Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

MINÚTY HRÔZY: Haváriu lietadla so 176 ľuďmi na palube nikto neprežil

Havária ukrajinského lietadla v Iráne. Foto: TASR/AP

Lietadlo typu Boeing 737-800 spoločnosti Ukraine International Airlines smerujúce do ukrajinskej metropoly Kyjev sa zrútilo na predmestí Teheránu krátko po vzlete.

Teherán 8. januára (TASR) - Iránske pátracie tímy objavili jednu z čiernych skriniek havarovaného ukrajinského lietadla, ktoré sa v stredu zrútilo v iránskej metropole Teherán. Kyjev medzitým predbežne potvrdil, že haváriu nikto neprežil.

Ukrajinská Rada národnej bezpečnosti a obrany (SNBO) medzičasom v Kyjeve oznámila, že na palube boeingu sa nachádzalo 168 cestujúcich a deväť členov posádky.

Podľa správ iránskych médií sa jedna z tzv. čiernych skriniek - záznamník letových údajov z havarovaného Boeingu 737 - našla na mieste nehody neďaleko Teheránu. Zariadenie bolo odovzdané príslušným iránskym úradom, informovala agentúra TASS.

"Podľa predbežných údajov sú všetci cestujúci aj členovia posádky mŕtvi," napísal na Facebooku ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ukrajinská ambasáda v Teheráne podľa neho preveruje okolnosti tragédie i zoznamy obetí, napísala agentúra AFP.

Lietadlo typu Boeing 737-800 spoločnosti Ukraine International Airlines (UIA), smerujúce do ukrajinskej metropoly Kyjev, sa zrútilo na predmestí Teheránu krátko po vzlete z tamojšieho Medzinárodného letiska imáma Chomejního.

Iránska tlačová agentúra Fars uviedla, že príčinou havárie boli pravdepodobne bližšie nešpecifikované "technické problémy".



Podľa internetovej stránky Flightradar24 stroj odštartoval z Teheránu o 03.42 h SEČ. Posledné údaje z jeho paluby zaznamenalo riadenie letovej prevádzky o 03.44 h SEČ.

Irán odmieta vydať čierne skrinky havarovaného lietadla výrobcovi z USA



Irán odmieta odovzdať výrobcovi - americkej spoločnosti Boeing - letové zapisovače lietadla Boeing 737-800, ktoré sa v stredu krátko po štarte zrútilo neďaleko Teheránu. Zahynulo pri tom najmenej 170 ľudí na palube, z ktorých väčšina boli občania Iránu a Kanady. Informovala o tom iránska agentúra MEHR.

"Čiernu skrinku nedáme výrobcovi a Američanom," uviedol Alí Alí Ábedzáde, výkonný riaditeľ iránskej agentúry pre civilné letectvo. Dodal, že krajina, do ktorej budú záznamníky prevezené na dešifrovanie, ešte nebola vybraná. Ábedzáde zdôraznil, že príčina nehody nebude zverejnená, kým nebude dokončená analýza údajov z čiernej skrinky.

Iránsky štátny telerozhlas IRIB medzičasom informoval, že na mieste havárie sa našli oba palubné zapisovače havarovaného lietadla spoločnosti Ukraine International Airlines (UIA). Podľa agentúry Interfax spoločnosť Boeing bola informovaná o havárii lietadla svojej výroby v Iráne a začala zhromažďovať informácie o okolnostiach leteckej tragédie.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Vadym Prystajko sa v stredu telefonicky spojil s iránskym rezortným kolegom Mohamedom Džavádom Zarífom. Ministri sa dohodli na koordinácii činností vyšetrovacích tímov oboch krajín s cieľom zistiť príčiny havárie ukrajinského lietadla Boeing 737 v Teheráne.

Spravodajský portál Lenta.ru informoval, že ukrajinské veľvyslanectvo v Iráne zmenilo svoje vyhlásenie k havárii lietadla, ktoré dopoludnia zverejnilo na svojej webovej stránke a na sociálnej sieti Facebook.

