Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Firma Johnson & Johnson požiadala o schválenie svojej vakcíny v USA

Na snímke z júla 2020 amplulka s vakcínou proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti Johnson & Johnson (J&J). Foto: TASR/AP

Celková účinnosť vakcíny J&J je podľa výsledkov klinických testov 66 percent.

Washington 5. januára (TASR) - Spoločnosť Johnson & Johnson (J&J) vo štvrtok požiadala americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) o schválenie svojej vakcíny proti chorobe COVID-19 na núdzové použitie. Informovala o tom agentúra AFP.

Žiadosť predložila farmaceutická firma Janssen Biotech, patriaca pod J&J. Na rozdiel od všetkých doposiaľ schválených vakcín proti koronavírusu sa táto vakcína podáva len v jednej dávke namiesto dvoch.

Proces schvaľovania môže trvať niekoľko týždňov, pripomína AFP. V prípade úspechu sa očkovacia látka spoločnosti J&J stane treťou v poradí, ktorá sa môže používať v USA. V krajine sa v súčasnosti používajú vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNTech a spoločnosti Moderna.

Na archívnej snímke z 2. decembra 2020 amplulky s vakcínou proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti Johnson & Johnson (J&J).
Foto: TASR/AP


Celková účinnosť vakcíny J&J je podľa výsledkov klinických testov 66 percent. Účinnosť bola vyššia v Spojených štátoch (72 percent), naopak nižšia (57 percent) v Juhoafrickej republike (JAR), kde sa vyskytuje nákazlivejší a rýchlejšie sa šíriaci variant koronavírusu SARS-CoV-2. Vakcína však celkovo dokázala v 85 percentách prípadov zabrániť vážnemu priebehu ochorenia COVID-19.