Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Firma z ČR zdravotníkom dodá 100.000 účinných respirátorov týždenne

Český minister zdravotníctva Adam Vojtěch, archívna foto. Foto: TASR/AP

Ide o respirátory, ktoré dokážu koronavírusy nielen zachytiť, ale aj zničiť.

Praha 25. marca (TASR) - Český minister zdravotníctva Adam Vojtěch podpísal v stredu zmluvu s českou spoločnosťou Respilon vyrábajúcou respirátory najvyššej triedy, ktoré sú schopné nový koronavírus nielen zachytiť, ale aj zničiť, a dajú sa používať opakovane. Firma na základe zmluvy bude ministerstvu od apríla dodávať každý týždeň stotisíc takýchto respirátorov, informoval na Twitteri samotný minister Vojtěch.

Okrem toho daruje firma rezortu aj 30 tisíc rúšok z nanovlákien. Tieto rúška "oproti klasickým rúškam z netkanej textílie zachytia 99,9 percenta vírusov i baktérií a ochránia ako svojho užívateľa, tak osoby v jeho okolí," uvádza české ministerstvo v tlačovej správe. Rúška podľa rezortu okamžite poputujú do nemocníc.

Hlavnou časťou podpísanej zmluvy je však dodávka špeciálnych respirátorov, ktorých Respilon dodá štátu podľa zmluvy stotisíc kusov každý týždeň, pripomína spravodajský portál Novinky.cz.

Ide o respirátory, ktoré dokážu koronavírusy nielen zachytiť, ale aj zničiť. "Tieto veľmi účinne respirátory budú určené primárne pre lekárov v teréne a v nemocniciach," spresnil námestník ministra zdravotníctva Filip Vrubel.

Riaditeľka Respilonu Jana Zimová ešte predtým informovala, že cena rúška bude na českom trhu 200 korún a cena respirátoru 315 korún. Najmä respirátory však podľa jej slov boli vyvinuté tak, aby ich mohli používať predovšetkým záchranné zložky.

"Majú väčší priestor pred ústami, dá sa s nimi lepšie komunikovať, nositeľom nezahmlievajú okuliare," uviedla.