Zmeny sa týkajú tej časti správy, ktorá hovorila o možných príčinách nehody. V pôvodnej verzii sa vylučoval útok ako príčina havárie lietadla. V správe sa uvádzalo, že na vine sú zrejme technické problémy.

V novej verzii vyhlásenia veľvyslanectvo oznámilo, že príčiny nehody vyšetruje osobitná komisia a že všetky verzie katastrofy, ktoré pochádzajú z iných zdrojov, treba považovať za neoficiálne.

Ukrajinské úrady predbežne vylúčili útok ako príčinu havárie boeingu v Iráne


Kyjev/Teherán 8. januára (TASR) - Ukrajinské veľvyslanectvo v Iráne nateraz vylučuje verziu, že príčinou havárie ukrajinského lietadla, ktoré sa zrútilo v stredu krátko po štarte z letiska v Teheráne, bol teroristický útok. Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na vyhlásenie veľvyslanectva na Facebooku.

Aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval zdržať sa špekulácií a publikovania neoverených verzií príčin havárie ukrajinského lietadla v Iráne.

Na palube lietadla Ukraine International Airlines smerujúceho do Kyjeva sa nachádzalo údajne 176 osôb. Podľa iránskej agentúry ISNA to oznámil hovorca letiska imáma Chomejního. Ukrajinské ministerstvo vnútra informovalo o 180 obetiach. Stroj sa zrútil v blízkosti mesta Parand ležiaceho asi 60 kilometrov juhozápadne od Teheránu.

Haváriu Boeingu 737-800 podľa iránskych médií neprežil nikto zo 167 cestujúcich z rôznych krajín sveta a deviatich členov posádky.

Ruská agentúra RIA Novosti uviedla, že väčšinu cestujúcich tvorili iránski štátni príslušníci. Personál na letisku Boryspil v Kyjeve pre agentúru AP uviedol, že touto linkou zvyčajne cestujú iránski študenti, ktorí sa tentoraz zrejme vracali na Ukrajinu po zimných prázdninách.

Ako uviedla iránska agentúra IRNA, príčinou havárie ukrajinského lietadla bol požiar motora spôsobený technickými problémami. Pilot následne stratil kontrolu nad lietadlom, ktoré sa zrútilo.
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyjadril sústrasť rodinám obetí. Jeho kancelária uviedla, že prerušil návštevu Ománu a kvôli havárii sa vracia do Kyjeva.

K leteckému nešťastiu došlo len niekoľko hodín po tom, ako Irán vystrelil balistické rakety na dve základne v Iraku, kde pôsobia americké jednotky. Šlo zrejme o odplatu za zabitie iránskeho generála Kásema Solejmáního.

Ukrajinské médiá zverejnili štátnu príslušnosť obetí leteckej havárie v Iráne


Takmer všetky obete stredajšej havárie ukrajinského lietadla Boeing 737 v Iráne boli občanmi iných štátov ako Ukrajiny. Informoval o tom spravodajský portál Ukrajina 24/7.

Podľa tohto zdroja lietadlom spoločnosti Ukraine International Airlines cestovali dvaja Ukrajinci a asi 13 členov posádky bolo tiež z Ukrajiny. Medzi cestujúcimi bolo 71 iránskych občanov, 73 Kanaďanov, osem Švédov, šesť Afgancov, štyria Nemci a traja Briti.

Agentúra RIA Novosti zasa informovala, že podľa šéfa iránskeho úradu pre mimoriadne udalosti v dôsledku leteckej katastrofy zahynulo 147 iránskych občanov a 32 cudzincov.

Ukrajinská Rada národnej bezpečnosti a obrany (SNBO) medzičasom v Kyjeve oznámila, že na palube boeingu sa nachádzalo 168 cestujúcich a deväť členov posádky.

Agentúra Ukrinform následne uviedla, že ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí v dohľadnom čase zverejní oficiálny zoznam obetí leteckého nešťastia, pričom bude vychádzať z informácií, ktoré na mieste tragédie zistia zamestnanci ukrajinského konzulátu v Teheráne.

