Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Francúzska štúdia spája covid s nárastom depresie medzi mladými ľuďmi

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Prieskum potvrdzuje neoficiálne svedectvá mnohých odborníkov na duševné zdravie o náraste počtu mladých ľudí, ktorí bojovali s úzkosťou a depresiou.

Paríž 14. februára (TASR) - Rozsiahla francúzska štúdia o duševnom zdraví zistila obrovský nárast počtu mladých ľudí s depresiou, pričom za najpravdepodobnejšiu príčinu sa považuje pandémia ochorenia COVID-19 a súvisiace obmedzenia. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Francúzsky úrad verejnej zdravotnej starostlivosti (SPF) v utorok zverejnil výsledky posledného kola pravidelného prieskumu duševného zdravia z roku 2021, rok po najhoršej fáze pandémie.

Podľa neho za uplynulých 12 mesiacov zažilo depresívnu epizódu 20,8 percenta osôb vo veku 18 až 24 rokov. V roku 2017 to bolo 11,7 percenta.

Nárast u mladých ľudí bol takmer dvojnásobný oproti celej dospelej populácii vo veku 18 až 85 rokov.

"Zdá sa, že stres spôsobený chorobou COVID-19 a obmedzenia zavedené na jej kontrolu sú jednou z hlavných hypotéz, ktoré vysvetľujú tento nárast," uvádza SPF v štúdii.

Odborníci tvrdia, že študenti a ďalší mladí ľudia pociťovali vplyv lockdownov, odlúčenia od spoločnosti a iných obmedzení intenzívnejšie. Vnímali to ako zničenie obdobia, ktoré sa už nedá zopakovať. Táto neistota sa pridala k bežnej úzkosti spojenej s ranou dospelosťou.

Prieskum potvrdzuje neoficiálne svedectvá mnohých odborníkov na duševné zdravie o náraste počtu mladých ľudí, ktorí bojovali s úzkosťou a depresiou.

Podobné výsledky priniesli aj iné medzinárodné prieskumy. Americké zdravotnícke orgány v pondelok informovali o kríze duševného zdravia amerických stredoškolákov, najmä dospievajúcich dievčat.

V ich správe sa uvádza, že takmer tri z piatich dospievajúcich amerických dievčat - 57 percent - sa v roku 2021 cítili trvalo smutné alebo beznádejné, čo je dvakrát viac ako u chlapcov.