. Hlasovalo zaň 184 poslancov, proti boli iba siedmi. Stalo sa tak ešte pred ratifikáciou prijatia do NATO Tureckom a Maďarskom, čím sa zvýšila pravdepodobnosť, že Fínsko vstúpi do aliancie ešte pred susedným Švédskom.

27. marca 2023 - Poslanci maďarského parlamentu schválili návrh ratifikovania vstupu Fínska do Severoatlantickej aliancie. O vstupe Švédska do NATO zákonodarný zbor nerozhodol.

30. marca 2023 - Poslanci tureckého parlamentu schválili žiadosť Fínska o vstup do Severoatlantickej aliancie.

1. apríla 2023 - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan podpísal rozhodnutie tureckého parlamentu ratifikovať členstvo Fínska v NATO.



Zoznam členských krajín Severoatlantickej aliancie od jej vzniku a dátum ich vstupu


4. apríla 1949 - dvanásť zakladajúcich členov Belgicko, Dánsko, Francúzsko, Holandsko, Island, Kanada, Luxembursko, Nórsko, Portugalsko, Spojené kráľovstvo, Spojené štáty, Taliansko

18. februára 1952 - Grécko, Turecko

6. mája 1955 - Nemecko

30. mája 1982 - Španielsko

12. marca 1999 - Česko, Maďarsko, Poľsko

29. marca 2004 - Bulharsko, Estónsko, Litva, Lotyšsko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko

1. apríla 2009 - Albánsko, Chorvátsko

5. júna 2017 - Čierna Hora

27. marca 2020 - Severné Macedónsko