Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Francúzi si za prezidenta zvolili socialistu Francoisa Hollandea

Kandidát Socialistickej strany na francúzskeho prezidenta Francois Hollande a jeho partnerka Valérie Trierweilerová odchádzajú po hlasovaní 2. kola prezidentských volieb 6. mája 2012 vo francúzskom meste Tulle. Foto: TASR/AP Photo

Napínavý volebný súboj s významným presahom na vývoj v celej EÚ a eurozóne priniesol Francúzsku prvého ľavicového prezidenta po 17 rokoch

Paríž 6. mája (TASR) - Víťazom prezidentských volieb vo Francúzsku sa dnes stal kandidát Socialistickej strany (PS) Francois Hollande, ktorý porazil úradujúceho prezidenta Nicolasa Sarkozyho. Vyplýva to z prvých čiastkových oficiálnych výsledkov, ktoré zverejnila francúzska verejnoprávna televízia TF1.

Podľa týchto výsledkov, oznámených po zatvorení hlasovacích miestností, získal Hollande 52 percent hlasov. Úplné oficiálne výsledky sa očakávajú po polnoci.

Napínavý volebný súboj s významným presahom na vývoj v celej EÚ a eurozóne priniesol Francúzsku prvého ľavicového prezidenta po 17 rokoch, ktorým naposledy v roku 1995 bol Francois Mitterand.

"Je to obrovská radosť. Končí sa 17 rokov trvajúca vláda pravice v Elyzejskom paláci," vyhlásil hovorca PS Benoit Hamon ešte pred zverejnením prvých výsledkov.

Zaujímavosťou je, že Nicolas Sarkozy sa stal len druhým francúzskym prezidentom, ktorého občania opätovne nezvolili po prvom funkčnom období. Pred ním to bol Valéry Giscard d'Estaing. Sarkozy avizoval, že volebný neúspech bude znamenať koniec jeho politickej kariéry.

Ešte pred zverejnením prvých oficiálnych výsledkov zaplavili prívrženci Socialistickej strany parížske ulice, kde oslavovali svojho nového prezidenta. Najviac sa ich zhromaždilo pred Námestím Bastilly. Hollande s prvým príhovorom predstúpi pred obyvateľov mesta Tulle, kde bol starostom pred vstupom do veľkej politiky. Neskôr sa presunie do volebného štábu v Paríži.

Účasť na voľbách bola veľmi vysoká, keď v druhom kole podľa predbežných výsledkov hlasovalo 81 percent oprávnených voličov.

Jedným z prvých avizovaných krokov nového prezidenta bude otvorenie novej fiškálnej zmluvy EÚ, ktorú podpísalo 25 členských krajín. Hollande má záujem doplniť kapitoly o zamestnanosti a pravidlách pre hospodársky rast. Nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorá otvorene podporovala konzervatívneho prezidenta Sarkozyho, upozornila, že schválený európsky pakt sa už nedá meniť.

Francúzi volili prezidenta v priamych voľbách. Prvé kolo hlasovania sa uskutočnilo 22. apríla a dvaja z 10 kandidátov s najvyšším počtom hlasov postúpili do dnešného druhého, záverečného kola. Nový francúzsky prezident sa ujme funkcie na päť rokov najneskôr 16. mája.

Hlavnou úlohou novozvoleného prezidenta bude znížiť nezamestnanosť, ktorá v krajine dosahuje takmer 10 percent. Veľkou predvolebnou témou bola aj stagnujúca ekonomika spoločne s imigráciou a integráciou moslimov.

Nicolas Sarkozy uznal porážku v prezidentských voľbách

Kandidát Únie za ľudové hnutie (UMP) a úradujúci francúzsky prezident Nicolas Sarkozy na tlačovej konferencii reaguje na zverejnenie prvých čiastkových oficiálnych výsledkov druhého kola francúzskych prezidentských volieb v Paríži 6. mája 2012. Víťazom prezidentských volieb vo Francúzsku sa stal kandidát Socialistickej strany (PS) Francois Hollande.
Foto: TASR/AP Photo
Úradujúci francúzsky prezident Nicolas Sarkozy uznal porážku v dnešných prezidentských voľbách vo Francúzsku, v ktorých zvíťazil jeho protikandidát Francois Hollande.

"Francois Hollande sa stal prezidentom republiky a to treba rešpektovať," oznámil Sarkozy podľa agentúry DPA svojim podporovateľom zhromaždeným pred jeho volebnou centrálou v Paríži.

Sarkozy zároveň poprial novému ľavicovému prezidentovi, kandidátovi Socialistickej strany (PS), veľa šťastia.


Profil Francoisa Hollandea, víťaza prezidentských volieb

Francois Hollande, celým menom François Gérard Georges Hollande, sa narodil 12. augusta 1954 v meste Rouen ležiacom v Normandii. Detstvo strávil v Bois-Guillaume pri Rouene. Študoval na prestížnych parížskych školách a získal diplom právnika. Počas štúdia na Inštitúte politických vied vstúpil do UNEF-Renouveau, blízkej Komunistickej strane Francúzska. V roku 1976 bol vylúčený z vojenskej služby, ale dosiahol anulovanie tohto rozhodnutia. Študoval tiež na dôstojníckej škole v Coëtquidane.

Začiatkom 80. rokov ho v súboji o poslanecké kreslo za department Corréze porazil vtedajší primátor Paríža a neskôr francúzsky prezident Jacques Chirac. V rámci lokálnej politiky bol v rokoch 1983-1989 členom mestskej rady v obci Ussel, od roku 1989-1995 zastával funkciu zástupcu starostu v Tulle, mestským radcom v Tulle bol v rokoch 1995-2001 a v nasledujúcom období až do roku 2008 zastával post starostu Tulle. V období od 20. júla 1999 do 17. decembra 1999 bol poslancom Európskeho parlamentu. Od 20. marca 2008 je predsedom všeobecnej rady v departmente Corréze.

Prelom v jeho politickej kariére nastal v roku 1997, keď sa stal lídrom Socialistickej strany (PS), na ktorej čele nahradil vtedajšieho premiéra Lionela Jospina. V rokoch 1994-1995 bol tajomníkom PS v jej ekonomickej sekcii, v rokoch 1995-1997 bol hovorcom a tajomníkom PS.

Vnútrostranícke spory spôsobili, že kandidátom rozhádaných socialistov v prezidentských voľbách v roku 2007 sa stala vtedajšia Hollandeho životná partnerka Ségoléne Royalová, ktorú však Nicolas Sarkozy v druhom kole porazil a stal sa prezidentom. Hollande v reakcii na neúspech jeho strany v parlamentných voľbách konaných v rovnakom roku odstúpil z pozície lídra socialistov a svoje miesto prepustil Martine Aubryovej, ktorú však on sám nepodporil.

So svojou bývalou partnerkou Ségolene Royalovou, s ktorou sa nikdy neoženil, má štyri deti. Svoj rozchod verejnosti oznámili krátko po prezidentských voľbách v roku 2007. Jeho súčasnou partnerkou je novinárka Valérie Trierweilerová.

Francois Hollande sa 16. októbra 2011 stal oficiálne prezidentským kandidátom Socialistickej strany a Strany ľavicových radikálov. V kampani sľuboval vytvorenie 60.000 nových pracovných miest v oblasti školstva a 150.000 pracovných miest pre mladých ľudí v chudobných oblastiach. Mieni to dosiahnuť predovšetkým zvyšovaním daní. Zaujal najmä návrhom zdaniť bohatých Francúzov až do výšky 75 percent.