V súlade s nariadením ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského pracuje v Kyjeve operatívny štáb. Na odlet z Kyjeva je pripravené aj lietadlo, ktoré by malo na Ukrajinu prepraviť telá obetí; čaká sa len na súhlas iránskych úradov.

Lietadlo na linke PS752, smerujúce do Kyjeva, havarovalo v stredu skoro ráno krátko po štarte z letiska v Teheráne. Pri havárii zomreli všetci ľudia na palube.

Podľa iránskych zdrojov mohol haváriu spôsobiť požiar jedného z motorov. Ukrajinské veľvyslanectvo v Teheráne vo svojom oznámení na sociálnej sieti Facebook uviedlo, že teroristický útok ako príčinu havárie vylučuje.

Agentúra Ukrinform v stredu informovala, že letecká spoločnosť Ukraine International Airlines pozastavuje lety do Teheránu.

Boeing, ktorý havaroval v Iráne, pred dvoma dňami absolvoval technickú kontrolu


Lietadlo s vyše 170 osobami na palube smerujúce do Kyjeva, ktoré v stredu havarovalo krátko po štarte z letiska v Teheráne, prešlo pred dvoma dňami plánovanou technickou kontrolou.

Podľa agentúry AFP o tom v stredu informovala letecká spoločnosť Ukraine International Airlines (UIA), ktorá prevádzkovala lietadlo Boeing 737-800. Lietadlo bolo vyrobené v roku 2016 a spoločnosť UIA ho kúpila priamo od výrobcu. Agentúra Ukrinform medzičasom informovala, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v dôsledku havárie ukrajinského lietadla v Iráne nariadil preveriť technický stav všetkých civilných lietadiel na Ukrajine.

Ukrajinská Rada národnej bezpečnosti a obrany (SNBO) uviedla, že na palube havarovaného lietadla bolo 11 občanov Ukrajiny. Zvyšní cestujúci pochádzali z iných štátov. Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí avizovalo, že zverejní oficiálny zoznam obetí leteckého nešťastia, pričom bude vychádzať z informácií, ktoré na mieste tragédie zistia zamestnanci ukrajinského konzulátu v Teheráne.




Najviac obetí havárie ukrajinského lietadla pri Teheráne bolo z Iránu a Kanady


Havária ukrajinského lietadla v Iráne, ku ktorej došlo v stredu skoro ráno, si vyžiadala životy 82 iránskych občanov, 63 Kanaďanov, 11 Ukrajincov, z ktorých dvaja boli cestujúcimi, desiatich Švédov, štyroch Afgancov, troch Nemcov a troch občanov Británie.

Na Twitteri to v stredu oznámil ukrajinský minister zahraničných vecí Vadym Prystajko. Vo svojom tvíte dodal, že ide o údaje, ktoré sú nateraz známe.

Iránske úrady medzičasom informovali, že pátracie a záchranné tímy objavili obe tzv. čierne skrinky z havarovaného lietadla.

Dvaja zo zaregistrovaných cestujúcich v Teheráne do lietadla nenastúpili


Na let na linke PS752 z Teheránu do Kyjeva sa zaregistrovalo 169 cestujúcich, ale dvaja z nich do lietadla nenastúpili.

Na brífingu v Kyjeve o tom v stredu informoval tajomník ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany Olexij Danilov. Dodal, že mená týchto cestujúcich a ďalšie okolnosti sa objasňujú.

Lietadlo na linke PS752, smerujúce do Kyjeva, havarovalo v stredu skoro ráno krátko po štarte z letiska v Teheráne. Pri havárii zomreli všetci ľudia na palube.

Podľa iránskych zdrojov mohol haváriu spôsobiť požiar jedného z motorov. Ukrajinské veľvyslanectvo v Teheráne vo svojom oznámení na sociálnej sieti Facebook uviedlo, že teroristický útok ako príčinu havárie vylučuje.

Agentúra Ukrinform v stredu informovala, že letecká spoločnosť Ukraine International Airlines (UIA) pozastavuje lety do Teheránu.

