Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Prvú debatu prezidentských kandidátov vyhral Zeman

Kandidáti na českého prezidenta Miloš Zeman (vľavo) a Jan Fischer Foto: TASR/AP

Zhodli sa odborníci a čitatelia po televíznom dueli medzi Janom Fischerom a Milošom Zemanom.

Praha 5. januára (TASR) - Prvý priamy televízny duel Jana Fischera a Miloša Zemana, ktorí sú podľa prieskumov favoritmi v budúcotýždňových českých prezidentských voľbách, ponúkla v piatok televízia Prima. Zeman vyčítal Fischerovi, že zatajil členstvo v KSČ, keď sa uchádzal o vedenie štatistického úradu, Fischer Zemanovi to, že sa vracia do politiky. Americký novinár Eric Best obidvoch vyskúšal z angličtiny aj ruštiny. Angličtinu zvládli obaja, ruštinu lepšie Zeman, napísala česká spravodajská stránka iDNES.cz.

Program sa za prítomnosti divákov nakrúcal v piatok odpoludnia v Rockopere v pražskej štvrti Holešovice a televízia ho odvysielala večer zo záznamu.

"Idem s programom, ako vrátiť do českej politiky slušnosť," vyhlásil bývalý premiér Fischer v úvode programu. Mal prvé slovo, pretože Zeman povedal, že nepozná hru kameň, nožnice, papier, a dal Fischerovi prednosť. Na Fischera potom reagoval slovami, že treba konkrétne uviesť, ako chce slušnosť do politiky vrátiť. "Ak sme toto nepovedali, nepovedali sme nič," vyhlásil.

Odborníci a čitatelia: Prvú debatu vyhral Zeman
Prvý diskusný duel českých prezidentských kandidátov Miloša Zemana a Jana Fischera, ktorý v piatok večer zo záznamu vysielala televízia Prima Family, vyhral na celej čiare prvý menovaný. Bol lepšie pripravený a nepôsobil tak nervózne. Fischer bol priveľmi emotívny a dlho hľadal slová. Na Zemanovom víťazstve sa zhodli odborníci aj verejnosť, uviedla dnes česká spravodajská webová stránka Novinky.cz.

Fischer bol v napätí, pritom akýsi útočný, akoby "školometsky" pripravený nejakým tímom, charakterizoval jeho výkon politológ Zdeněk Zbořil. Zeman má však podľa neho úplne inú politickú kariéru, takýchto besied zažil stovky, dokáže odhadnúť súpera a rýchlo sa v diskusii "chytí". Fischerovi škodí nadmerná snaha sa presadiť, až nemiestna asertivita, dodal politológ Zbořil.

Ako uviedol pre Novinky.cz ďalší politológ Tomáš Lebeda, prejav Fischera pôsobil menej vyrovnane. "Robilo to na mňa dojem, že bol nejakými profesionálmi vyškolený, aby vyzeral sebavedomo a silne, ale v kombinácii s jeho nervozitou to bolo skôr kontraproduktívne," povedal Lebeda.

Podľa mediálneho analytika Daniela Köplla prekvapil Fischer tým, že sa mu občas darilo byť vtipný. Fischer podľa expertov priveľa gestikuloval a robil často zbytočné pauzy v slovnom prejave. Keď oboch prezidentských kandidátov spovedal americký novinár Erik Best a chcel od nich odpovede v angličtine i ruštine, bolo vidieť, že Fischer musí hľadať nielen slová, ale aj obsah.

Politológ Zbořil uviedol, že hoci sú obaja politici absolventmi Vysokej školy ekonomickej, Zeman očividne viac číta, aj poéziu a má bohatší jazyk. "Keď má možnosť rozprávať dlhšie, cítiť uňho ešte inú vzdelanosť, inú formu intelektu," vysvetlil Zbořil.

Podľa čitateľov stránky Novinky.cz takisto jednoznačne vyhral Zeman, čo potvrdzuje výsledok hlasovania v ankete na webe. Do dnešnej 10.00 h SEČ uvádzalo 83,3 percenta z celkových 26.000 hlasujúcich čitateľov, že duel podľa ich názoru vyhral Miloš Zeman.
Obom kandidátom mali v diskusii pomôcť ich deti: Zemanovi dcéra Kateřina, Fischerovi syn Jan. Pri záverečnom hodnotení v celom meraní vyhral pomerom 118 ku 96 decibelov Fischer. K tomu mu Zeman s úsmevom zablahoželal a vyhlásil, že verí, že pri samotných prezidentských voľbách to dopadne práve naopak.

Zeman sa vyznal k obdivu voči "železnej lady", bývalej britskej premiérke Margaret Thatcherovej. Fischer zasa zdôraznil, že aj keď sa na jeho nominácii na post premiéra zhodli Mirek Topolánek a Jiří Paroubek, ktorí ho spoločne za predsedu úradníckej vlády vybrali, necítil sa ako ich "bábka".

Kardiochirurg Jan Pirk, ktorého si na pomoc priviedol Fischer, vyčítal Zemanovi nejasné financovanie jeho kampane. "My nemáme pána Chrenka..." bránil sa Zeman protiútokom a narážal tým na kľúčového sponzora Jana Fischera, ktorý prispel na jeho kampaň už 14 miliónmi českých korún.

Prezidentskí kandidáti väčšinou rozprávali skôr k moderátorovi ako jeden k druhému. Publikum, v ktorom boli priaznivci oboch politikov, mohlo svoje sympatie vyjadriť potleskom či pokrikmi. Reakcie sledovali "potleskomery", ktoré merali decibely.

Nástupcu Václava Klausa na Hrade si začnú českí občania vyberať 11. a 12. januára. Pôjde o prvé priame prezidentské voľby v Českej republike.

Okrem Zemana a Fischera sa o priazeň voličov uchádzajú tiež predseda strany TOP 09 Karel Schwarzenberg, podpredseda Senátu Přemysl Sobotka z ODS a senátor Jiří Dienstbier z ČSSD, europoslankyňa za KDU-ČSL Zuzana Roithová, šéfka neparlamentnej Suverenity Jana Bobošíková, hudobník Vladimír Franz a herečka Táňa Fischerová, doplnil v správe web iDNES.cz.

Voliči začnú hlasovať 11. a 12. januára a pôjde o prvé priame prezidentské voľby v Českej republike.