Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Francúz, ktorý sa po rozsudku pokúsil o samovraždu, je mimo ohrozenia

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

S odvolaním sa na prokuratúru vo francúzskom meste Amiens, ležiacom v departemente Somme v regióne Hauts-de-France na severe krajiny, o tom v pondelok informoval denník Le Parisien.

Paríž 9. decembra (TASR) - Muž odsúdený v piatok vo Francúzsku na 30 rokov väzenia v kauze únosu mladej ženy a jej znásilnenia s následkom smrti je mimo ohrozenia života po tom, ako sa po vynesení rozsudku priamo v súdnej sieni pokúsil o samovraždu.

S odvolaním sa na prokuratúru vo francúzskom meste Amiens, ležiacom v departemente Somme v regióne Hauts-de-France na severe krajiny, o tom v pondelok informoval denník Le Parisien.

Prokurátor Alexandre de Bosschere dodal, že odsúdený, 45-ročný Willy Bardon, sa pokúsil otráviť pomocou pesticídu známeho pod obchodným menom Temik.

Dodal, že predaj tejto látky, ktorá vplýva na nervový aj srdcovo-cievny systém, je vo Francúzsku i v Európe, je "mimoriadne regulovaný".

Prokurátor dodal, že vo veci bolo začaté trestné konanie, ktoré má určiť, ako si Bardon jed zaobstaral a či to bol skutočne vopred naplánovaný čin. Médiá informovali, že Bardon sa nechal počuť, že v prípade svojho odsúdenia si siahne na život.

Le Parisien napísal, že polícia Bardona v piatok pred záverečným pojednávaním dôkladne prehľadala, pričom však jej príslušníci "zjavne prehliadli daný predmet veľmi malých rozmerov". Prokurátor spresnil, že polícia ani nebola povinná urobiť tento úkon, keďže Bardon nebol väzobne stíhaný.

Bardon bol odsúdený na 30 rokov väzenia za únos a znásilnenie s následkom smrti vtedy 24-ročnej bankovej úradníčky Élodie Kulikovej. K činu došlo v januári roku 2002 v blízkosti mesta Tertry v departemente Somme. Vyšetrovateľov na Brandonovu stopu priviedla analýza DNA. Okrem toho viacerí svedkovia spoznali jeho hlas na dochovanej nahrávke telefonátu, ktorým Kuliková žiadala políciu o pomoc v núdzi. Samotný Bardon stále tvrdí, že je nevinný. Jeho advokáti avizovali, že sa voči rozusdku odvolajú.

Okrem Bardona boli v kauze vyšetrované aj ďalšie tri podozrivé osoby. Medzi nimi bol aj hlavný podozrivý, Grégory Wiart, ktorý sa zabil pri automobilovej nehode v roku 2003.