Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Francúzska polícia pátra v Reimse, zdroje zverejnili mená podozrivých

Policajti a požiarnici sa zhromažďujú pred budovou redakcie. Foto: TASR/AP

Francúzske médiá predtým uviedli, že vyšetrovatelia identifikovali troch páchateľov stredajšieho útoku v Paríži, ktorý si vyžiadal 12 mŕtvych.

Paríž 8. januára (TASR) - Francúzska polícia podniká operáciu v meste Reims v rámci pátrania po páchateľoch krvavého útoku na satirický časopis Charlie Hebdo. Na akcii v meste 150 kilometrov severovýchodne od Paríža sa podieľa aj policajná špeciálna jednotka RAID, informovala agentúra DPA.

Francúzske médiá predtým uviedli, že vyšetrovatelia identifikovali troch páchateľov stredajšieho útoku v Paríži, ktorý si vyžiadal 12 mŕtvych. Ministerstvo vnútra poprelo správy o ich zatknutí.

Informovali sme o tom TU.


Zdroje z francúzskej polície pod podmienkou anonymity neskôr uviedli, že podozrivými z útoku sú francúzski občania Said Kouachi a Cherif Kouachi, bratia vo veku niečo nad 30 rokov, a 18-ročný Hamyd Mourad, ktorého štátna príslušnosť nebola bezprostredne jasná, informovala agentúra AP.



Bratia Kouachiovci sú z oblasti Paríža a Mourad z oblasti Reimsu, pričom jedného z nich identifikovali na základe preukazu totožnosti zanechaného v aute, v ktorom utiekli z miesta činu, uviedol zdroj z francúzskej vlády pre agentúru Reuters. Jej spravodajca mal možnosť nahliadnuť do policajného dokumentu vydaného pre bezpečnostné sily, ktorý obsahoval rovnaké mená ako uviedla AP.

Jeden zo zdrojov podľa AP uviedol, že títo muži sú spojení s jemenskou teroristickou skupinou. Podľa svedka v sídle týždenníka Charlie Hebdo jeden z útočníkov vyhlásil: "Môžete médiám povedať, že je to al-Káida v Jemene."

Cherif Kouachi bol v roku 2008 odsúdený na 18 mesiacov väzenia pre obvinenia týkajúce sa terorizmu za to, že pomáhal posielať bojovníkov vzbúrencom do Iraku. Na procese povedal, že "skutočne veril v myšlienku" boja proti Spojenými štátmi vedeným spojencom v Iraku. Podľa vlastných slov ho motivoval hnev po televíznych záberoch týrania irackých väzňov v americkej väznici v Abú Ghraibe.