Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

VEĽKÝ ÚSPECH: Polícia rozbila sieť falšovateľov očkovacích preukazov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Milan Kapusta

Podvod s očkovacími certifikátmi sa polícii podarilo odhaliť na základe viacerých tipov, vrátane jedného od spoločnosti ponúkajúcej zdravotné poistenia.

Paríž 27. januára (TASR) - Francúzski vyšetrovatelia rozbili sieť falšovateľov vakcinačných certifikátov, ktorá údajne vyrobila až 62.000 týchto falošných dokumentov potvrdzujúcich očkovanie proti koronavírusu, informovala vo štvrtok agentúra DPA.

Vyšetrovanie parížskej špeciálnej jednotky pre kybernetické zločiny viedlo k zadržaniu piatich ľudí v okolí miest Poitiers a Lyon, uviedla v stredu večer francúzska spravodajská televízia France Info s odvolaním sa na políciu.

Traja podozriví vo veku od 22 do 29 rokov sú obvinení z toho, že neoprávnene získali údaje 35 lekárov a vyrábali falošné dokumenty o očkovaní proti koronavírusu. Tieto certifikáty falšovatelia údajne nepredávali priamo, ale cez sprostredkovateľov.

Podvod s očkovacími certifikátmi sa polícii podarilo odhaliť na základe viacerých tipov, vrátane jedného od spoločnosti ponúkajúcej zdravotné poistenia. Tá odhalila existenciu tisícok certifikátov, ktorých dokumentácia obsahovala meno jednej zdravotnej sestry. Táto sestra sa však na očkovacej kampani vo Francúzsku vôbec nezúčastnila.

Francúzska vláda prednedávnom odhadla, že v krajine je zrejme v obehu okolo 200.000 falošných očkovacích certifikátov.

Tieto falošné certifikáty sa teraz stanú pre mnohých kupcov nepoužiteľné, pretože vo Francúzsku v súčasnosti považujú za plne zaočkovaných iba ľudí, ktorí sa nechali zaočkovať aj treťou dávkou vakcíny, podotýka DPA.