Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

FLIGHTRADAR: Lietadlo Prigožina išlo bežne okrem posledných 30 sekúnd

Muž stojí pri neformálnom pamätníku vedľa bývalého centra Vagnerovcov v Petrohrade v Rusku vo štvrtok 24. augusta 2023. Foto: TASR/AP

Podľa predstaviteľa portálu Flightradar24 Iana Petchenika začalo lietadlo o 17.19 h SELČ náhle vertikálne klesať. V priebehu 30 sekúnd stroj klesol o viac ako 2400 metrov.

Washington 24. augusta (TASR) - Let lietadla Embraer-135, ktoré sa v stredu zrútilo v ruskej Tverskej oblasti, prebiehal do posledných 30 sekúnd pred haváriou úplne štandardne. Stroj však zrazu začal prudko klesať. Vyplýva to z údajov online portálu na sledovanie lietadiel Flightradar24. Na palube lietadla sa podľa úradov nachádzal i šéf ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin. Haváriu nikto neprežil. Vo štvrtok to uviedol denník The Guardian a agentúra Reuters, informuje TASR.

Lietadlo smerovalo z Moskvy do Petrohradu, keď sa zrútilo v Tverskej oblasti blízko obce Kuženkino, uviedlo ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie.

Podľa predstaviteľa portálu Flightradar24 Iana Petchenika začalo lietadlo o 17.19 h SELČ "náhle vertikálne klesať". V priebehu 30 sekúnd stroj klesol o viac ako 2400 metrov. Petchenik dodal, že "čokoľvek sa stalo, stalo sa veľmi rýchlo". Pred prudkým klesaním však "nič nenaznačovalo, že by lietadlo malo problémy".

Telegramový kanál Grey Zone blízky vagnerovcom v stredu uviedol, že stroj bol cielene zostrelený protivzdušnou obranou nad Tverskou oblasťou. Na zozname pasažierov sa nachádzalo aj Prigožinovo meno; kanál však najprv spochybnil, či je skutočne mŕtvy.

Ruský letecký úrad Rosaviacia v noci na štvrtok informoval, že podľa údajov leteckej spoločnosti sa Prigožin skutočne nachádzal na palube havarovaného lietadla.