Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Fotografie neukazujú protestujúcich proti koronaopatreniam v Berlíne

Na sociálnych sieťach sa objavili ďalšie fotografie z Berlína, ktoré údajne zachytávajú milióny protestujúcich proti pandemickým opatreniam v sobotu 29. augusta 2020. Letecké fotografie sú však vytrhnuté z kontextu a pochádzajú z 90. rokov 20. storočia z festivalov elektronickej hudby Love Parade. Foto: TASR/AFP

Príspevok zdieľalo viac ako 1100 používateľov Facebooku a objavil sa aj v skupinách ako KOTLEBOVCI - Ľudová strana Naše Slovensko (Oficiálna skupina) či Zastavme teroristov z Bruselu!.

Bratislava 2. septembra (TASR) - Na sociálnych sieťach sa objavili ďalšie fotografie z Berlína, ktoré údajne zachytávajú milióny protestujúcich proti pandemickým opatreniam v sobotu 29. augusta 2020. Letecké fotografie sú však vytrhnuté z kontextu a pochádzajú z 90. rokov 20. storočia z festivalov elektronickej hudby Love Parade. TASR upozorňuje na dezinformácie v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP.

Na facebookovom profile pod menom Milo Sloven sa objavila 30. augusta 2020 fotografia, na ktorej vidno dav ľudí na berlínskej Ulici 17. júna. Popiska k fotografii uvádzala: "V Berlíne milióny proti eurofašistom".

Príspevok odkazuje na protest proti povinnému noseniu rúšok a ďalším pandemickým opatreniam, ktorý sa v Berlíne konal 29. augusta a na ktorom sa podľa agentúry AFP zúčastnilo 35.000 - 38.000 ľudí.

Príspevok zdieľalo viac ako 1100 používateľov Facebooku a objavil sa aj v skupinách ako KOTLEBOVCI - Ľudová strana Naše Slovensko (Oficiálna skupina), Zastavme teroristov z Bruselu!, Srdeční lidé a vlastenci či na stránke Spravodajstvo INE.

Obsah facebookového profilu Milo Sloven naznačuje, že s najväčšou pravdepodobnosťou nejde o autentický osobný profil. Namiesto profilovej fotografie má obrázok Antona Bernoláka. Profil zdieľa desiatky protieurópskych, protizápadných príspevkov, záberov alebo dezinformácií o ochorení COVID-19.

V skutočnosti bola letecká fotografia z klamlivého príspevku vyhotovená počas festivalu elektronickej hudby Love Parade 12. júla 1997 fotografom Robertom Grahnom. Fotografia sa dá aj kúpiť na portáli euroluftbild.de. Nemecká Wikipedia uvádza, že v roku 1997 prišlo na Love Parade v Berlíne približne milión návštevníkov.

Na Facebooku sa objavili aj ďalšie, ale menej virálne príspevky, ktoré tiež hovorili o účasti niekoľkých miliónov ľudí na proteste z 29. augusta. Aj tieto príspevky obsahujú fotografie vytrhnuté z kontextu.

Jeden z príspevkov obviňuje médiá z toho, že klamú a neinformujú o proteste, na ktorom boli vraj "4 milióny demonštrantov !!!". Zároveň zdieľa fotografiu z Love Parade z 10. júla 1999, ktorá je k dispozícii vo fotobanke imago-images.

Už na začiatkom augusta agentúra AFP vyvrátila podobné tvrdenia o prvom berlínskom proteste proti pandemickým opatreniam, ktorý sa konal 1. augusta 2020. Dezinformačné stránky a profily vtedy tiež použili fotografie vytrhnuté z kontextu — vo väčšine z júnových protestov hnutia Black Lives Matter, ale aj z tzv. Streetparade v Zürichu.