Ukrajinský premiér Olexij Hončaruk uviedol, že zoznam ľudí cestujúcich v havarovanom lietadle zverejní letecká spoločnosť. Upozornil tiež, že je príliš skoro hovoriť o príčinách leteckého nešťastia a že je treba počkať na ich stanovenie vyšetrovateľmi.

Poznamenal tiež, že rozhodnutie pozastaviť lety lietadiel ukrajinských leteckých spoločností v leteckom priestore Iránu bolo prijaté až dnes, pretože predtým na to neexistovali dôvody.

Havárie dopravných lietadiel vo svete


30. januára 2000 — Pobrežie Slonoviny
Dopravný Airbus A-310 spoločnosti Kenya Airways so 179 osobami na palube sa zrútil do Atlantického oceánu pri brehoch Pobrežia Slonoviny. Záchranárom sa podarilo vytiahnuť z mora osem živých osôb.

25. júla 2000 — Francúzsko
Nadzvukové lietadlo Concorde spoločnosti Air France sa zrútilo neďaleko Paríža. Pri havárii zahynulo všetkých 109 ľudí na palube lietadla, z toho 97 Nemcov, ako aj štyri osoby na zemi. Letecké nešťastie pri Paríži prakticky znamenalo koniec prevádzkovania nadzvukových lietadiel Concorde.

8. októbra 2001 — Taliansko
Zrážka škandinávskeho stroja MD-87 a nemeckého ľahkého lietadla typu Cessna na milánskom letisku Linate si v hustej hmle vyžiadala 118 životov.

11. septembra 2001 — USA
Teroristi uniesli štyri lietadlá amerických leteckých spoločností American Airlines a United Airlines. Prvé dva stroje narazili do dvoch mrakodrapov Svetového obchodného centra v New Yorku, tretí do Pentagónu vo Washingtone. Štvrté lietadlo sa zrútilo neďaleko Pittsburghu. V lietadlách zahynulo 265 ľudí a ďalších približne 3000 osôb zomrelo v troskách budov.
Na televíznej snímke 11. septembra 2001 vidieť mohutnú explóziu na výškovej budove Svetového obchodného centra (WTC) v New Yorku potom, čo do budovy narazilo lietadlo. Toto lietadlo bolo druhé, ktoré narazilo do budovy WTC.
Foto: TASR/AP


12. novembra 2001 — USA
Airbus A-300 spoločnosti American Airlines s 260 ľuďmi na palube, letiaci z New Yorku do Dominikánskej republiky, sa po štarte zrútil v newyorskej rezidenčnej štvrti Rockaway Beach. Pri havárii zahynulo ďalších päť ľudí na zemi.

25. mája 2002 — Hongkong
Boeing 747-200 taiwanskej spoločnosti China Airlines s 225 osobami na palube spadol do mora pri lete z Taiwanu do Hongkongu.

8. mája 2003 — Konžská demokratická republika
Desiatky vojakov s manželkami a deťmi zomreli po tom, ako sa nad juhovýchodom Konžskej demokratickej republiky otvorila nákladná rampa lietadla. V lietadle sa nachádzalo asi 200 ľudí. Rampa sa rozpadla, keď stroj letel vo výške vyše 3000 metrov. Nešťastie prežilo asi 40 pasažierov.

3. januára 2004 — Egypt
Boeing 737 s prevažne francúzskymi turistami sa zrútil krátko po štarte z egyptského letoviska Šarm aš-Šajch do vôd Červeného mora. Nikto zo 148 osôb na palube neprežil.

3. februára 2005 — Afganistan
Boeing 737 súkromnej leteckej spoločnosti Kam Air sa zrútil v snehovej fujavici počas letu z Herátu do Kábulu. Zahynulo všetkých 104 osôb na palube.

14. augusta 2005 — Grécko
V blízkosti Atén sa zrútilo lietadlo cyperskej charterovej spoločnosti. Boeing 737-300 spoločnosti Helios Airways bol na ceste z Larnaky do Prahy. Katastrofu neprežil nikto zo 121 pasažierov a členov posádky.

