Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Francúzska ministerka športu odsúdila Djokovičov výrok o Kosove

Na snímke srbský tenista Novak Djokovič, v pondelok 29. mája 2023. Foto: TASR/AP

Francúzska ministerka športu Amélie Oudéaová-Castéraová pre stanicu France 2 povedala, že Djokovičovo posolstvo "rozhodne nebolo vhodné".

Paríž 31. mája (TASR) - Francúzska ministerka športu Amélie Oudéaová-Castéraová v stredu odsúdila srbského tenistu Novaka Djokoviča po tom, ako po svojom pondelkovom víťazstve v úvodnom kole grandslamového turnaja French Open v Paríži napísal na objektív kamery odkaz, že Kosovo je "srdcom Srbska". TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

"Kosovo je srdcom Srbska. Zastavte násilie," napísal 22-násobný grandslamový šampión na objektív kamery v srbčine. Stalo sa tak na pozadí zrážok medzi etnickými Albáncami a Srbmi v Kosove.

ITF nezačala disciplinárne konanie. Jej prezident David Haggerty však pre agentúru AP povedal, že hráči by mali byť opatrní vo svojich politických názoroch: "Dostali sme list z Kosova, na ktorý sme odpovedali. V podstate sme však ich list postúpili francúzskej federácii a ATP, je to ich turnaj. Tieto dve organizácie majú spoločné pravidlá pre toto podujatie. Športovci si však musia dávať pozor. O športe a politike sme hovorili a naozaj ich chceme oddeliť."

Najmenej 30 príslušníkov mierových síl pod vedením NATO v Kosove utrpelo v pondelok zranenia pri zrážkach s etnickými Srbmi počas protestov proti vymenovaniu etnických albánskych starostov v severnej časti Kosova.

Európska únia a ďalšie západné krajiny v tejto súvislosti vyzvali na upokojenie napätia.

Kosovo, ktoré obývajú prevažne moslimskí etnickí Albánci, sa koncom 90. rokov odtrhlo od vtedajšej Juhoslávie a v roku 2008 vyhlásilo nezávislosť, čo susedné Srbsko s kresťanskou väčšinou ani jeho spojenec Rusko neprijali.

Oudéaová-Castéraová pre stanicu France 2 povedala, že Djokovičovo posolstvo "rozhodne nebolo vhodné".

"Pre hraciu plochu platí zásada neutrality. Keď prinášate posolstvá o obrane ľudských práv - posolstvá, ktoré spájajú ľudí okolo univerzálnych hodnôt, ako športovec ich môžete slobodne vyjadriť. Ale v tomto prípade išlo o posolstvo, ktoré je veľmi aktivistické, veľmi politické. Nemali by ste sa do toho zapájať, najmä za súčasných okolností, a už by sa to nemalo opakovať," dodala Oudéaová-Castéraová, ktorá je bývalou šéfkou Francúzskej tenisovej federácie (FFT).

Dodala, že riaditeľ turnaja French Open, známeho aj pod názvom Roland Garros, hovoril s Djokovičom a jeho tímom.

Vojaci KFOR hliadkujú pred budovou mestského úradu po zrážkach s kosovskými Srbmi v meste Zvečan na severe Kosova 29. mája 2023.
Foto: TASR/AP


Djokovič (36), momentálna trojka svetového tenisu, si však svoju deklaráciu obhajoval. "Kosovo je naša kolíska, naša pevnosť, centrum toho najdôležitejšieho pre našu krajinu. Je veľa dôvodov, prečo som to napísal na kameru," povedal Djokovič pre srbské médiá po skončení zápasu.

"Samozrejme, že ma ako Srba veľmi bolí, keď vidím, čo sa deje v Kosove a ako boli naši ľudia prakticky vyhnaní z obecných úradov, takže to najmenej, čo som mohol urobiť, bolo toto," dodal Djokovič, ktorého otec sa narodil v Kosove.

Kosovská tenisová federácia v utorok uviedla, že Djokovičove komentáre sú "poľutovaniahodné", pretože podnecujú napätie medzi Srbskom a Kosovom, dopĺňa tlačová agentúra AP.

Kosovo je bývalou srbskou provinciou, pričom Belehrad jeho vyhlásenie nezávislosti z roku 2008 neuznáva. Väčšinu tamojšieho obyvateľstva tvoria etnickí Albánci, ale na severe krajiny hraničiacom so Srbskom žije nepokojná srbská menšina.

Organizátori French Open v utorkovom vyhlásení bez toho, aby spomenuli Djokoviča, uviedli, že neboli porušené žiadne pravidlá. "Občas sa stáva, že diskusie o medzinárodných udalostiach zasahujú aj do oblasti turnaja, čo je pochopiteľné," tvrdí FFT.