Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Francúzska pobočka ruskej televízie RT podala sťažnosť proti zákazu EÚ

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell odmietol obvinenia, že Únia týmto zákazom ruských médií porušuje slobodu prejavu.

Luxemburg 9. marca (TASR) - Francúzska pobočka ruskej štátnej televízie RT (Russia Today) podala sťažnosť voči zákazu vysielať na území Európskej únie, ktorý je súčasťou sankcií uvalených na Moskvu za vojnu na Ukrajine. V utorok o tom informoval Súdny dvor Európskej únie, na ktorý sa v stredu odvolala tlačová agentúra AFP.

EÚ nariadila zastaviť činnosť štátom ovládaných ruských médií RT a Sputnik, aby zastavila "systematické manipulovanie prostredníctvom informácií a dezinformácií, ktoré praktizuje Kremeľ", ako uviedol Brusel.

Tento krok Únie proti televízii RT a agentúre Sputnik bol súčasťou dosiaľ nevídaného balíka sankcií, ktoré uvalila na Moskvu za napadnutie susednej prozápadnej Ukrajiny. Inváziu nariadil ruský prezident Vladimir Putin a začala sa 24. februára.

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell v utorok odmietol obvinenia, že Únia týmto zákazom ruských médií porušuje slobodu prejavu. "To nie sú nezávislé médiá. Sú to zbrane v manipulatívnom ekosystéme Kremľa," povedal Borrell zákonodarcom v Európskom parlamente.