Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Vo Francúzsku si uctili pamiatku hrdinu SNP Georgesa de Lannuriena

Na archívnej snímke veliteľ francúzskych partizánov na Slovensku kapitán Georges Barazer de Lannurien a slovenská partizánka po dekorovaní pamätnou medailou, 29. augusta 1945 Foto: TASR / J. Teslík

Pri hrobe Georgesa de Lannuriena, ktorý je nositeľom vysokých československých aj francúzskych vyznamenaní, sa zišli uctiť si jeho pamiatku veľvyslanec SR v Paríži.

Roscoff 16. decembra (TASR) - Slováci aj Francúzi si v stredu vo francúzskom meste Roscoff pripomenuli 105. výročie narodenia Georgesa Barazera de Lannuriena, známeho veliteľa francúzskych bojovníkov Slovenského národného povstania. TASR o tom informoval slovenský veľvyslanec v Paríži Igor Slobodník.

"Osobnosť Georgesa de Lannuriena dodnes spája. Slovensko nezabúda na francúzskych hrdinov, ktorí bojovali v SNP, a obzvlášť na ich veliteľa. Osudy de Lannuriena symbolizujú historické peripetie, ktoré oba národy museli podstúpiť, aby získali slobodu," uviedol v príhovore na radnici v Roscoffe slovenský veľvyslanec.

Georges Barazer de Lannurien sa narodil 16. decembra 1915 v obci Saint-Servan-sur-Mer v Bretónsku a zomrel v roku 1988 v meste Clamart. Do Prvej československej partizánskej brigády generála M.R. Štefánika bojujúcej v Slovenskom národnom povstaní sa v auguste 1944 pod vedením kapitána de Lannuriena začlenilo vyše 200 Francúzov. Vyznamenali sa predovšetkým počas ťažkých bojov v Strečnianskej úžine, kde niekoľko dní vzdorovali nemeckej presile. V SNP bojovalo celkovo asi 400 Francúzov.

Pri hrobe Georgesa de Lannuriena, ktorý je nositeľom vysokých československých aj francúzskych vyznamenaní, sa zišli uctiť si jeho pamiatku veľvyslanec SR v Paríži spolu s primátorkou prístavného mesta Roscoff Odile Thubertovou-Montagneovou, starostom obce Saint Pol de Léon Stéphanom Cloarecom, bývalým honorárnym konzulom SR vo Francúzsku Yannom Mélenecom a viacerými členmi rodiny de Lannurienovcov.

Georges de Lannurien získal v roku 1995 in memoriam čestné občianstvo mesta Žilina. Spolupráca medzi slovenskými a bretónskymi mestami sa rozvíja od 90. rokov. Strečno udržiava kontakty so Saint Pol de Léon aj Roscoffom, gymnázium na Metodovej ulici v Bratislave už vyše 20 rokov realizuje výmeny študentov s lýceom v Saint Pol de Léon.