Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Americký prezident Joe Biden dorazil nečakane do Kyjeva

Americký prezident Joe Biden (uprostred) pózuje s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským (vpravo) a Olenou Zelenskou (vľavo), manželkou prezidenta Zelenského, v Mariinskom paláci počas neohlásenej návštevy v Kyjeve, Ukrajina, pondelok 20. februára 2023. Foto: TASR/AP

Americký prezident do Kyjeva pricestoval krátko pred prvým výročím ruskej invázie na Ukrajinu 24. februára 2022.

Kyjev 20. februára (TASR) - Americký prezident Joe Biden dorazil v pondelok do ukrajinskej metropoly Kyjev na vopred neohlásenú návštevu. TASR o tom informuje podľa denníka The Guardian a televízií Sky News a BBC.

Biden navštívil Ukrajinu vôbec prvýkrát od začiatku ruskej invázie a jeho cesta do Kyjeva je pre mnohých prekvapením. Americký prezident mal dnes pricestovať na návštevu Poľska, pričom Biely dom minulý týždeň oznámil, že nemá v úmysle prekročiť hranice do susednej Ukrajiny.

"Aj o rok neskôr Kyjev stojí. Ukrajina stojí. Demokracia stojí,"
citovala Bidena agentúra AP. Tieto slová predniesol pred Marijinskym palácom, sídlom ukrajinského prezidenta.

Na sociálnych sieťach sa už objavili aj prvé fotografie, ktoré zachytávajú Bidena so Zelenským v uliciach Kyjeva.

Stretnutia amerického a ukrajinského prezidenta v Kyjeve uprostred prebiehajúceho konfliktu na Ukrajine hodnotí BBC ako významné a symbolické. Takmer rok po začiatku invázie toto gesto vysiela jasnú správu Rusku, že USA a Západ neustúpia pri podpore Kyjeva.

Biden je pritom jedným z posledných lídrov Západu, ktorý sa v Kyjeve stretol s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

O jeho návšteve v Kyjeve sa špekulovalo celé ráno, pretože v Kyjeve platili rozsiahle bezpečnostné opatrenia. Americký prezident do Kyjeva pricestoval krátko pred prvým výročím ruskej invázie na Ukrajinu 24. februára 2022.