Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Fotograf vypísal zbierku pre zranených manželov z Ukrajiny

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Van Wessel ako fotograf pracoval v mnohých oblastiach zachvátených vojnou. Manželov z Bachmutu, navštívil krátko po tom, ako utrpeli zranenia v dôsledku ruskej raketovej paľby.

Haag/Praha 29. novembra (TASR) - Holandský fotograf Eddy van Wessel, ktorý nedávno nafotil zranených starších manželov z ukrajinského mesta Bachmut, odštartoval kampaň na ich podporu. TASR informuje podľa stanice Rádio Sloboda (RFE/RL).

"Predstavte si, že by sme im mohli poskytnúť nový domov, a ukázať, že sme silnejší ako vojna," uviedol v statuse, ktorým oznámil spustenie crowd fundingu (kolektívneho financovania mnohými dobrovoľnými darcami) na pomoc manželom z Ukrajiny.

Van Wessel ako fotograf pracoval v mnohých oblastiach zachvátených vojnou. Manželov z Bachmutu, navštívil krátko po tom, ako utrpeli zranenia v dôsledku ruskej raketovej paľby. Dom, v ktorom prežili časť spoločného života, ruské ostreľovanie zničilo.

Mediálne známa snímka od van Wessela ich zachytáva v objatí a je symbolom utrpenia civilného obyvateľstva Ukrajiny počas ruskej invázie, podotkla RFE/RL.

Fotograf vo svojom statuse na Instagrame napísal, že po zverejnení snímky dostal tisíce listov s ponukou pomoci tomuto manželskému páru.

Zároveň v ňom informoval, že manželia sa vzhľadom na okolnosti cítia dobre. Hovorili s ním o svojej mladosti, láske i rakete, ktorá "zničila ich minulosť a vzala im budúcnosť". Dočasné útočisko našli zatiaľ u príbuzných.