16. augusta 2005 — Venezuela
Na pomedzí Venezuely a Kolumbie sa zrútilo lietadlo spoločnosti West Caribbean. Havária s vyžiadala životy všetkých 152 cestujúcich a ôsmich členov posádky.

5. septembra 2005 — Indonézia
Vyše 160 ľudí zahynulo pri páde dopravného lietadla do husto obývanej štvrte tretieho najväčšieho indonézskeho mesta Medan. Boeing 737-200 spoločnosti Mandala Airlines, smerujúci do Jakarty, sa zrútil po štarte na rušnú ulicu a rad domov len 500 metrov od letiska.

3. mája 2006 — Arménsko
Airbus A-320 arménskej leteckej spoločnosti Armavia letiaci z Jerevanu do Soči sa počas búrky zrútil do mora. Nehodu neprežil nik zo 105 cestujúcich a ôsmich členov posádky.

22. augusta 2006 — Ukrajina
Pri neúspešnom núdzovom pristátí pri meste Doneck na východe Ukrajiny havarovalo lietadlo Tupolev TU-154 so 170 ľuďmi na palube. Haváriu nikto neprežil. Medzi obeťami bolo aj 39 detí.

7. mája 2007 — Kamerun
Lietadlo kenských aerolínií so 114 ľuďmi na palube, ktoré havarovalo v Kamerune, sa takmer celé potopilo do močiara. Nehodu nikto neprežil.

17. júla 2007 — Brazília
Dopravné lietadlo Airbus A320 počas pristávania v Sao Paule zišlo z pristávacej dráhy a vrazilo do čerpacej stanice. Po nehode stroj zachvátil požiar, nikto zo 176 ľudí na palube neprežil. Na zemi pri tejto tragédii prišlo o život ďalších 23 ľudí.

3. decembra 2007 — Turecko
Stroj súkromných aerolínií AtlasJet Airlines sa zrútil na horský svah neďaleko mesta Isparta v strednom Turecku. Zahynulo 57 pasažierov.

20. augusta 2008 — Španielsko
Lietadlo typu MD-82 spoločnosti Spanair so 166 pasažiermi a šesťčlennou posádkou, smerujúce na Kanárske ostrovy, havarovalo pri štarte na madridskom letisku. Pri nehode zahynulo 154 ľudí.

13. februára 2009 — USA
Americké dopravné lietadlo sa zrútilo na dom na predmestí Buffala, v štáte New York. Všetkých 48 ľudí na palube zahynulo, o život prišiel aj jeden človek na zemi.

1. júna 2009 — Brazília
Airbus A330-200 spoločnosti Air France s 228 ľuďmi na palube, vrátane troch občanov SR, havaroval nad Atlantikom. Do 26. júna, keď bolo odvolané pátranie po obetiach, bolo objavených 51 mŕtvol a 600 kusov vraku.

30. júna 2009 — Jemen
Dopravné lietadlo jemenských aerolínií sa zrútilo do Indického oceánu pri Komorských ostrovoch. Na palube bolo 153 ľudí, z toho 142 pasažierov a 11 členov posádky. Let IY 628 odštartoval z jemenského hlavného mesta Saná a zrútil sa v zlom počasí 15 minút pred pristátím na komorskom letisku Moroni. Z havarovaného lietadla A310-300 sa podarilo zachrániť iba 14-ročné francúzske dievča komorského pôvodu.

15. júla 2009 — Irán
Dopravné lietadlo iránskych aerolínií sa zrútilo v severozápadnom Iráne. Zahynulo 169 ľudí vrátane 16 členov posádky. Stroj spoločnosti Caspian Airlines smeroval z Teheránu do arménskeho hlavného mesta Jerevan.

