Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Pripomienkou žiadosti Fínska o vstup do NATO je aj nový druh piva

Zamestnanec malého fínskeho pivovaru Olaf Brewing drží plechovku piva s názvom OTAN, francúzsky akronym pre NATO, ktoré má pripomínať žiadosť Fínska o vstup do Severoatlantickej aliancie (NATO) v meste Savonlinna na juhovýchode Fínska v utorok 17. mája 2022. Foto: TASR/AP

Na modrej etikete nového ležiaku je znázornená komiksová verzia stredovekého rytiera v plnej zbroji, na ktorej je ružica kompasu z vlajky NATO.

Helsinki 20. mája (TASR) - Malý fínsky pivovar Olaf Brewing v meste Savonlinna predstavil nový druh piva, ktoré má pripomínať žiadosť Fínska o vstup do Severoatlantickej aliancie (NATO). Vo štvrtok o tom informoval generálny riaditeľ pivovaru Petteri Vänttinen. TASR správu prevzala od agentúry AP.

Ležiak s názvom OTAN odkazuje na fínsky výraz "Otan olutta", ktorý v preklade znamená "Dám si pivo", a francúzsky akronym pre NATO – OTAN. Severoatlantická aliancia má totiž dva oficiálne jazyky, anglický a francúzsky.

Na modrej etikete nového ležiaku je znázornená komiksová verzia stredovekého rytiera v plnej zbroji, na ktorej je ružica kompasu z vlajky NATO.

Podľa Vänttinena má pivo "príchuť bezpečnosti s náznakom slobody".

Fínsko a Švédsko v stredu oficiálne podali svoje žiadosti o členstvo v Severoatlantickej aliancii. Toto rozhodnutie bolo motivované obavami o bezpečnosť, ktoré vyvolala ruská vojenská invázia na Ukrajinu. Po jej začiatku sa totiž verejná mienka v oboch severských krajinách do značnej miery zmenila a veľká časť ich obyvateľov sa priklonila ku vstupu do Aliancie.

Mesto Savonlinna sa nachádza na juhovýchode Fínska, niekoľko desiatok kilometrov od hraníc s Ruskom. Fínsko má s Ruskom viac než 1300 kilometrov dlhé štátne hranice.