Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Francúzi volia novú hlavu štátu. Bude to Macron alebo LePenová?

Na archívnej snímke Emmanuel Macron a Marine Le Penová. Foto: TASR/AP

Nový prezident nastúpi do úradu v čase, keď sa intenzívne debatuje o reforme Európskej únie, z ktorej odchádza Spojené kráľovstvo a Európa čelí migračnej kríze a množiacim sa teroristickým útokom.

Paríž 7. mája (TASR) – Vo Francúzsku sa dnes koná druhé kolo prezidentských volieb. V 66.546 volebných miestnostiach 47 miliónov voličov rozhodne, či budú mať najbližších päť rokov prezidenta alebo prezidentku. V rozhodujúcom kole volieb proti sebe stoja Emmanuel Macron a Marine Le Penová. Podľa prieskumov je favoritom Macron.

Volebné miestnosti budú otvorené do 19.00 h, účasť napoludnie bola pod 30 percent
Volebná účasť na dnešnom druhom kole francúzskych prezidentských volieb o 17.00 h dosiahla 65 percent. Oznámilo to francúzske ministerstvo vnútra. Účasť je nateraz o štyri percentá nižšia ako v rovnakom čase počas prvého kola volieb.

Presne 65,3 percenta oprávnených voličov doteraz vyjadrilo svoj hlas. V prvom kole volieb pred dvoma týždňami bola o tomto čase účasť na úrovni 69,42 percenta.

Na poludnie francúzske ministerstvo vnútra informovalo, že hlas k urnám prišlo vyjadriť 28,23 percenta voličov. Bolo to takmer rovnaké číslo ako na poludnie v prvom kole.

Analytici očakávajú, že konečná volebná účasť bude tentoraz nižšia ako obyčajne. Na možnú vyššiu neúčasť a znechutenie z politiky poukázali aj voliči, ktorých dnes oslovila TASR priamo v Paríži.

Kandidáti na prezidenta odvolili


Centristický kandidát Emmanuel Macron spolu so svojou manželkou Brigitte odvolili v mestečku Touquet. Predtým, ako vošiel do volebnej miestnosti, si Macron podával ruky so svojimi stúpencami.

Marine Le Penová volila v obci Henin-Beaumont. Členovia feministického hnutia tam niekoľko hodín predtým na protest proti kandidátke krajne pravicového Národného frontu (FN) vyvesili z kostola veľký transparent. Polícia aktivistov ihneď zadržala.

Svoj hlas odovzdal aj dosluhujúci socialistický prezident Francois Hollande, a to v meste Tulle. Ako poznamenala agentúra AP, Hollande - najnepopulárnejší prezident v moderných dejinách krajiny - sa už vlani rozhodol, že sa nebude opäť uchádzať o post hlavy štátu. Vyzval ale voličov, aby odmietli Marine Le Penovú a podporili Emmanuela Macrona.

Volebné miestnosti budú otvorené od 8.00 h do 19.00 h, vo veľkých mestách ešte o hodinu dlhšie.

Voľby pútajú svetovú pozornosť vzhľadom na rozsiahle právomoci francúzskej hlavy štátu. Nový prezident nastúpi do úradu v čase, keď sa intenzívne debatuje o reforme Európskej únie, z ktorej odchádza Spojené kráľovstvo a Európa čelí migračnej kríze a množiacim sa teroristickým útokom.

Vzhľadom na viac ako jeden o pol roka trvajúci výnimočný stav, ktorý bol vyhlásený po teroristickom útoku na redakciu satirického časopisu Charlie Hebdo, budú počas volieb platiť prísne bezpečnostné opatrenia. V uliciach bude hliadkovať približne 60.000 policajtov, žandárov, vojakov a v pohotovosti budú aj tajné služby.

Pozornosť sa upiera na volebnú účasť, ktorá by podľa prieskumov a analytikov mala byť tentoraz neobvykle nízka. Oproti iným štátom je ale vo Francúzsku účasť vysoká – pri voľbe prezidenta dosahuje priemerne 80 percent.

Dnešné voľby sú špecifické tým, že v nich nie je ani jeden kandidát najväčších a tradičných politických strán, teda pravicových Republikánov a ľavicovej Socialistickej strany. Emmanuel Macron si založil stranu Vpred! len vlani a Marine Le Penová stojí na čele ostrakizovaného Národného frontu (FN).

