Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Fínsky parlament potvrdil nového premiéra Petteriho Orpa

Líder fínskej stredopravej Národnej koaličnej strany (KOK) Petteri Orpo. Foto: TASR/AP

Orpova strana KOK zvíťazila vo voľbách z 2. apríla so ziskom 48 parlamentných kresiel, euroskeptická PS skončila na druhom mieste s 46 mandátmi.

Helsinki 20. júna (TASR) - Poslanci fínskeho parlamentu v utorok schválili kandidatúru Petteriho Orpa na post predsedu koaličnej vlády, ktorej súčasťou bude aj krajne pravicová Strana Fínov (PS) avizujúca zmeny v pravidlách imigrácie. Informovala o tom agentúra AFP.

Dvestočlenný parlament potvrdil Orpa vo funkcii hlasmi 107 poslancov. Proti jeho kandidatúre bolo 81 poslancov a 11 sa na hlasovaní nezúčastnili.

Ako dodal spravodajský portál Yle.fi, Orpo povedie pravicovú vládu, ktorú ním vedená konzervatívna stredopravicová Národná koaličná strana (KOK) vytvorila s PS, Švédskou ľudovou stranou vo Fínsku (SFP) a Kresťanskými demokratmi (KD). Ich rokovania o zostavení vlády sa po 11 týždňoch vyjednávaní úspešne skončili minulý týždeň.

Orpova vláda bude v poradí 77. fínskou vládou. Jej funkčné obdobie sa začne po tom, ako fínsky prezident Sauli Niinistö v utorok popoludní oficiálne ukončí funkčné obdobie vlády odchádzajúcej premiérky Sanny Marinovej (SDP) a vymenuje Orpov kabinet.

Popoludní o 16.30 h sa uskutoční aj prvé oficiálne zasadnutie nového kabinetu.

Orpova strana KOK zvíťazila vo voľbách z 2. apríla so ziskom 48 parlamentných kresiel, euroskeptická PS skončila na druhom mieste s 46 mandátmi, zatiaľ čo Marinovej ľavicová Sociálnodemokratická strana Fínska (SDP) bola až tretia, pričom v 200-člennom jednokomorovom parlamente si zaistila 43 kresiel. Prizvaním dvoch zmienených menších strán do koalície - SFP s deviatimi kreslami a KD s piatimi - si Orpova vláda zabezpečila väčšinu - 108 poslaneckých mandátov.