10. apríla 2010 — Poľsko
Deväťdesiatšesť ľudí zahynulo pri páde poľského prezidentského špeciálu neďaleko západoruského mesta Smolensk. Na palube sa nachádzal i prezident Lech Kaczynski s manželkou, ako aj mnoho ďalších významných poľských predstaviteľov.
trosky poľského vládneho lietadla Tupolev TU-154 , ktoré havarovalo v sobotu 10. apríla 2010 pri pristávaní v ruskom Smolensku. Haváriu neprežil nik na palube. Na palube sa nachádzal poľský prezident, jeho manželka a viacerí čelní predstavitelia spoločenského a duchovného života krajiny, ktorí cestovali na spomienkovú slávnosť za poľské obete stalinistickej diktatúry v Katyni
Foto: TASR/AP


12. mája 2010 — Líbya
Pri havárii Airbusu 330 letiaceho z Juhoafrickej republiky, ku ktorej došlo pred medzipristátím na medzinárodnom letisku v líbyjskom hlavnom meste Tripolis, zahynulo 103 ľudí. Väčšinu pasažierov tvorili holandskí turisti. Nehodu ako jediný prežil deväťročný holandský chlapec.

22. mája 2010 — India
Boeing 737-800, ktorý odštartoval z Dubaja, zišiel z mokrej pristávacej dráhy v meste Mangalúru ležiacom na juhozápade Indie. Stroj skončil v blízkom lese, rozlomil sa na dve časti a začal horieť. Na palube sa nachádzalo 160 cestujúcich z Indie a šesť členov posádky.

28. júla 2010 — Pakistan
Haváriu pakistanského dopravného lietadla v horách pri hlavnom meste Islamabad neprežil nikto zo 152 ľudí na palube. Airbus A320 súkromnej spoločnosti Airblue sa zrútil do oblasti pohoria Margalla počas pokusu o pristátie v Islamabade, kam smeroval z mesta Karáčí. Na palube bolo 146 pasažierov, vrátane siedmich detí, a šesť členov posádky. Medzi obeťami boli aj dvaja Američania.

3. júna 2012 — Nigéria
Dopravné lietadlo so 153 osobami na palube sa zrútilo na budovu v husto obývanej štvrti nigérijského mesta Lagos. K nehode došlo krátko pred pristátím na letisku v hospodárskej metropole Nigérie, kam smerovalo z hlavného mesta Abuja. Svedkovia uviedli, že vrazilo do budovy a vybuchlo. Podľa niektorých pred zrážkou zasiahlo elektrické vedenie. Nehoda si vyžiadala životy ľudí všetkých 153 osôb na palube a najmenej dvoch ľudí na zemi.

17. novembra 2013 — Rusko
Všetkých 50 ľudí na palube prišlo o život, keď sa v ruskom meste Kazaň, metropole republiky Tatarstan, pri pristávaní zrútilo lietadlo typu Boeing 737. Lietadlo, ktoré štartovalo z moskovského letiska Domodedovo, sa zrútilo pri druhom pokuse o pristátie. Pri dotyku s pristávacou plochou stroj explodoval.

7. marca 2014 — Malajzia
Lietadlo spoločnosti Malaysia Airlines s 239 ľuďmi na palube zmizlo z radarov dve hodiny po odlete z Kuala Lumpuru do Pekingu. Boeing 777-200 s 227 cestujúcimi a 12 členmi posádky sa podľa predpokladov zrútil do mora. Miesto dopadu lietadla nie je známe.
Pohľad na časť zrekonštruovaného lietadla malajzijskej leteckej spoločnosti Malaysia Airline, let MH17 pred začiatkom zverejnenia správy Holandskej rady pre bezpečnosť o príčinách havárie boeingu na Ukrajine, 13. októbra 2015 v holandskom meste Gilze-Rijen.
Foto: TASR/AP


16. augusta 2015 — Indonézia
Indonézske dopravné lietadlo vnútroštátnej linky s 54 ľuďmi na palube sa zrútilo v odľahlej a hornatej časti indonézskej provincie Papua. Na palube dvojmotorového turbovrtuľového stroja typu ATR 42-300 spoločnosti Trigana sa viezlo 44 dospelých pasažierov, päť detí a dojčiat a päť členov posádky.

