Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Francúzska prokuratúra vyšetruje zamlčanie porúch jadrovej elektrárne

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Francúzsko získava približne 70 percent svojej elektriny z jadrovej energie. Táto krajina sa v súčasnosti snaží predĺžiť životnosť svojich starnúcich elektrárni, ktorých vek prekračuje 40 rokov.

Paríž 9. júna (TASR) - Francúzska prokuratúra sa zaoberá tvrdeniami, že predstavitelia francúzskej Tricastinskej jadrovej elektrárne vedome zamlčali poruchy starnúceho zariadenia. Informuje o tom agentúra AFP odvolavajúc sa na zdroj blízky vyšetrovaniu.

Na tento problém poukázal technik Tricastinskej jadrovej elektrárne, nachádzajúcej sa na juhovýchode Francúzska.

Vlani v októbri tento zamestnanec, ktorého identita nebola zverejnená, polícii povedal, že svojho zamestnávateľa na poruchy elektrárne opakovane upozorňoval a napísal dokonca aj francúzskemu ministrovi životného prostredia.

Technik tvrdí, že v spomínanej atómovej elektrárni došlo v roku 2017 k nevysvetliteľnému nárazovému prúdu v jednej zo staníc reaktora a v roku 2018 boli zaplavené vnútorné priestory stanice. Tieto udalosti sa mu však francúzskej národnej bezpečnostnej agentúre ASN nepodarilo dokázať.

Marseillská prokuratúra v súčasnosti vyšetruje prevádzkovateľov Tricastinskej jadrovej elektrárne pre podvod a "ohrozovanie ľudských životov", uviedol zdroj agentúry AFP. Podozriví sú tiež z poškodzovania životného prostredia únikom toxických látok, z marenia kontrol zo strany jadrových inšpektorov a zo zlého zaobchádzania so zamestnancom na pracovisku, keďže technik tvrdí, že bol po upozornení na dané problémy "odsunutý na vedľajšiu koľaj".

Francúzsko získava približne 70 percent svojej elektriny z jadrovej energie. Táto krajina sa v súčasnosti snaží predĺžiť životnosť svojich starnúcich elektrárni, ktorých vek prekračuje 40 rokov.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo februári vyzval na "znovuzrodenie" francúzskeho jadrového priemyslu výstavbou 14 moderných jadrových reaktorov.