Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

VLAKOVÉ NEŠŤASTIE: V Česku sa čelne zrazili dve súpravy, hlásia obete

Na snímke českej polície dva vlaky po kolízii neďaleko českej dediny Pernink 7. júla 2020. Čelná zrážka dvoch osobných vlakov v českom okrese Karlove Vary si v utorok vyžiadala dva životy, uviedol pre Českú televíziu (ČT) hovorca karlovarských záchranárov Radek Hes. ČT predtým hovorila o troch mŕtvych, uvádza spravodajský portál Novinky.cz. K nehode došlo medzi stanicou Nové Hamry a dopravňou Pernink. Foto: TASR/AP

Zásah na mieste nehody stále prebieha.

Česká polícia zadržala strojvodcu v súvislosti s utorňajšou čelnou zrážkou dvoch osobných vlakov v okrese Karlove Vary. Polícia nehodu vyšetruje ako všeobecné ohrozenie z nedbanlivosti, píše spravodajský portál Novinky.cz.

K nehode došlo v utorok po tretej hodine poobede medzi stanicou Nové Hamry a dopravňou Pernink. Zomreli dvaja ľudia, približne 20 ďalších utrpelo zranenia.

Zrazili sa dva vlaky spoločnosti České dráhy. Jeden vlak išiel z Karlových Varov do nemeckého Johanngeorgstadtu a druhý opačným smerom.

"Je zrejmé, že došlo k zlyhaniu ľudského faktora," povedal o nehode minister dopravy Karel Havlíček.

Polícia v tejto súvislosti zadržala strojvodcu vlaku smerujúceho do Karlových Varov.

"Vo vlakoch išlo v dobe zrážky asi 30 ľudí vrátane vlakového personálu. Zranení sú postupne odvážaní do nemocníc," uviedla policajná hovorkyňa Zuzana Týřová.

Hovorca Karlovarskej krajskej nemocnice Vladislav Podracký dodal, že v nemocnici bol vyhlásený tzv. "traumaplán", ktorý sa vyhlasuje v prípade mimoriadnych udalostí, keď sa očakáva väčší počet zranených.

České dráhy nasadili v úseku Nejdek-Nové Hamry náhradnú autobusovú dopravu.



Výberová chronológia vlakových nešťastí v Českej republike od roku 2005


7. septembra 2005
Jeden ľudský život a 17 zranených si vyžiadala zrážka osobného vlaku s nákladným autom v okrese Louny severozápadne od Prahy.

20. februára 2006
Zrážka rýchlika s nákladným vlakom neďaleko Mladej Boleslavi si vyžiadala 12 zranených.

20. júna 2007
Dvadsaťšesť zranených si vyžiadala zrážka dvoch motorových vlakov na juhu Čiech západne od Českého Krumlova.

8. augusta 2008
- Sedem mŕtvych a 67 zranených si vyžiadala vlaková nehoda pri Studénke v okrese Nový Jičín. Rýchlik EuroCity Komenius smerujúci z Krakova do Prahy narazil do opravovaného cestného mosta, ktorý sa zrútil na trať.

1. septembra 2009
Osem ľudí utrpelo zranenia pri železničnej nehode na severe Moravy pri meste Jeseník. Do pokazeného osobného vlaku narazila lokomotíva, ktorá sa chystala vlak odtiahnuť.

02. februára 2011
Zrážka osobného motorového vlaku s lokomotívou manipulačného vlaku, ku ktorej došlo juhu Čiech, si vyžiadala život jednej cestujúcej a 20 zranených.

28. januára 2015
Dvanásť ľudí utrpelo zranenia pri železničnom nešťastí na severovýchode Čiech, kde osobný vlak narazil do kameňov spadnutých na trati. K nehode lokálneho vlaku došlo medzi obcami Poniklá a Hrabačov v okrese Semily.

22. júla 2015
Dvaja ľudia zahynuli pri zrážke vlaku Pendolino s nákladným automobilom pri meste Studénka v Moravskosliezskom kraji, okres Nový Jičín. Pri nehode utrpelo zranenia ďalších 25 ľudí.

30. októbra 2015
Pri zrážke dvoch nákladných vlakov zahynul rušňovodič. K zrážke na železničnej trati z českého mesta Ústí nad Labem do mesta Bílina.

5. júna 2017
Zranenia 17 ľudí si vyžiadala železničná nehoda v moravskom Přerove, kde rýchlik spoločnosti Leo Express nabehol do zarážadla na konci slepej koľaje.

3. mája 2018
Šesť ľudí utrpelo zranenia pri zrážke dvoch osobných vlakov, ku ktorej došlo v juhočeskom okrese Český Krumlov.

5. marca 2019
Na hlavnej železničnej stanici v Brne sa zrazili dva osobné vlaky. Pri zrážke utrpelo zranenia viac ako 20 osôb.

14. júla 2019
Štyria ľudia zahynuli na železničnom priecestí v Černožiciach pri Hradci Králové. Nachádzali sa v osobnom aute, ktoré vošlo do cesty zrýchlenému vlaku idúcemu z Trutnova do Hradca Králové.

14. júna 2020
Najmenej 15 ľudí utrpelo zranenia pri zrážke vlaku s autobusom, ku ktorej došlo na železničnom priecestí pri obci Struhařov v okrese Benešov.