Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

FOTO najväčších teroristických útokov vo Francúzsku: Smutné 5. výročie

Záchranári evakuujú ženu z koncertnej sály Bataclan, kde došlo k teroristickým útok v piatok, 13. novembra Foto: TASR/AP

K teroristickým útokom z 13. novembra 2015 sa prihlásila džihádistická organizácia Islamský štát.

Paríž 13. novembra (TASR) – Pred piatimi rokmi, v piatok 13. novembra 2015, došlo v Paríži k jednému z najväčších útokov Islamského štátu (IS) v Európe a najdesivejšiemu teroristickému útoku v dejinách Francúzska. Na šiestich miestach v metropole na Seine a pri národnom futbalovom štadióne na parížskom predmestí Saint-Denis sa odohrali 13. novembra 2015 atentáty, pri ktorých zahynulo celkovo 130 ľudí a viac ako 350 bolo zranených.

Spred Bataclanu odnášajú jednu z obetí teroristického útoku.
Foto: TASR/AP


"Spočiatku bolo všetko ako na normálnom koncerte až pokiaľ sme zrazu nepočuli výstrely. Všetci sme sa vrhli na zem, ľudia kričali – mala som neskutočný strach. Všade boli mŕtvoly, krv – všade samá krv," opísala dvojhodinovú tragédiu v hudobnom klube Bataclan Nina, jedna z tých, ktorá ju prežila. Podľa reakcií záchranárov, ktorí tam zasahovali, bola situácia v klube oveľa horšia, ako po januárových útokoch na redakciu satirického časopisu Charlie Hebdo.

Záchranári evakuujú zraneného z miesta útokov, koncertnej sály Bataclan v piatok, 13. novembra 2015
Foto: TASR/AP


Práve v tejto koncertnej sále zahynulo najviac - až 90 zo 130 obetí, ktoré si vyžiadali teroristické útoky v Paríži. Atentátnici však neútočili iba v nej.

Členovia americkej rockovej skupiny Eagles of Death Metal Jesse Huges (vpravo) a Julian Dorio (vľavo) vzdávajú 8. decembra 2015 pred klubom Bataclan v Paríži hold 89 obetiam, ktoré zahynuli počas teroristického útoku v klube Bataclan pri ich koncerte 13. novembra 2015.
Foto: TASR/AP


K útokom došlo celkove na šiestich miestach. Ďalšie výbuchy a streľbu hlásili z blízkosti futbalového štadióna Stade de France, kde sa práve konal priateľský zápas domáceho Francúzska a Nemecka. Sledoval ho tiež francúzsky prezident François Hollande, ktorého po prvých výbuchoch hneď evakuovali. K prestrelke došlo aj v bare Le Carillon a rovnako tomu bolo tiež v kambodžskej reštaurácii Le Petit Cambodge i v reštauráciách La Casa Nostra a La Belle Equipe.

Prezident Hollande vzápätí po teroristických útokoch vyhlásil: "Francúzsko musí byť silné. Teroristi nás chcú vystrašiť. Tvárou v tvár terorizmu musíme byť jednotní!" Tieto slová nestrácajú ani po piatich rokoch na aktuálnosti a potvrdzujú ich nedávne útoky teroristov.



V meste Conflans-Sainte-Honorine v metropolitnej oblasti Paríža odrezal 16. októbra 2020 18-ročný islamista čečenského pôvodu Abdoullakh Anzorov priamo pred školou hlavu stredoškolskému učiteľovi dejepisu, ktorý ukazoval vo svojej triede karikatúry proroka Mohameda. Koncom mesiaca - 29. októbra 2020 - zomreli po útoku nožom v Bazilike Matky Božej v Nice traja ľudia. Útočníkom bol 21-ročný Tunisan Awsáwí, ktorý pri čine vykrikoval "Alláhu akbar" (Boh je najväčší).

K teroristickým útokom z 13. novembra 2015 sa prihlásila džihádistická organizácia Islamský štát. Malo ísť o odplatu za politiku Francúzska na Blízkom východe a jeho vojenskú angažovanosť v Iraku a Sýrii, ako aj za urážky proroka Mohameda.

Vražedné komandá pozostávali z desiatich ozbrojených mužov, ktorí – okrem Salaha Abdeslama - aktivovali výbušniny na svojich telách. Abdeslam je jediným preživším členom útočiacich kománd. Polícia ho zadržala štyri mesiace po útokoch - na jar roku 2016 - v Belgicku.

Na pamiatku 90 ľudí, ktorí prišli o život pri streľbe a výbuchoch v klube Bataclan, dala parížska radnica nainštalovať na chodník 90 kovových označení, ktoré lemujú trasu od klubu k pamätnej tabuli na neďalekom námestí.

Francúzska prokuratúra špecializujúca sa na boj s terorizmom (PNAT) obžalovala v súvislosti s touto sériou koordinovaných teroristických útokov 20 osôb. Spis má celkove 562 strán a zameriava sa na Salaha Abdeslama, ako aj na štyroch údajných členov francúzsko-belgickej džihádistickej bunky, ktorá útoky pripravovala. Proces s podozrivými by sa mal začať v roku 2021.