Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Francúzka strana RN zvolila Bardellu za nástupcu líderky Le Penovej

Nový predseda francúzskej krajne pravicovej strany Národné združenie (RN) Jordan Bardella (vpravo), ktorý vystriedal na čele strany Marin Le Penovú (vľavo), stoja na pódiu počas zjazdu strany v Paríži v sobotu 5. novembra 2022. Foto: TASR/AP

Le Penová sa podľa svojich vyjadrení chce sústrediť na vedenie 89 poslancov strany v dolnej komore francúzskeho parlamentu, kde pôsobí ako šéfka poslaneckého klubu RN.

Paríž 5. novembra (TASR) - Francúzska krajne pravicová strana Národné združenie (RN) v sobotu na svojom zjazde zvolila Jordana Bardellu za nástupcu líderky strany Marin Le Penovej. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Bardella (27) získal od členov strany 85 percent hlasov, čím porazil Louisa Aliota, starostu juhofrancúzskeho mesta Perpignan. Toho podporilo 15 percent členov. RN sa usiluje posunúť sa viac k politickému hlavnému prúdu, píše AFP.

Le Penová sa podľa svojich vyjadrení chce sústrediť na vedenie 89 poslancov strany v dolnej komore francúzskeho parlamentu, kde pôsobí ako šéfka poslaneckého klubu RN.

Jordan Bardella je od roku 2019 poslancom Európskeho parlamentu a podľa AFP bol favoritom na víťazstvo. Ide o prvého lídra strany RN od jej vzniku, ktorý nenesie meno Le Pen, všíma si AFP.

Na čele tejto strany bol od jej vzniku v roku 1972 Jean-Marie Le Pen, ktorého v roku 2011 nahradila jeho dcéra Marine Le Penová. Strana sa v tom čase volala Národný front.

Le Penová ju neskôr premenovala na Národné združenie, a to aj v snahe dištancovať sa od jej predošlej povesti xenofóbneho a rasistického politického subjektu.

Bardella bol dočasným predsedom RN od minulého roka, keď Le Penová vstúpila do súboja o post francúzskeho prezidenta, pripomína AFP. Vo druhom kole volieb v apríli tohto roka však neuspela v súboji so súčasným prezidentom Emmanuelom Macronom.