Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Fomičov: Ruské sily sa stiahli z mesta, kde žijú zamestnanci Černobyľu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Fomičov vo videu poprel obvinenia, že miestne úrady spolupracujú s ruskými jednotkami a požiadali ich o údajne aj o humanitárnu pomoc.

Kyjev 28. marca (TASR) - Ruské jednotky sa stiahli z ukrajinského mesta Slavutyč, kde žijú prevažne zamestnanci komplexu jadrovej elektrárne v Černobyle. Informovala o tom v pondelok agentúra Reuters, ktorá sa odvolala na vyjadrenie primátora tohto mesta.

Jurij Fomičov, primátor mesta Slavutyč ležiaceho na severe Ukrajiny, v online videopríspevku v pondelok informoval: "Urobili, čo chceli - skontrolovali mesto, dnes to dokončili a odišli. V meste momentálne žiadni nie sú."

Agentúra Reuters nedokázala primátorovo tvrdenie overiť z nezávislých zdrojov.

Fomičov vo videu poprel obvinenia, že miestne úrady spolupracujú s ruskými jednotkami a požiadali ich o údajne aj o humanitárnu pomoc.

"Všetky naše problémy riešime sami. Nepotrebujeme humanitárnu pomoc, všetkého máme dosť. Pomáhajú nám zo všetkých miest a obcí Ukrajiny," povedal Fomičov.

Ruské jednotky vstúpili do mesta Slavutyč 26. marca. Následne tam vybudovali kontrolné stanovištia, zmocnili sa nemocnice a uniesli Fomičova. Neskôr oblastná vojenská správa oznámila, že primátor bol prepustený na slobodu.

Zaistenie primátora i prítomnosť ruských vojakov v meste vyvolali protesty miestnych obyvateľov.

Reuters pripomenul, že od začiatku invázie ruských jednotiek na Ukrajinu, ktorú Moskva označuje termínom "špeciálna vojenská operácia", bolo zdevastovaných niekoľko ukrajinských miest. Vpád ruských jednotiek spôsobil na Ukrajine aj veľkú humanitárnu krízu, keď svoje domovy - podľa odhadov - opustilo približne 10 miliónov ľudí, teda takmer štvrtina ukrajinskej populácie.