Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Francúzi opäť protestovali proti sprísneniu pravidiel pre neočkovaných

Ilustračné foto. Foto: TASR/DPA

Vo Francúzsku bude od pondelka potrebné preukazovať sa potvrdením o očkovaní pri vstupe do reštaurácií, kultúrnych inštitúcií či prostriedkov diaľkovej dopravy.

Paríž 22. januára (TASR) - Vo Francúzsku sa v sobotu opäť konali protesty proti sprísneniu opatrení pre obyvateľov, ktorí nie sú zaočkovaní voči covidu. Demonštrácie menšieho rozsahu, na ktorých sa zúčastnili stovky ľudí, sa uskutočnili v Paríži, Bordeaux a vo viacerých ďalších mestách, informovala agentúra AFP.

Vo Francúzsku bude od pondelka potrebné preukazovať sa potvrdením o očkovaní pri vstupe do reštaurácií, kultúrnych inštitúcií či prostriedkov diaľkovej dopravy.

Doteraz tam mohli vstupovať aj neočkované osoby, ak sa preukázali negatívnym výsledkom testu alebo dokladom o prekonaní covidu. Nové opatrenie, ktoré jeho odporcovia označujú za obmedzovanie slobôd a formu spoločenského "apartheidu", platí pre osoby od 16 rokov.

V Paríži sa v sobotu konali celkovo štyri protesty proti sprísneným reštrikciám. Zúčastnili sa na nich prevažne stúpenci nacionalisticky orientovaného prezidentského kandidáta Floriana Philippota. Viacerí účastníci prišli protestovať aj so svojimi deťmi, pričom mnohí z demonštrantov nemali rúška, uvádza AFP.

Protesty odporcov očkovania sa v ostatných týždňoch vo Francúzsku síce zmenšujú, v prejavoch odporu však stále pokračuje tvrdé jadro demonštrantov z radov odporcov prezidenta Emmanuela Macrona. Ten Francúzov varoval, že bude opatrenia proti neočkovaným ďalej stupňovať, až dokým nepodstúpia vakcináciu proti covidu.