Francúzi volia prezidenta aj zo Slovenska

V prieskumoch verejnej mienky jasne vedie Emmanuel Macron. Podporu mu v prieskumoch opakovane vyjadrilo približne 60 percent oslovených voličov.

V sobotu už mohlo hlasovať 1,3 milióna francúzskych voličov v zámorí. V kanadskom Montreale sa pred volebnými miestnosťami tvorili dlhé rady.

Prvé odhady výsledkov volieb francúzske médiá zverejnia o 20.00 h. Do polnoci by už malo byť zrejmé, kto sa stane 25. francúzskym prezidentom. Konečný výsledok volieb definitívne potvrdí francúzska Ústavná rada 10. mája.

Parížania si vyberali medzi voľbou Macrona a prázdnym hlasom

Nízku účasť očakávajú voliči v parížskej štvrti Neuilly-sur-Seine. Väčšina z oslovených pre TASR uviedla, že volila Emmanuela Macrona, alebo vhodila do urny prázdnu obálku. Táto parížska štvrť je spätá s prezidentskými osobnosťami.
Na snímke voliči vo volebnej miestnosti počas druhého kola prezidentských volieb v Paríži 7. mája 2017.
Foto: TASR/AP

Manželia Fréderic a Florence mali na voľby rozdielny názor. "Výber kandidáta pre mňa nebol ťažký," vyhlásil Fréderic. Jeho manželka sa priznala, že volila Macrona, hoci s jeho názormi nesúhlasí. "Nevedela som si vybrať. Volila som Macrona, aby sa Francúzsko nemuselo hanbiť, že mu vládne krajná pravica," uviedla Florence.

Obaja potvrdili, že majú vo svojom okolí mnoho známych, ktorí voliť nepôjdu, pretože si z dvojice kandidátov nevedeli vybrať. Predpokladajú, napriek nízkej účasti, víťazstvo Macrona.

K voľbe Macrona "z rozumu" a ako "menšie zlo" sa priznala aj Parížanka Sandrina. Rovnako potvrdila, že mnohí jej známi voliť nepôjdu.

Mladík Jean sa nerozhodol ani pre jedného kandidáta. "Vhodil som do urny prázdnu obálku," priznal sa. Pre znechutenie ľudí z politiky očakáva nízku účasť. "Moji rodičia tiež nepôjdu voliť," uviedol Jean.

Ani senior Laurent si medzi Macronom a Le Penovou nedokázal vybrať. "Nevolil som nikoho a viem o ďalších, čo budú voliť rovnako," vysvetlil. Laurent je prívržencom neúspešného pravicového kandidáta Francoisa Fillona a ak by sa bol dostal do druhého kola, bol by dal hlas jemu.

Štvrť Neuilly-sur-Seine, kde TASR oslovovala voličov, je doslova prezidentskou časťou francúzskej metropoly. Jej starostom bol v minulosti francúzsky exprezident Nicolas Sarkozy, vyrastala tú úradujúca hlava štátu Francois Hollande a narodila sa tu aktuálna prezidentská kandidátka Marine Le Penová.

Francúzi žijúci v zámorí podporili Macrona

Väčšina francúzskych voličov dnes hlasuje v druhom kole, ale už v sobotu hlasovali Francúzi žijúci v zámorí. Podľa zdrojov belgického denníka Le Soir v zámorských oblastiach zabodoval Emmanuel Macron.

Belgický denník svoje tvrdenie o Macronovom vedení v zámorí opiera o "spoľahlivé zdroje". Le Soir poukázal na to, že Francúzi v zámorských oblastiach obvykle uprednostňujú kandidátov z ľavicovej časti politického spektra, ktoré v tomto prípade čiastočne reprezentuje Macron.

Ešte výraznejšia je táto tendencia podľa zmieneného denníka pri diaspórach v iných častiach sveta, kde zahraniční Francúzi hlasujú dnes.

V prvom kole získal Macron v zahraničí 40,4 percenta hlasov. K urnám vtedy prišlo 560.000 z celkovo 1,3 milióna v zahraničí žijúcich Francúzov s oprávnením voliť.