Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Fínsko udelilo azyl údajnému ruskému extrémistovi S. Porochovojovi

V decembri 2012 súd udelil siedmim aktivistom pokuty. Neskôr verdikt zrušil z dôvodu uplynutia premlčacej lehoty.

Moskva 11. júla (TASR) - Fínsko udelilo politický azyl členovi ľavicovej strany Iné Rusko Sergejovi Porochovojovi, ktorého doma obvinili z extrémizmu. Informovali o tom dnes ruské médiá.

Porochovoja podľa spravodajského servera Lenta.ru upovedomila o azyle polícia severofínskeho mesta Rovaniemi. Podľa spravodajského servera Grani.ru v tomto meste Porochovoj žije. Z Ruska utiekol v novembri 2011 a do Fínska, kde požiadal o azyl, sa dostal podľa vlastných slov cez tretiu krajinu. Podrobnosti však neuviedol.

Podľa agentúry ITAR-TASS ruské úrady obvinili celkovo 12 členov Iného Ruska, ktorí údajne organizovali a zúčastňovali sa na aktivitách extrémistických organizácií.

Podľa vyšetrovateľov sa v roku 2009 rozhodli obnoviť zakázanú Národnú boľševickú stranu. Mali pravidelné stretnutia v prenajatom byte v Petrohrade, zbierali finančné príspevky na chod strany a organizovali masové podujatia.

V decembri 2012 súd udelil siedmim aktivistom pokuty. Neskôr verdikt zrušil z dôvodu uplynutia premlčacej lehoty. Stíhanie ostatných úrady zastavili. Porochovoj však utiekol do Fínska ešte pred vynesením rozsudku a Rusi po ňom vyhlásili medzinárodné pátranie.