Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Francúzska námorná žandarméria začala kontrolovať osobné lode

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Toto rozhodnutie bolo prijaté z iniciatívy vlády a nie na žiadosť spoločností vykonávajúcich lodnú dopravu.

Brusel 3. augusta (TASR) - Francúzska námorná žandarméria od pondelka vykonáva "náhodné a pravidelné" kontroly na osobných lodiach premávajúcich medzi Francúzskom a Britániou. Informáciu francúzskych médií potvrdila Námorná prefektúra pre Lamanšský kanál a Severné more.

"Jedná sa o stály mechanizmus platný od 1. augusta na osobných lodiach. (...) K dispozícii sú hliadky námornej žandarmérie, ktoré vykonávajú náhodné, ale pravidelné kontroly pre zaistenie bezpečnosti takýchto lodí v súvislosti s teroristickými hrozbami," povedal pre médiá hovorca námornej prefektúry Pierre-Joachim Antona.

Všetky tri námorné prefektúry Francúzska so sídlom v Cherbourgu (severozápad), Breste (západ) a Toulone (juh - pre Stredozemné more) sú povinné zaviesť tento mechanizmus kontrol, ktorý je súčasťou úsilia Francúzska zaistiť bezpečnosť svojho námorného priestoru. Vláda toto úsilie vyvíja od januára 2015 v spolupráci so zodpovednými úradmi na pevnine.

Toto rozhodnutie bolo prijaté z iniciatívy vlády a nie na žiadosť spoločností vykonávajúcich lodnú dopravu.

Prvá hliadka námornej žandarmérie sa konala na lodi spoločnosti Brittany Ferries, na trajekte plávajúcom pod francúzskou vlajkou medzi prístavmi Portsmouth a Caen, keď príslušníkov hliadky dopravila na plavidlo helikoptéra po vstupe do francúzskych teritoriálnych vôd. Hliadka ukončila svoju činnosť po vstupe do prístavu v Caen.

V súčasnosti Paríž a Londýn rokujú o dohode, ktorá by umožnila rozšíriť kompetencie námorných hliadok "od prístavu do prístavu", čiže bez ich obmedzenia len na francúzske teritoriálne vody.

Po vzore tejto dohody by neskôr mali začať fungovať aj ostatné francúzske námorné prefektúry (Brest a Toulon) a uzatvárať dohody s ostatnými susednými krajinami o rozšírení kompetencií pre námorné hliadky na osobných lodiach.