Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Francúzska polícia zasahovala v inštitúte kontroverzného profesora

Na archívnej snímke z 27. februára 2020 francúzsky virológ Dr. Didier Raoult. Foto: TASR/AP

Raoult od začiatku pandémie, ktorá vypukla na jar roku 2020, aktívne presadzoval svoju kontroverznú liečbu, keď ľuďom infikovaným chorobou COVID-19 podával látku hydroxychlorochín.

Marseille 14. júna (TASR) - Francúzska polícia v pondelok urobila prehliadku v univerzitnom lekárskom výskumnom centre v Marseille - IHU Méditerranée -, ktoré vedie renomovaný lekár, infektológ a odborník na koronavírusy Didier Raoult.

Informovala o tom v pondelok regionálna rozhlasová stanica France Bleu Provence s odvolaním sa na zdroj v justícii. Podľa francúzskych médií ide o kauzu korupcie a konfliktu záujmov z roku 2018, ktorá nesúvisí priamo s Raoulom. Polícia v sídle IHU skonfiškovala písomnosti.

Didier Raoult (69) je jedným zo známych francúzskych virológov. Od začiatku pandémie, ktorá vypukla na jar roku 2020, aktívne presadzoval svoju kontroverznú liečbu, keď ľuďom infikovaným chorobou COVID-19 podával látku hydroxychlorochín.

Francúzska vláda však vlani 27. mája rozhodla, že pacienti s ochorením COVID-19 sa nemôžu liečiť pomocou hydroxychlorochínu, keď dva jej poradné orgány a rovnako aj Svetová zdravotnícka organizácia upozornili na štúdie, podľa ktorých môže tento liek predstavovať vážnu hrozbu pre zdravie.

Štúdie dospeli k záveru, že osobám infikovaným koronavírusom hydroxychlorochín ani jeho príbuzný chlorochín v liečbe nepomohli, naopak, mohli ešte zvyšovať ich riziko abnormálneho srdcového rytmu a smrti.

Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP


Tento liečebný postup spochybnila vedkyňa Elisabeth Biková, na ktorú Raoult podal žalobu, keď verejne upozornila na závažné chyby v jeho štúdii k liečbe hydroxychlorochínom, známym ako liek proti malárii pod názvom Plaquenil.

Názor Bikovej do istej miery zdieľala aj Francúzska spoločnosť pre infekčné choroby (SPILF), ktorá na Raoulta podala sťažnosť v júli minulého roku. Podľa SPILF bolo neetické propagovať daný liek počas celosvetovej pandémie v situácii, keď existuje len málo dôkazov o jeho účinnosti.

Raoult v rámci štúdie nedodržal obvyklý postup a neobjasnil ani náhle zmeny v ňom. Okrem toho výsledky svojich dvoch menších štúdií publikoval na internetovej platforme YouTube, nie v odbornom časopise, a výsledky svojich kontroverzných výskumov potom šíril aj prostredníctvom sociálnej siete Twitter. Na dôvažok, vedecký časopis, ktorý publikoval Raoultovu prvú štúdiu, neskôr oznámil, že jeho článok nesplnil očakávaný štandard.

Raoultovu vedeckú integritu spochybnilo aj viacero ďalších kolegov vedcov a lekárov. Podľa denníka Le Parisien ešte vlani v novembri začala lekárska komora voči Raoultovi konanie pre porušenie viacerých ustanovení etického kódexu. Kolegovia mu vyčítajú aj dezinformovanie verejnosti, jej vystavenie neodôvodnenému riziku, porušenie pravidla o lekárskej kolegialite a dokonca šarlatánstvo.

Raoult bol členom prvej vedeckej komisie zriadenej francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom na boj s pandémiou. Po nezhodách, ktoré sa týkali skríningov a testovania, sa na jej zasadnutiach prestal zúčastňovať.