Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Francúzska polícia likviduje táborisko odporcov výstavby letiska

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Zásah polície sprevádzali potýčky s ekologickými aktivistami a squattermi. Jeden z policajtov utrpel pri zásahu strelné poranenie oka. Jeho život nie je ohrozený.

Paríž 9. apríla (TASR) - Francúzska polícia pristúpila v pondelok k likvidácii nepovoleného táboriska vybudovaného v blízkosti obce Notre-Dame-des-Landes ešte pred desiatimi rokmi s cieľom zabrániť tam výstavbe letiska. Zásah polície sprevádzali potýčky s ekologickými aktivistami a squattermi. Jeden z policajtov utrpel pri zásahu strelné poranenie oka. Jeho život nie je ohrozený.

Areál v Notre-Dame-des-Landes, vzdialený asi 20 kilometrov severne od mesta Nantes v departemente Loire-Atlantique, od roku 2009 okupujú desiatky odporcov plánu na výstavbu letiska za 580 miliónov eur. Francúzska vláda v januári od projektu ustúpila a dala squatterom čas do jari, aby pozemky vo vlastníctve štátu uvoľnili.

Časť aktivistov sa síce vysťahovala, ale stovka z nich tam zostala, aby na tomto mieste vybudovala "experimentálny sociálny priestor".

Práve proti tejto skupine zasiahla v pondelok polícia v počte asi 2500 mužov. Zásah sprevádzali fyzické potýčky s obyvateľmi tábora, ktorí do policajtov hádzali kamene a ďalšie predmety a chránili sa pred nimi barikádami z pneumatík, ktoré aj podpálili. Polícia voči demonštrantom použila slzotvorný plyn a ohlušujúce granáty. Jeden zo sqatterov bol zadržaný, napísala tlačová agentúra AP.

Úrady informovali, že evakuácia táboriska po počiatočných incidentoch pokračuje podľa plánu.