Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Francúzi štrajkujú proti návrhu na zvýšenie veku odchodu do dôchodku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Odbory sa k novej revízii stavajú s nedôverou a chcú zaistiť ochranu predovšetkým tým, ktorí začali pracovať v mladom veku alebo vykonávali fyzicky náročné práce, dodala AFP.

Paríž 19. januára (TASR) - Z iniciatívy odborov sa vo štvrtok vo Francúzsku koná štrajk a séria protestov proti vládnemu návrhu na zvýšenie zákonného veku odchodu do dôchodku. Štrajk sa najviac dotkne sektoru dopravy a školstva.

Agentúra AFP pripomenula, že zmenami v dôchodkovom systéme, ktoré minulý týždeň predstavila vláda prezidenta Emmanuela Macrona, by sa vek odchodu do dôchodku pre väčšinu ľudí zvýšil zo 62 na 64 rokov. Zvýšil by sa aj počet odpracovaných rokov, ktorým sa podmieňuje získanie plného dôchodku.

Podľa AFP je súčasný dôchodkový vek vo Francúzsku jedným z najnižších v Európskej únii, informuje TASR.

Odbory sa však k novej revízii stavajú s nedôverou a chcú zaistiť ochranu predovšetkým tým, ktorí začali pracovať v mladom veku alebo vykonávali fyzicky náročné práce, dodala AFP.

Po zverejnení vládnych zámerov francúzske odborové zväzy okamžite vyzvali na masovú mobilizáciu, ktorá je prvou od ich zjednotenia pred 12 rokmi, keď sa dôchodkový vek vo Francúzsku zvýšil zo 60 na 62 rokov.

Očakáva sa, že v dôsledku štrajku dôjde v Paríži k veľkým výpadkom vo verejnej doprave. Podobná situácia bude aj v železničnej doprave v celom Francúzsku.

Zapojenie sa do štrajku avizovalo aj 70 percent učiteľov základných škôl. Mnohé školy rôznych typov vo štvrtok zrušili vyučovanie, čo komplikuje situáciu zamestnaných rodičov malých a školopovinných detí.

Štrajkujúci v štátnom energetickom podniku EDF vo štvrtok uviedli, že znížili výrobu elektrickej energie o 7000 megawattov - ide o objem energie, ktorý by stačil na napájanie dvoch miest veľkosti Paríža. Odborová federácia CGT pre tento sektor súčasne ubezpečila, že zníženie výroby elektriny nebude mať "žiadny vplyv na užívateľov."

AFP dodala, že verejnoprávne rozhlasové stanice Franceinfo a France Inter namiesto obvyklého priebežného spravodajstva vypĺňali vysielací priestor hudbou, zatiaľ čo televízia France 2 vysielala reprízy.

Odboroví predáci vo svojich rozhovoroch pre médiá vyjadrili nádej, že na zhromaždeniach organizovaných vo viac ako 200 mestách po celom Francúzsku sa zúčastní viac ako milión ľudí.

Minister vnútra Gérald Darmanin v stredu uviedol, že v pohotovosti bude 10.000 policajtov, z toho viac ako tretina v hlavnom meste. Obavy vyvoláva najmä možná účasť radikálov, ktorí by mohli byť "násilní".

Z prieskumov verejnej mienky vyplýva, že približne dve tretiny Francúzov sú proti zvyšovaniu veku odchodu do dôchodku.

Macronov posledný pokus o dôchodkovú reformu v roku 2019 - prerušený o rok pandémiou - vyvolal najdlhší štrajk v parížskej dopravnej sieti za posledné tri desaťročia.

Napriek tomu Macron vlani počas svojej úspešnej predvolebnej kampane prisľúbil, že bude pokračovať v plánoch na posunutie veku odchodu do dôchodku. Poukazoval pritom na prognózy, podľa ktorých by sa dôchodkový systém mohol na konci desaťročia dostať do veľkých deficitov.

Premiérka Élisabeth Bornová, keď obhajovala reformu, o ktorej ešte bude rokovať parlament, uviedla, že vláda bude hľadať spôsob, ako zabezpečiť väčšiu spravodlivosť pre budúcich dôchodcov.

"Štyria z desiatich Francúzov, tí najzraniteľnejší, tí s najnižšími príjmami, tí, ktorí majú fyzicky náročné zamestnanie, budú môcť odísť do dôchodku pred dovŕšením 64 rokov," ubezpečovala v parlamente.

Samotný Macron vo štvrtok spolu s deviatimi ministrami svojej vlády zúčastňuje na francúzsko-španielskom summite v Barcelone.

AFP podotkla, že v roku 2010 protestovalo proti plánu zvýšiť vek odchodu do dôchodku na 62 rokov podľa údajov polície viac ako milión ľudí. Zákon navrhnutý pravicovou vládou vtedajšieho prezidenta Nicolasa Sarkozyho bol aj tak napokon schválený.