25. decembra 2016 — Rusko
Lietadlo, prevádzkované Ministerstvom obrany Ruskej federácie, s 92 ľuďmi na palube (84 pasažierov, osem členov posádky), sa zrútilo do vôd Čierneho mora. Nehodu nikto neprežil. V dopravnom lietadle Tu-154 sa viezli aj členovia svetoznámeho ruského armádneho speváckeho súboru Alexandrovovci, ktorí mali vystúpiť na ruskej vojenskej základni Humajmím v sýrskej provincii Lázikíja.
Ruskí záchranári zhromažďujú trosky zrúteného lietadla typu Tu-154 na móle neďaleko Soči 25. decembra 2016. Ruské dopravné lietadlo typu Tu-154 s 92 ľuďmi na palube vrátane členov armádneho súboru piesní a tancov Alexandrovci sa niekoľko minút po štarte z prímorského letoviska Soči zrútilo do vôd Čierneho mora.
Foto: TASR/AP


11. februára 2018

Rusko: Nikto z cestujúcich ani členov posádky neprežil haváriu dopravného lietadla regionálnej leteckej spoločnosti Saratovské aerolínie so 71 ľuďmi na palube, ktoré sa zrútilo krátko po vzlietnutí z moskovského medzinárodného letiska Domodedovo. Lietadlo zmizlo z radarov krátko po vzlietnutí z Moskvy. Havarovalo zhruba 80 kilometrov juhovýchodne od ruskej metropoly v blízkosti dediny Argunovo.

Na snímke ruského ministerstva pre mimoriadne udalosti záchranári a bezpečnostné zložky skúmajú časti trosiek dopravného lietadla AN-148 ruskej spoločnosti Saratov Airlines pri dedine Stepanovskoje asi 40 kilometrov od moskovského letiska Domodedovo 11. februára 2018.
Foto: TASR/AP


18. februára 2018

Irán: Nikto neprežil nehodu lietadla iránskej leteckej spoločnosti Aseman so 66 ľuďmi na palube. K nehode došlo v hornatej oblasti neďaleko mesta Semírom, ležiaco 620 kilometrov od Teheránu. Turbovrtuľové  lietadlo typu ATR-72 francúzskej výroby narazilo do úbočia vyše 4000 metrov vysokej hory Dena. Lietadlo smerovalo z Teheránu do juhoiránskeho mesta Jásúdž a zrútilo sa približne hodinu po štarte.

Členovia Iránskych revolučných gárd (IRGC) objavili vrak lietadla iránskej leteckej spoločnosti Aseman so 66 ľuďmi na palube, ktoré narazilo v nedeľu do úbočia hory Dena na juhu Iránu 20. februára 2018.
Foto: TASR/AP


11. apríla 2018

Alžírsko: Pri havárii vojenského dopravného lietadla zahynulo 257 ľudí vrátane desiatich členov posádky. Stroj sa zrútil okolo 08.00 h miestneho času krátko po štarte z letiska na vojenskej základni Búfárík na severe krajiny, zhruba 25 kilometrov od hlavného mesta Alžír. Lietadlo  malo namierené do západoalžírskeho mesta Baššár. Iľjušin-76 sa zrútil ešte v areáli letiska a po náraze vzbĺkol.

Na snímke hasiči a vojaci na mieste pádu vojenského lietadla, ktoré havarovalo krátko po štarte z letiska na vojenskej základni Búfárík na severe Alžírska 11. apríla 2018. Haváriu vojenského lietadla v Alžírsku neprežil ani jeden z cestujúcich na palube, uviedla v stredu televízna stanica al-Arabíja s odvolaním sa na alžírsky vojenský zdroj.
Foto: TASR/AP


18. mája 2018

Kuba: Pri nehode lietadla, ktoré sa zrútilo po štarte z letiska v Havane, zahynulo 112 ľudí vrátane piatich detí. Prežila len jedna Kubánka. Na palube stroja typu Boeing 737, ktorý prevádzkovali kubánske aerolínie Cubana de Aviación, bolo 102 Kubáncov, traja turisti, dvaja cudzinci a šesť členov posádky z Mexika.

