Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Firma Dell Technologies ukončila v Rusku všetky operácie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Americká počítačová spoločnosť, významný dodávateľ serverov v Rusku, podobne ako ďalšie západné firmy obmedzila svoje aktivity už koncom februára, krátko po invázii Ruska na Ukrajinu.

Moskva 28. augusta (TASR) - Americká spoločnosť Dell Technologies ukončila v Rusku všetky svoje operácie po tom, ako v polovici augusta uzatvorila kancelárie. Počítačový koncern je ďalším z dlhého zoznamu západných spoločností, ktoré po útoku Ruska na Ukrajinu ukončili v Ruskej federácii svoje aktivity. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Americká počítačová spoločnosť, významný dodávateľ serverov v Rusku, podobne ako ďalšie západné firmy obmedzila svoje aktivity už koncom februára, krátko po invázii Ruska na Ukrajinu. Dell vtedy pozastavil predaj produktov na ruskom a ukrajinskom trhu a uviedol, že bude situáciu monitorovať, aby na základe toho rozhodol o ďalších krokoch.

"V polovici augusta sme uzatvorili naše kancelárie a ukončili všetky operácie na ruskom trhu," povedal pre Reuters hovorca Dellu Mike Siemienas. "Už vo februári sme sa však rozhodli zastaviť predaj, servis alebo podporu našich produktov v Rusku, Bielorusku a v Luhanskej a Doneckej oblasti na východe Ukrajiny," dodal s tým, že tieto štáty a regióny firma pridala k už embargovanému Krymu.

Ruské ministerstvo priemyslu koncom týždňa uviedlo, že potom, ako médiá informovali o odchode Dellu z Ruska, mnohí zamestnanci v oblasti výskumu a technici, ktorí pracovali pre Dell, dostali nové pracovné ponuky. O odchode Dellu z ruského trhu a prepustení miestnych zamestnancov informovali technologické portály CNews a TAdviser.

"Vývoj situácie sledujeme," citovala štátneho tajomníka ministerstva priemyslu a obchodu Vasilija Špaka agentúra TASS. "Na základe našich údajov veľká väčšina špecialistov z centier pre výskum a vývoj Dellu, ako aj technikov v Moskve a Petrohrade už dostala od ruských firiem pracovné ponuky s konkurencieschopnými platmi," povedal Špak.