Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Forbes: Biden chce dodať zbrane Ukrajine cez Grécko

Na archívnej snímke prezident USA Joe Biden v Bielom dome vo Washingtone. Foto: TASR/AP

Grécka vláda i velenie armády sú podľa médií pripravené dodať Ukrajine prebytočné vybavenie.

Washington 31. januára (TASR) — Americký prezident Joe Biden mieni obísť odpor Kongresu voči ďalšej vojenskej pomoci Ukrajine cez Grécko. Tejto európskej krajine chce dodať zbrane s tým, že svoje vlastné nadbytočné vybavenie daruje Kyjevu. Na svojej webovej stránke o tom v utorok informoval magazín Forbes, uviedla nemecká spravodajská televízia n-tv.

Biden chce na to využiť právnu úpravu známu ako Excess Defense Articles (EDA), ktorá umožňuje prezidentovi USA označiť určité zbraňové systémy za nadbytočné a darovať ich alebo predať za nižšiu cenu partnerským krajinám.

Podľa gréckych médií USA súhlasili s tým, že cez tento nástroj darujú Aténam dve vojenské transportné lietadlá C-130H Hercules, 60 bojových obrnených vozidiel Bradley a desať motorov pre hliadkovacie lietadlá P-3 Orion.

Súčasťou balíka sú aj tri hliadkovacie lode triedy Protector a nákladné autá, ktoré Grécko získa v súvislosti s predajom stíhačiek F-35 v hodnote 8,6 miliardy dolárov.

Grécka vláda i velenie armády sú podľa médií pripravené dodať Ukrajine prebytočné vybavenie.

Vlani v októbri Biden požiadal Kongres o schválenie novej vojenskej pomoci pre Kyjev v hodnote približne 61 miliárd dolárov (takmer 56 miliárd eur). Narazil však na odpor časti republikánov, ktorí svoj súhlas podmieňujú významnými zmenami v imigračnej politike a uvoľnením prostriedkov na obmedzenie imigrácie cez hranice s Mexikom.

Washington bol doteraz najvýznamnejším podporovateľom Ukrajiny vo vojne proti Rusku. Od začiatku invázie ruských síl vo februári 2022 Spojené štáty poskytli alebo sľúbili Ukrajine vojenskú pomoc vo výške viac ako 44 miliárd dolárov.