Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Francúzi prekonali strach z covidu, opäť sa sobášia a majú deti

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Od uskutočnenia svojho želania mať deti pravdepodobne dvojice odradila ekonomická neistota a možno aj strach z komplikácií počas tehotenstva.

Paríž 18. januára (TASR) - Ľudia vo Francúzsku, ktorí mali obavy založiť si rodinu počas prvého lockdownu v pandémii koronavírusu, zrejme dobiehajú zameškané – už uzatvárajú manželstvá a majú deti. V utorok o tom informovala tlačová agentúra DPA.

Podľa štatistiky o obyvateľstve zverejnenej v utorok bolo vlani vo Francúzsku o 42 percent sobášov viac než v roku 2020. Ľudia, ktorí v roku 2020 z dôvodu lockdownu odložili svoje plány na svadbu, sa rozhodli, že rok 2021 je ten pravý čas na uzatvorenie manželstva. A to spôsobilo skok v štatistike.

"Áno" hovorili v roku 2021 predovšetkým mladí ľudia, ktorí pre napätú pandemickú situáciu predtým svadbu odložili, uviedol štatistický úrad.

Deväť mesiacov po prvom lockdowne, počas ktorého sa muselo obyvateľstvo prísne zdržiavať doma, pôrodnosť najprv poklesla: od polovice decembra 2020 do polovice februára 2021 sa narodilo o desať percent menej detí než v tom istom období predchádzajúceho roka, ukázala štatistika.

Od uskutočnenia svojho želania mať deti pravdepodobne dvojice odradila ekonomická neistota a možno aj strach z komplikácií počas tehotenstva.

Avšak od marca 2021, a predovšetkým v lete, počet narodených detí prudko stúpol, takže celkovo sa vlani narodilo dokonca o niečo viac detí než v roku 2020.

Podľa štatistiky stúpol počet obyvateľov Francúzska o 172.000 na 67,2 milióna. Približne dve tretiny tohto nárastu sa pripisujú prílivu migrantov, ktorý je v súčasnosti témou veľkej diskusie v kampani pred francúzskymi prezidentskými voľbami.