Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Firma CureVac stiahla žiadosť o schválenie svojej vakcíny

Na archívnej snímke z 24. februára 2020 laborant pipetuje modrú tekutinu v laboratóriu nemeckej farmaceutickej spoločnosti CureVac v Tübingene. Foto: TASR/DPA

Vakcina od CureVac v poslednej fáze testovania proti ochoreniu COVID-19 dosiahla len 47-percentnú účinnosť.

Berlín 12. októbra (TASR) - Nemecká farmaceutická spoločnosť CureVac v utorok oznámila, že stiahla svoju žiadosť o schválenie svojej vakcíny proti koronavírusu Európskou agentúrou pre lieky (EMA). Namiesto toho sa chce zamerať na výrobu novej generácie RNA vakcín. Správu priniesla agentúra AP.

Firma CureVac vo svojom vyhlásení uviedla, že nedávna komunikácia s EMA naznačovala, že jej vakcína proti COVID-19 môže byť povolená až v polovici roka 2022. Agentúra AP v tejto súvislosti pripomenula, že vakcina od CureVac v poslednej fáze testovania proti ochoreniu COVID-19 dosiahla len 47-percentnú účinnosť.

Agentúra EMA v utorok potvrdila, že ukončila zrýchlené hodnotenie vakcíny CureVac. Celý tento proces sa začal vo februári tohto roka. Podľa CureVac bola celková nízka účinnosť vakcíny čiastočne výsledkom bezprecedentného množstva 15 variantov koronavírusu SARS-CoV-2, ktoré kolovali medzi dobrovoľníkmi, ako aj rôznych reakcií účastníkov klinických testov naprieč vekovými skupinami po jej podaní.