Na archívnej snímke hasiči hasia oheň po páde lietadla typu Boeing 737 kubánskych aerolínií Cubana de Aviación, ktoré sa zrútilo po štarte z letiska v Havane v piatok 18. mája 2018.
Foto: TASR/AP


29. októbra 2018

Indonézia: Haváriu indonézskeho lietadla, ktoré sa zrútilo približne 13 minút po štarte z medzinárodného letiska v Jakarte, neprežil nikto z 189 ľudí na palube. Pilot krátko po štarte zistil nešpecifikovaný problém a požiadal o povolenie na návrat. Boeing-737 MAX 8 s kapacitou 210 cestujúcich smeroval z Jakarty do mesta Pangkal Pinanga. Naposledy ho lokalizovali pri meste Karawang v provincii Západná Jáva, potom zmizol z radarov a prerušil sa kontakt s posádkou.

Príbuzní pasažierov zrúteného lietadla indonézskej nízkonákladovej spoločnosti Lion Air si prezerajú osobné veci, ktoré záchranári vylovili z mora v Jakarte 31. októbra 2018. Haváriu lietadla, ktoré sa zrútilo v pondelok 29. októbra približne 13 minút po štarte z medzinárodného letiska v Jakarte, pravdepodobne neprežil nikto z 189 ľudí na palube. Boeing-737 Max 8 s kapacitou 210 cestujúcich smeroval na linke JT610 z Jakarty do mesta Pangkal Pinang, metropoly provincie Bangka-Belitung ležiacej na východnom pobreží ostrova Bangka.
Foto: TASR/AP


21. decembra 2018

Konžská demokratická republika: Zrútilo sa lietadlo typu Antonov An-26, na palube ktorého sa nachádzalo 23 ľudí vrátane trojčlennej ruskej posádky. Stroj spoločnosti Gomair, ktorý sa vracal do Kinshasy z mesta Tshikapa, kam dopravoval volebné materiály, sa havaroval 35 kilometrov od konžskej metropoly Kinshasa, keď sa chystal na pristátie.

10. marca 2019

Etiópia: Haváriu lietadla Etiópskych aerolínií, ktoré sa zrútilo krátko po štarte z letiska v Addis Abebe, neprežil nikto zo 149 cestujúcich a ôsmich členov posádky. Stroj mal namierené do kenského mesta Nairobi. Medzi obeťami z 35 krajín boli aj manželka, syn a dcéra poslanca slovenského parlamentu Antona Hrnka; štvrtou slovenskou obeťou havárie bola charitatívna pracovníčka a projektová manažérka Danica Olexová. Príčinou Boeingu 737-8 MAX bol chybný softvér. Išlo už o druhú haváriu lietadla tohto typu v priebehu pol roka.

Trosky z vraku lietadla Etiópskych aerolínií, ktoré sa v nedeľu ráno zrútilo krátko po štarte z letiska v Addis Abebe.
Foto: TASR/AP


24. novembra 2019

Konžská demokratická republika: V husto zaľudnenej oblasti v meste Goma sa zrútilo krátko po štarte malé dopravné lietadlo smerujúce do mesta Beni, ležiaceho 350 kilometrov severne od Gomy. Pád si vyžiadal 25 životov: medzi mŕtvymi boli aj ľudia na zemi, keďže lietadlo sa padlo do obývanej oblasti.

Záchranári a ľudia sa zhromaždujú okolo trosiek havarovaného lietadla 24. novembra 2019 v Gome na východe Konžskej demokratickej republike (KDR). Najmenej šesť mŕtvych tiel sa našlo v nedeľu po havárii malého lietadla, ktoré sa zrútilo do husto zaľudnenej oblasti v meste Goma.
Foto: TASR/AP


27. decembra 2019

Kazachstan: Krátko po štarte z medzinárodného letiska v kazašskej Alma-Ate sa 27. decembra zrútilo civilné dopravné lietadlo miestnych aerolínií Bek Air; incident si vyžiadal najmenej 12 mŕtvych.

Civilné dopravné lietadlo kazašských aerolínií Bek Air s 95 pasažiermi a päťčlennou posádkou na palube sa v piatok ráno miestneho času zrútilo krátko po štarte z medzinárodného letiska v Alma-Ate.
Foto: TASR/AP