Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Florida po hurikáne Ian varuje pred baktériou požierajúcou mäso

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vibrio vulnificus sa môže dostať do organizmu priamym kontaktom s infikovanou vodou napríklad cez otvorené rany.

Tallahassee 19. októbra (TASR) - Úrady na Floride v stredu vydali varovanie pred baktériou požierajúcou mäso, ktorá sa v tomto štáte objavila po tom, čo ho nedávno zasiahol ničivý hurikán Ian. Nachádza sa najmä v teplej brakickej vode (zmiešanej sladkej a slanej vode) a môže byť smrteľná. TASR správu prevzala z denníka The Guardian a stanice BBC.

Predstavitelia floridského okresu Lee upozornili, že nebezpečná baktéria Vibrio vulnificus, ktorá sa živí požieraním mäsa, infikovala 29 osôb, pričom štyria ľudia nákaze podľahli. Na celej Floride si baktéria vyžiadala dohromady už 11 životov.

Vibrio vulnificus sa môže dostať do organizmu priamym kontaktom s infikovanou vodou napríklad cez otvorené rany. Spôsobuje poškodenie pokožky, vredy a môže byť i smrteľná, pripomína floridský úrad verejného zdravotníctva.

Úrady v okrese Lee už pred nejakým časom varovali obyvateľov, ktorí majú otvorené rany, aby si dávali pozor a pri kontakte s povodňovou brakickou vodou zasiahnuté miesto vydezinfikovali a sledovali, či sa u nich nerozvinú príznaky nákazy nebezpečnou baktériou.

Hurikán Ian v septembri prešiel nad pevninu na juhozápade Floridy ako hurikán štvrtej kategórie. Pri prechode cez polostrov za sebou zanechal ničivé následky. Počet obetí hurikánu na Floride stúpol na najmenej 80.

Pred zoslabnutím zasiahol ako hurikán najnižšej prvej kategórie pobrežie Južnej Karolíny, kde spôsobil prívalové povodne a materiálne škody, nevyžiadal si však obete.